Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тенисистката се завръща на корта 3 години след последния си мач, ако COVID-19 не осуети плановете

Спортистката не иска да е разделена от сина си с месеци, а да го взема със себе си по турнирите

Hа 14 години Цвети Пиронкова печели първите си пари от тенис, като триумфира на държавното първенство за жени. Спортистката забравя с времето каква е била стойността на наградния фонд, но помни, че с тази своя първа заплата си е купила телевизор.

Ракетата е връчена на Цвети малко след като прохожда - така както на всички в семейството - на сестра й, на брат й и на братовчедите й. Талант, трудности, лишения и много упоритост я изстрелват нагоре. Така едно дете, започнало да играе от четирите корта на пловдивски хотел, стига до най-големите тенис арени в света.

“Пътят, който преминах между тези две вселени, е изключително интересен, труден, неочакван, понякога брутален, но и толкова невъобразимо ценен!”, признавала е Пиронкова.

Тенисистката постига най-големите си успехи на свещената трева на “Уимбълдън”, който винаги е бил специален за нея.

Това е първият турнир от Големия шлем, на който участва, а през 2010 година става и първата българка, достигнала полуфинал в Лондон.

Именно във втория кръг на “Уимбълдън” преди три години Пиронкова изигра последния си мач на професионалния корт, за съжаление, със загуба от Каролин Вожняцки (Дания). Днес пък завръщането на Цвети в голямата игра е под въпрос заради COVID-19.

Пловдивчанката обяви, че се подготвя да се състезава отново, в началото на март, но дни по-късно пандемията се разгоря с пълна сила и спортът бе тежко засегнат. Към момента Пиронкова е проявила интерес към няколко турнира от веригата на WTA, включително и US Open, който се очаква да започне на 31 август.

“Предстои да подам заявка и за турнирите на червена настилка в Европа, сред които и Roland-Garros - разяснява в инстаграм тенисистката. - Поради множество фактори, свързани с условията за провеждане на турнирите в момента, ограниченията при пътуване и цялостната обстановка, не мога категорично да потвърдя участието си на който и да е турнир. Това е и причината, поради която до този момент не съм споделила официално тенис календара си. Продължавам да следя изкъсо обстановката и информацията за всеки турнир, която се променя ежедневно и на базата на която ще взема финално решение за участие на съответния турнир. Благодаря ви за разбирането и подкрепата!”

И при мъжете, и при жените тази година квалификациите са отменени от USTA. Пиронкова е в схемата на защитения ранкинг - с място №123, което е заемала, преди да излезе по майчинство.

Александър, първата рожба на Цвети и бившия футболист на “Локо” (Пловдив) Михаил Мирчев, се роди на 27 март 2018 г. Тенисистката се омъжи за своя избраник две години по-рано - през лятото на 2016 г., между “Уимбълдън” и олимпийските игри в Рио. Тя реши да добави фамилията на съпруга си към своята с тире - Пиронкова-Мирчева.

Спортистката не обича да допуска чуждото любопитство до своя личен живот и не остава много доволна, когато не по нейна воля се разпространяват снимки от красивата им сватба.

Двамата се сгодяват две години преди да си разменят брачните халки през 2014 г., когато тя завоюва своята първа титла в професионалната си кариера от реномирания турнир в Сидни, Австралия. На финала се справи със световната №9 Ангелик Кербер.

Пиронкова лично учи на тенис своята половинка Михаил. Нейният най-добър спаринг-партньор пък винаги е бил брат й Енчо Пиронков. Сестра й Елисавета също е професионален тенисист и тренира деца в САЩ, където живее. Най-отдаденият и мотивиращ треньор за Цвети несъмнено е нейният баща - Кирил Енчев, републикански шампион по кану. Спортен хъс тя няма как да не наследи и от майка си Радосвета Чинкова, многократна медалистка по плуване.

Освен всичко тенисистката е внучка и на известния артист Енчо Пиронков - един от художниците от така наречената Пловдивска школа от 60-те наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов. Именитата му внучка обаче не наследява художествения талант, а в големи количества обичта към спорта на баща си, син на живописеца от първия му брак.

Кирил Енчев започва да подготвя дъщеря си за големи предизвикателства на корта още от 4-годишна. Теодора Недева подарява първата ракета на малкото момиче.

Пътят пред Пиронкова не е обсипан с цветя и рози, а с много лишения от страна на нейното семейство. Много хора приемат с насмешка амбициите на баща й, като им повтарят, че е лудост някой да очаква да успее в този скъп спорт без сериозен финансов гръб.

Цвети започва с участия на турнири в близост до България, защото не може да си позволи да пътува надалеч. Парите също никога не стигат за самолетни билети, затова багажникът на колата се пълни с храна и всичко необходимо за няколко дни и се потегля. Често нощувките са по път, по гари и девически училища, където е почти безплатно. Нито за миг обаче нито Цвети, нито нейните родители допускат мисълта тя да се откаже от тениса.

Формулата е ясна - победата финансира борбата към върха Щом тя спечели турнир, има средства за следващото си участие на по-голям. Ако загуби - чакат някой на близо, където разходите са по-малко.

Още на първия си WTA турнир в Истанбул Пиронкова стига полуфинал, на който губи от Винъс Уилямс. За поражението голяма вина има и огромното вълнение на Цвети, която цяла нощ не спи, мислейки си за това как ще се изправи пред такава съперничка.

“Връщайки се назад, чак аз се учудвам на това как без никакъв ресурс и материални привилегии едно момиче от Пловдив успя да пробие в толкова конкурентен спорт като тениса”, споделяла е самата Пиронкова.

Сплотеността, която цари в нейното семейство, е това, което винаги й е давало сили. В спорта много често състезателят си тръгва от съревнованието с наведена глава и трябва да има някой, който не просто да му казва: “Няма нищо, следващия път ще е по-добре”, а наистина да го вярва.

Същата опора тя открива и в лицето на своя настоящ съпруг. Цвети е обяснявала, че обича лекотата в техните взаимоотношения още от самото начало. Според нея двама души или се разбират, или не - това е простата истина за нещата.

Като родители двамата с Михаил си разпределят поравно отговорностите за своя син. Дисциплината от годините тренировки помага на тенисистката да се справи и с майчинството.

“Преди това винаги съм гледала аз да съм добре, да спя добре, да се храня добре, да спазвам определен режим, за да мога да постигна най-добрите резултати на корта. Сега вече всички грижи са насочени към детето ми.”

Пиронкова не крие, че се наслаждава на майчинството и на този вид отдих. Тъй като е имала нужда от промяна на ежедневието след 15 години пътувания и състезания, които са били натрупали умора у нея. След определено време обаче тенисът е започнал да й липсва.

Извън корта и майчинските си задължения Цвети винаги е имала слабост към модата. Шопингът е нейният начин за релакс. И като повечето жени е маниак на тема обувки. При добри резултати на корта - например 2-3 победи, винаги се е награждавала с някой прекрасен чифт. После, когато погледне многото си придобивки, винаги знае всеки един чифт от кой турнир и с коя победа си го е заслужила и купила.

Съвсем логично с личното си усещане за мода и стил, без да робува на тенденциите, Пиронкова създава свой бранд за спортна екипировка - идея, която развиват двамата с нейния съпруг. С екипите си тя иска да внесе удобство и стил в ежедневието на активната жена.

Семейството на Пиронкова неотдавна сбъдна и голямата си обща мечта за собствен тенис клуб в родния им Пловдив - който е вече действащ - на площ от 15 декара с 9 корта.

Преди време Цвети сподели също така, че ако се завърне в играта, ще трябва винаги да взема сина си със себе си по турнири, защото не може да си представи да не го вижда с месеци. Може би това ще е началото на един бъдещ тенис шампион.