Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Доган излезе от активния политически живот преди седем години, но остана в ДПС като неин почетен председател.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Ахмед Доган излезе от активния политически живот преди седем години, но остана в ДПС като неин почетен председател. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Те припомнят 2009 г., когато за първи път Бойко Борисов направи кабинет

ДПС продължава да е гръмоотводът на държавата, защото мишоците в политиката и живота са много, обяснява Сокола на свои и чужди

Какво иска да каже почетният председател на ДПС Ахмед Доган седем години след като излезе от активния политически живот в страната? Този въпрос се повдигна сред симпатизанти и анализатори, когато само за 10 дни от партията публикуваха наново в социалните мрежи две негови стари изказвания. Във фейсбук думите на почетния председател активно се споделят, препрочитат, но малцина се наемат да ги тълкуват.

Откакто Соколът слезе от политическата сцена, отказва да говори пред медии и рядко се появява сред обществото. Това лято обаче му се наложи да го направи цели два пъти - първо пред пристигналите от вътрешността на страната депесари да го защитят от обсадата край Росенец, а миналия уикенд и през розовия плет там пожела успех на упоритите протестъри, останали край имението.

Въобще още в началото на тази година погледите отново се насочиха към почетния председател - първо с пожара, който изгори покрива на т.нар. летни сараи на плажа Росенец. После дойдоха акциите на лидера на “Да, България” Христо Иванов на същото място с искане за свободен достъп до бреговата ивица. А накрая и с ремонта на кабинета, след като първият обявен от премиера мотив да иска оставките на трима вече ексминистри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, бе, че те имат връзки с движението.

Официален коментар за всичко случващо се така и не дойде от ДПС. На дебатите по вота на недоверие към кабинета лидерът на партията Мустафа Карадайъ знаково отсъства. Появи се само за гласуването и нито той, нито някой друг от формацията изложи мотивите си срещу правителството, макар да гласува за падането му.

Същото стана и с персоналните промени в Министерския съвет. Никой от партията не пожела да коментира обвиненията за връзки между тях и министрите. Но депутатите от движението гласуваха “против” смените.

Реакцията все

пак дойде, макар

леко закъсняла

и доста

нетрадиционна - на 27 юли движението публикува откъс от пресконференцията, която Доган и ръководството на партията дават в нощта на европейските избори на 8 юни преди 11 г.

Тогава мандатите в Европарламента се разделят така: ГЕРБ - 5, БСП - 4, ДПС - 3, “Атака” и НДСВ - по два, Синята коалиция - 1. Анализатори определят изборите като проекция на парламентарните, които са само месец след това или иначе казано - победа за ГЕРБ. Така и става, партията печели вота с 39,71% (1 624 371 гласа).

Но какво казва Доган в речта си? Посланията, които отправя тогава, са няколко:

- Някои партии си правят политики само с анти-ДПС кампания

- Много е важно една политическа партия да си поставя реални цели

- Управлението изморява и носи негативи

- Една партия, която превръща властта си в самоцел - това е началото на края

- Без конкретни принципи, политика и философия властта не може да се задържи дълго време

Интересно е и изречението, което от движението избират за заглавие на публикацията: За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката, мутризацията имам предвид какъв бил, що бил, с неопределено битие и изведнъж се качва на лодката на властта и започва да дава акъл на другите.

В надслов на днешните протести се превърна именно “Мутри, вън!” и това изказване изглежда като препратка към тях.

От останалата част на речта пък става ясно, че тези му думи са насочени към “мачовци”, които нямат компетентност, познания, нито политически опит.

Тази реч на Доган всъщност бе препубликувана след поредица от събития - първо, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов поискаха охраната му и тази на депутата от ДПС Делян Пеевски да бъде свалена след сблъсъка между нея и дебаркиралата на Росенец група на Христо Иванов. Дни по-късно Сокола и Пеевски сами се отказаха от охрана. След това бяха поискани оставките на тримата министри, свързвани с ДПС. В пореден опит управляващите да се разграничат от партията бяха спрени и парите за студен резерв на ТЕЦ “Варна”, собственост на Доган. Беше обявено и че ще се мисли дали да се спре държавното финансиране на пристанището, което се строи към електроцентралата.

Миналата седмица Соколa почерпи протестиращите на плаж Росенец със сладолед и говори с тях през оградата.
Миналата седмица Соколa почерпи протестиращите на плаж Росенец със сладолед и говори с тях през оградата.

А няколко дни по-късно - на 24 юли, на фона на нестихващите протести бяха направени обещаните промени в кабинета и Горанов, Младенов, Караниколов и Николина Ангелкова напуснаха министерските постове, а петият вот на недоверие към кабинета бе преодолян.

Анализатори смятат, че именно тези действия на управляващите Доган критикува с това, че властта е самоцел и се правят политики само с анти-ДПС кампания.

На 7 август движението публикува наново друго слово на Доган. Този път част от речта му на Седмата национална конференция на ДПС на 12 декември, пак 2009 г. Тогава той говори пред елита на движението един час и 12 минути и прави поредна заявка, че ще се оттегли от политиката. Няколко часа по-късно е преизбран единодушно от делегатите за последен мандат начело на партията след 7 поредни.

По времето, по което се провежда конференцията, Борисов вече е премиер от няколко месеца, победил благодарение на репликата на Доган за порциите. Като такъв Борисов се заканва, че ще вкара него и Станишев в затвора. В парламента управляващите разчитат и на “Атака”, което Волен Сидеров периодично осребрява. Тогава в част от анти-ДПС патетиката се превръща и борбата на Сидеров за спиране на новините на турски.

През 2013 г., когато подаде първата си оставка, Борисов пък

обяви, че по

данни на чужди

служби Доган

планирал да

го убие

“В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии”, казва тогава пред своите Доган. Продължава словото си с това, че като лидер на ДПС се превърнал в “политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната”. Определя себе си като виновен по правило, когато каже нещо, и още по-виновен, когато мълчи. Тенденция било и той да бъде виновен за целия преход.

“Хора, които продадоха и разграбиха държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец - демократ по характер. И никой не може да ме стресне. И в този ред на мисли пред мен стои много важен казус: или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота”, продължава разсъжденията си Доган. Казва още, че не съжалява за създаването и отдаването му на ДПС, а напротив, осъзнал, че “принципите на идентичността имат силата на природен закон”.

Пред партийния елит Доган споделя, че на последните парламентарни избори обществото е избрало реалността пред нереалистичните очаквания и външния спасител на страната, “което е добре за демократичния процес”.

“Убеден съм, че обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее. Естествено, този процес е свързан с предстоящата пълзяща криза по всички направления: управление, бизнес, ценности, политически елит, медия и модели на поведение... Но този етап е необходим и пътят трябва да се извърви. България трябва да знае какво трябва да направи и какво да очаква. Останалото е работа на политиците”, допълва той. Казва, че пътят продължава и може би

най-трудното

тепърва предстои

“И, накрая ми позволете да се обърна в личен план към всички вас. ДПС се превърна в “кръвна група”, “код”, матрица... и визия за бъдещето... Пожелавам ви от все сърце да приличате на себе си въпреки промените, които правите в себе си. Дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите!”, завършва Сокола.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пристига за гласуването на последния вот на недоверие към кабинета, но знаково отсъства на дебатите.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пристига за гласуването на последния вот на недоверие към кабинета, но знаково отсъства на дебатите. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Второто му послание бе публикувано през седмицата, в която се проведе национална конференция на ГЕРБ. На нея премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да си подаде оставката и ГЕРБ да се яви на предсрочни избори, но забрани на партийците да влизат в каквито и да е било конфигурации на следващи избори с ДПС. По-късно през седмицата патриотите обявиха, че не са съгласни нито на предсрочно сдаване на властта, нито на правителство без Борисов, а протестиращите донесоха ковчег, с който символично “погребаха” управлението на премиера.

Отнасят ли се обаче речите към сегашната ситуация? Неофициално партийци казват, че да. Но как да ги разчитаме, било личен избор.