Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Георги Кръстев е уважаван медик в Пловдив.
Д-р Георги Кръстев е уважаван медик в Пловдив.

Един от прочутите ортопеди в Пловдив - д-р Георги Кръстев, е обвинен за издаване на фалшиви болнични листове на бизнесмен и така е източил 130 хил. лв. от НОИ, съобщиха от районната прокуратура в града. Лекарят е бил арестуван в понеделник, но после е освободен с парична гаранция от 30 хил. лв.

Съучастникът му Стефан Грозев от Харманли е обявен за издирване. Той е обвинен като подбудител за лъжесвидетелстване и използване на документи с невярно съдържание. Събрани са доказателства за 36 130 лв., но сумата вероятно ще набъбне до над 130 хил. лв., защото разследването е в начален етап.

Схемата е измислена от Грозев, който през 2017 г. регистрирал в Харманли фирмата “Джи Еф Ти – България” с 5000 лв. капитал. В нея бизнесменът назначил 10 души от различни краища на страната – Габрово, Велико Търново, Севлиево. Обещал им големи заплати и висок осигурителен доход и те приели, защото преди това работели на минимални възнаграждения.

“Фирмата на Грозев е създадена с една цел - да използва персонала за източване на пари от НОИ”, обясни наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов. По думите му, след като открил дружеството, бизнесменът отишъл при д-р Георги Кръстев, с когото били приятели. Докторът е член и председател на ортопедичната лекарска комисия в ДКЦ 1 в Пловдив, секретар е на пловдивската лекарска колегия, а в момента участва и областния щаб за COVID-19.

Според разследващите за година и половина на наетите в “Джи Еф Ти – България” са издадени 117 фалшиви болнични за 1674 работни дни. Изплатеното обезщетение е 76 хил. лв. Сумата обаче не е взета от служителите, а е постъпила по микросметки. Впоследствие харманлийският бизнесмен прехвърлил парите на свой влог. Самият той е извадил за себе си болнични с невярно съдържание, като е прибрал неправомерно 54 000 лв. от НОИ. Всички документи менте за временна нетрудоспособност на персонала и на бизнесмена са били за максималния период от 180 дни. 

МВР и прокуратурата разказват за престъплението.

СНИМКИ: МВР И АРХИВ
МВР и прокуратурата разказват за престъплението. СНИМКИ: МВР И АРХИВ

“Грозев не е работил никъде другаде. Упражнявал е професията “болен”. На персонала в дружеството си е давал от време на време дребни суми. Заблуждавал ги е, че скоро ще започнат работа на голям строителен обект. Това не се случило и хората напуснали”, каза прокурор Пехливанов.

Нито бизнесменът, нито служителите в “Джи Еф Ти – България” са се явявали пред ортопедичната лекарска комисия в града.

Разследващите обясняват, че се е извършвал “болничен туризъм”. Седалището на фирмата е в Харманли, пациентите – от различни населени места, комисията – в Пловдив, а болничните листове се изпращали в София.

“Джи Еф Ти – България” не е внасяло осигуровки и дължи 60 000 лв. за тях. Разплитането на схемата започнало след сигнал на НОИ.

“В понеделник бяха претърсени 4 адреса в Пловдив и един в Пазарджик. Иззети са медицинска документация, флашки, компютри, както и автомобил”, коментира шефът на областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев.

Грозев е имал и втора фирма “Бахи 1991” с 50 хил. лв. капитал, чрез която също е получавал болнични от други градове.

Новината за участието на д-р Георги Кръстев в схема за източване на НОИ шокира колегите му от ДКЦ 1. Ортопедът бе шеф на диагностично-консултативния център в продължение на 12 г. Освобождаването му от длъжността през 2012-а бе съпроводено с протести на медиците.

Д-р Кръстев е бил и управител в продължение на 2 г. на една от най-големите болници - Окръжна, сега УМБАЛ “Пловдив”. Два пъти се е явявал на избори - за общински съветник от листата на ЗНС и за депутат от РЗС в Смолян.

Носител е на 2 награди “Лекар на годината”, член е на Българския лекарски съюз.

Ортопедът е сред най-яростните защитници на рентгенолога от Окръжна болница д-р Иван Димитров, обвинен в умишлено убийство на рецидивиста Жоро Димитров -Плъха.

При посещението на папа Франциск в Раковски на 6 май м.г. д-р Кръстев бе сред малкото, които успяха да получат благословия. Тогава лекарят подари на светия отец специално изработена икона на Богородица от името на БЛС.

Ортопедът не беше открит за коментар от “24 часа”. Той няма забрана да напуска страната. Прокурорите все още обмислят дали да поискат в съда д-р Кръстев да бъде отстранен от длъжност.