Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветана Пиронкова още не се е отказала официално, но сега гледа детето си и се занимава с личния си бизнес.
Цветана Пиронкова още не се е отказала официално, но сега гледа детето си и се занимава с личния си бизнес.

За разлика от мъжкия тенис, където имаме само един състезател, който е спечелил повече от милион долара от наградни фондове през кариерата си, при жените сме с цели 5 милионерки, което не е малко.

Най-много от българките е спечелила Цветана Пиронкова. Причината е повече от прозаична. Тя просто игра през последните години.

Първият турнир, който изравни наградните фондове за мъже и жени, бе откритото първенство на САЩ през далечната 1973 г. Битката обаче продължава и до днес при по-малките.

Пиронкова, която официално не е прекратила кариерата си,

има със

100 000

долара

повече

от Магдалена Малеева. Маги обаче стигна до №4 в световната ранглиста, което не бе по силите на пловдивчанката.

Трета в подреждането е Мануела Малеева, която през кариерата си стигна дори до третото място в ранглистата. Григор Димитров само изравни това постижение на голямата ни тенисистка.

Четвърта е Катерина Малеева. Петата милионерка е Сесил Каратанчева, може би най-скандалната ни тенисистка в историята. Нейната кариера мина през грандиозен скандал за употреба на допинг и закани към Мария Шарапова, които така и не се реализираха.

Сесил продължава да играе, но едва ли ще премине през летвата на 2-та милиона.

Елица Костова и Виктория Томова са най-напред от сегашните ни представителки в женската верига, като са с най-големи шансове да се приближат до великолепната петица в историята. Освен ако не се появи някакъв ярък талант.

В дамския тенис

всичко е

Серена

Уилямс, въпреки че все не успява да спечели рекордна титла и да изпревари Маргарет Корт.

След откритото на САЩ Серена вече има спечелени над 92,5 милиона долара, което е два пъти повече от втората в класацията. Тя пък е сестра ѝ Винъс.

Серена отдавна оглавява и класацията за най-богатата жена в спорта. Според последното проучване на “Форбс” за 2019 година тя си докарва доста повече пари от реклами, отколкото от тенис. Нейните договори са за около 25 милиона долара.

По принцип тенисистките са

най-скъпо

платените

спортистки

на планетата Или са нещо като бейзболистите при мъжете.

В последната класация на “Форбс” няма нито един представител на друг спорт в челната десетка. Всички са представителки на тениса, включително и Шарапова.

По принцип бройката на тенисистките, които са спечелили дори и цент от награден фонд, е над 17 000.

Интересното е, че в класацията българките са с близо 50 повече от тези при мъжете ни, но това е логично, след като по време на социализма единствено Малееви направиха пробива и много момичета искаха да са като тях.

България е единствена с две тройки сестри в класацията

От всички държави в класирането на женската верига България е единствената, която има две тройки сестри в нея.

Разбира се, първите са Малееви, които проправиха пътя на професионалния тенис в България.

Сега и Лия Каратанчева има спечелени пари от награден фонд, макар и малко и се нарежда до Сесил и Габриела в класацията.

Лия е най-малката от тройката Каратанчеви, щерките на бившия национал по гребане Радослав.