Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плаката се отстранява най-добре с четкане под ъгъл 45 градуса към ръба на венците

Лошата хигиена в устата е причина за редица заболявания като пародонтоза, кариеси, зъбни кисти, рак на устните, които се развиват освен при наследствено предразположение, така и поради лоши навици и нередовно миене на зъбите.

Американски учени от Университета в Бирмингам, щата Алабама, твърдят, че стоматологични проблеми могат да доведат още до сърдечни заболявания и деменция. Когнитивната работа на мозъка се нарушава поради

увреждане на имунната система,

което се случва при лоша хигиена на устната кухина, отбелязва Daily Mail.

Учените са провели експеримент с 20 доброволци, разделени на две групи по 10 души, наблюдавани от проф. Иън Чапъл от Университета в Бирмингам и неговите колеги.

Участниците от едната група в продължение на 14 дни не си мили зъбите и не използвали никакви други средства и продукти за почистване на устната кухина, а другите поддържали стриктна хигиена. След две седмици кръвните тестове на тези, които не били ползвали четка за зъби и паста, показали наличие на по-малко и

“по-слаби” бели кръвни клетки,

в сравнение с хората от втората група. При първите били диагностицирани и различни възпалителни процеси. Учените установили, че поради лошата хигиена на устата белите кръвни клетки не са осигурили достатъчна защита на имунната система, което е позволило проникването на различни инфекции в организма през венците. Така те стигнали до извода, че здравето на устната кухина влияе чувствително върху състоянието на всички органи и системи на тялото, тъй като едно микровъзпаление може да стане хронично и да провокира сърдечен удар, диабет или деменция.

Изборът на четка и техниката на използването й също имат важна роля за здравето на зъбите.

Как изглежда перфектната четка за зъби

Тя трябва да е мека и да не е много дълга. Твърдите власинки не са ефективни, тъй като не премахват плаката от шиечната зона на зъбите, където тя се натрупва най-много. Освен това тя

може да нарани венците

Препоръчително е да се използва четка с меки изкуствени влакна, изработени от съвременни материали. Естественият косъм абсорбира влагата и бързо става място за размножаване на бактерии, които обичат топла и влажна среда. Всички видове гумени и силиконови вложки в главата на четката са маркетингов трик и само усложняват процеса на почистване, предупреждават стоматолозите.

Правилното търкане на зъбите

включва движение на четката с наклон под ъгъл от 45 градуса към ръба на венците. Така се отстранява плаката в основата на зъбите и от междузъбните пространства. Този начин на миене е известен като техника на Бас. С твърда или по-голяма четка този метод е неприложим. Четката се движи напред назад с леко завъртане надолу. Почиства се външната и вътрешната страна на зъбите.

Те не бива да се почистват с търкане нагоре - надолу защото зъбната плака се напъхва под венеца и така се създават повече главоболия, съветва д-р Йова Танчева, стоматолог-хирург. Хоризонталните движения се използват само за дъвкателните повърхности, тъй като се смята се, че

те разрушават зъбния емайл

Не бива силно да се натиска, за да не се образуват вдлъбнатини в основата на зъбите, които да прераснат в пулпит или чувствителност.

По-важно е вечерното почистване на зъбите, отколкото сутрешното, тъй като през нощта има благоприятни условия за размножаване на микроорганизмите, препоръчва д-р Танчева. При добро измиване вечер сутрешното може да се пропусне. Най-силно е вредното кариозно въздействие на храната през първите

7 минути след ядене,

затова не е добре зъбите да се мият веднага след като станете от масата, защото към атаката на храната се добавя и търкането с четката.

Ако за две седмици четката за зъби "цъфва" и косъмчетата й щръкват настрани, това означава, че се натиска повече от необходимото при миене.