Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лукашенко се вживя в ролята на цар Проф. Боян Чуков СНИМКА: Архив

Александър Лукашенко на този етап спечели битката, а не войната. Това каза в предаването "12+4" на програма "Хоризонт" на БНР геополитическият анализатор Боян Чуков.

„Най-големият проблем на Лукашенко е икономиката на страната, защото когато хората рязко почувстват удар в техните доходи и социалното напрежение нарасне, то тогава много от тези, които са неутрални или не са политизирани, ще въстанат срещу него“, смята Чуков.

„Лукашенко много отдавна има споразумение с Русия за съюзна държава. В това споразумение има план-график, който той трябваше да изпълнява. Той не го изпълнява, защото неговата фикс идея е негов наследник да стане младият му син Коля, който в момента е на 15 години. Тоест, той се вживява в ролята на цар. Той си има 17 резиденции, автопарк огромен, авиопарк огромен. Въобще поведението му не е на президент на страна, която има претенции да бъде демократична“, коментира Боян Чуков.

Икономиката на Беларус е много свързана с Русия, те са като скачени съдове, отбеляза анализаторът. По индекс на човешкото развитие – класацията на ООН, България е в "пакет" с Русия, Сърбия и Беларус, около 50-о място, така че да се твърди, че в страната е ужасно тежко - в никакъв случай не е, изтъкна Чуков.

На този фон той изтъкна факта, че IT технологиите в Беларус са много силно развити и даде пример с приложението Viber. Четири от големите IT компании в Беларус имат годишен оборот 1 милиард долара, посочи още Боян Чуков.

„Лукашенко като човек колхозник не можа да разбере, че времето се променя, че нещата не са същите. И една голяма част от този сектор от икономиката, се оказа, че нямат представители във властта. И те започнаха да работят срещу нея. Историята не започна на 9 август (датата на президентските избори в Беларус - бел.ред.) Много преди това имаше подготовка за това, което се случи в Беларус.“