Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бащата на Леонардо бил легендарен шеф в италианската мафия и един от първите трафиканти на хероин към САЩ

Бразилските власти издирвали Лео още от 2017 г., разследван е и за наркотрафик

Историята не помни особено много случаи, в които деца на опасни престъпни гангстери наследяват "достойно" родителите си, за да продължат успешно империята, създадена от тях. Голяма част от криминалните босове не срещат своята безпощадност в очите на синовете си и знаят, че ще бъде по-добре те да седят надалече от бизнеса, основан върху безскрупулни сделки, убийства, тонове наркотици и кървави атентати. Други пък не желаят да замесват най-близките си в подземния свят, в който често пъти краят идва след куршум в главата прекалено рано.

Така след смъртта на мафиотските шефове често организациите им бавно, но сигурно се превръщат в западащи останки, а децата им започват да печелят от книги, в които опитват да съживят легендата за родителите си. От "неразказани" истории за бащите си днес живеят Джузепе Салваторе Риина - синът на един от най-жестоките шефове на Коза Ностра Тото Риина, и Себастиян Марокин - наследникът на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар. Единственото дете на Ал Капоне - Алберт, пък решава, че иска да смени фамилията си, така че никой да не го свързва с най-известния престъпник в криминалната история на Щатите.

Дали на същите тези преди много години не им е достигнала нужната смелост или опит, за да застанат до родителите си и да ги наследят, никой освен тях не може да каже със сигурност. Факт е, че голяма част от другите, които са опитали да направят това, някак не са успели да запишат имената си подобаващо в криминалната история...

Най-пресният пример е Леонардо Бадаламенти, син на топшефа на италианската мафия през 70-те години на миналия век Гаетано Бадаламенти, по-известен като дон Тано. Само преди броени дни 60-годишният Лео беше арестуван в сицилианския град Кастеламаре дел Голфо в къщата на майка си. Карабинерите съобщиха, че действат по бразилска международна заповед за арест. Оказа се, че Бразилия издирва мъжа още от 2017 г. за банкови измами, наркотрафик и други престъпления, които е извършил в страната. Залавянето му тогава било невъзможно, тъй като наследникът на мафиотския бос използвал сложни схеми и се подвизавал под чужди псевдоними, за да не бъде открит. В момента той се намира в арест в Палермо, където ще чака екстрадицията си.

Това обаче далеч не е първото провинение на Леонардо, след което белезниците щракват на ръцете му. През 2009 г. той е арестуван в бразилския Сао Паулу заедно с още 18 души, обвинени в мафиотско сдружение, занимаващо се с измами за получаване на публични средства и прехвърляне на ценности. Бадаламенти-младши беше задържан малко преди да използва фалшиви венецуелски облигации за получаване на кредитни линии на обща стойност 2,2 милиарда долара от HSBC Holdings Plc, Bank of America Corp. и неидентифицирани британски банки. Редица разследвания, които Бразилия води срещу него години наред, са доказали, че между 2003 и 2004 г. престъпна организация, на която лично той е бил лидер, е измамила клонове на хонконгската Shanghai Bank, Lehman Brothers и HSBC за сумата от няколкостотин милиона долара.

В хода на събирането на доказателства са установени и корумпирани висши служители на различни държавни институции, които са помагали на Леонардо с информация. Най-вероятно накрая и те са получавали голяма парична сума като възнаграждение от него.

Италианският бос Гаетано Бадаламенти, по-известен като Дон Тано.
Италианският бос Гаетано Бадаламенти, по-известен като Дон Тано.

Всъщност само седмица преди да бъде арестуван, името на Бадаламенти влиза в италианската преса със скандал. Той опитва да си върне имот в квартал Уливето в Чинизи, който властите изземват от семейството му по погрешка.

Леонардо пуска няколко жалби, но е нетърпелив да изчака постановление за конфискуваната вила и нахлува в нея, като чупи вратата. Той дори влиза в личен спор с кмета Джанджакомо Палацоло, който обявява поведението на мафиотския син за неприемливо. Този сблъсък обаче бързо бива забравен след ареста на мъжа.

Дали Бадаламенти-младши е горд наследник на баща си, е много трудно да се каже. Това, което той е "постигнал" в подземния свят, не може да се сравни дори с една трета от успехите на Гаетано. За дон Тано до ден днешен се носят истински легенди. Той оглавява подземния свят в Чинизи по време на първата мафиотска война, а само месеци по-късно същото място е изцяло овладяно от мафията.

Ръка за ръка с него вървят всички полицейски служители в околността. Той става и един от основните трафиканти на хероин на сицилианската мафия.

От 1975 до 1984 г. босът е от главните ръководители на операция за трафик на дрогата в размер на 1,65 милиарда щатски долара, известна още като "Pizza Connection", чрез която се внася хероин от Близкия изток в особено големи количества, предназначен за разпространение в САЩ.

По онова време гангстерът пребивава нелегално в Детройт. През 1951 г. американската полиция идентифицира 50-килограмова пратка с наркотик до Бадаламенти, но не го арестува. Разследващи установяват, че богатството на мафиота идва най-вече от контрабанда на цигари в Италия. Така две години по-късно, през 1953 г., Гаетано е арестуван за контрабанда на цигари в родината си за първи път. Това обаче не го спира и той продължава. Четири години по-късно отново е заловен, но вече с 3 тона нелегални цигари.

Повратна точка в историята на сицилианската мафия е избухването на колата бомба в предградието на Палермо - Чакули. Тогава са убити седем полицейски и военни офицери, които са изпратени да я обезвредят след анонимен сигнал. По-късно властите установяват, че бомбата е била предназначена за Салваторе Греко - ръководител на сицилианската комисия на мафията и шеф на мафиотската фамилия Чакули. За поръчител се смята гангстерът Пиетро Торета, но това така и не е доказано. Случилото се тотално обърква плановете на част от престъпните босове. Карабинерите в Италия за кратко арестуват много от членовете на мафията. Контролът върху търговията с хероин отива изцяла в ръцете на няколко човека, сред които Томазо Бушета и Гаетано Бадаламенти.

През 1970 г. Комисията на сицилианската мафия е напълно възродена, а начело й застава дон Тано.

Пет години по-късно той се обединява със Салваторе Каталано, който е представител на сицилианската фракция в семейство Бонано в Ню Йорк. Двамата създават легендарната "Pizza Connection".

Какво представлява тя? Те решават да използват американски пицарии за разпространението на тонове хероин и кокаин в САЩ.

Крахът за Бадаламенти идва след сблъсък с клана Корлеонези и Тото Риина.

Няколко убийства на негови приближени налагат тотално господство на Риина и хората му, а това принуждава Гаетано да избяга в Сао Паулу, Бразилия.

Той е изгонен и от Комисията на италианската мафия. На 8 април 1984 г. агенти на ФБР, както и представители на италианските власти арестуват Бадаламенти заедно с племенника му. Пиетро Алфано, сочен за основната връзка за трафика на хероин към САЩ. На 15 ноември те са екстрадирани в Америка и изправени на съд. Процесът срещу тях продължава 17 месеца, а накрая Бадаламенти получава 30 години затвор.

През април 2002 г. италиански съд го осъжда и за убийството на политическия активист и радиоводещ Пепино Импастато, който говори за сделките на мафиотите в Сицилия. Че поръчител е Гаетано, са сигурни и роднините на Пепино.

Малко след като той получава присъда, майка му заявява:

"Винаги съм знаела какво точно се е случило. Бадаламенти се обаждаше на съпруга ми Луиджи, за да се оплаче от Пепино, и моят мъж го молеше да не убива момчето ни".

Дон Тано умира на 29 април 2004 г. от сърдечна недостатъчност. Тогава той е на 80-годишна възраст и се намира във федералния медицински център Devens в Айер, Масачузетс.

Години по-късно името му започва да се споменава във филми и книги.

В една от тях авторът пише за него: "Дон Гаетано беше човек, който би направил абсолютно всичко, за да си възвърне лидерството на сицилианската мафия. Имаше необичайно достойнство".