Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антиоксидантът ресвератрол се съдържа още в гроздето, червените боровинки, малините, черниците, фъстъците

Виното съдържа антиоксиданта ресвератрол, който може да облекчи развитието на инфекцията с COVID-19, пише в. "Известия", позовавайки се на изследвания.

В изданието се уточнява, че коронавирусът нарушава работата на протеина АСЕ2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2), който присъства в тъканите на белите дробове, сърцето, бъбреците, мозъка и е жизненоважен. Ресвератролът повишава концентрацията на АСЕ2 и така намалява тежестта на острия респираторен дистрес синдром (ОРДС), придружаващ COVID-19,

Освен това

антиоксидантът може да потисне клетките на имунната

система, като намалява количеството на цитокините. (Цитокините са белтъчни молекули, които участват в имунния отговор на организма, като осигуряват защита от микроорганизми и чужди белтъци, но имат основна роля и при възпаление и алергична реакция.) Когато хората се разболеят тежко от COVID-19, цитокиновата буря (собствената реакция на тялото им към вируса) понякога може да влоши нещата.

Тъй като (ОРДС) също се причинява от прекомерен имунен отговор, ресвератролът може да има допълнителен благоприятен ефект върху това усложнение.

Доказано е, че антиоксидантът се съдържа освен в гроздето и виното и в червените боровинки, малините, черниците, какото и във фъстъците.

В световните медии се появи информация, че състоянието на пациенти с коронавирус може да се облекчи чрез висока концентрация на ензима АСЕ2, който се съдържа във фъстъците, шам-фъстъците, виното и какаото.

Американски учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са доказали, че

консумацията на грозде 2 пъти дневно

в продължение на 6 месеца пази мозъка от деменция и патологични процеси, свързани с развитие на Алцхаймер.

Резултатите от проучването са показали, че ако в менюто често присъства грозде, то предпазва от намаляване на метаболитната активност, което е важно за осъществяване на когнитивните процеси и

нормалното функциониране на работната памет

Хората, консумирали грозде, показват повишен метаболизъм и в други области на мозъка.

Експертите изследвали ефекта както на плода, така и на отделни вещества, съдържащи се в него върху мозъка. Констатациите сочат, че гроздето осигурява защита срещу сенилна деменция. Резултатите от това проучване допълнително подкрепят твърдението, че гроздето е полезно за неврологичното и сърдечно-съдовото здраве. Въпреки това е необходимо по-голямо проучване, за да се потвърдят откритията.

В друг експеримент

учените са подбрали доброволци, показващи ранен спад на умствените показатели. Всички те са получили или гроздов екстракт, съответстващ на 2,5 чаши от тези плодове, или екстракт от плацебо без полифеноли (съдържат се във виното и гроздето), абсолютно сходен по вкус и външен вид.

След 6 месеца доброволците са преминали през независима оценка на техните познавателни резултати. Промените в мозъчния метаболизъм се оценяват с помощта на позитронно-емисионна томография.

Оказало се, че

гроздето помага за поддържане

на здрава метаболитна активност в онези области на мозъка, в които първо се проявява развитието на сенилна деменция.

Според украинската диетоложка д-р Ксения Коваленко гроздето стимулира синтеза на колаген и действа подмладяващо на целия организъм. Източник е на витамини от групата В, витамините С и Р, на кобалт и силиций.

Червеното грозде е качествен източник на антиоксиданти, по-точно на множество флавоноиди. Те помагат на здравите клетки да се борят с армия от свободни радикали. Изпълняват и бактерицидна функция, нормализират кръвното, повишават хемоглобина, чистят черния дроб и ускоряват възстановяването на организма след стрес, травма или операция.