Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владо Николов вече е договорил условията си с "Пиаченца".
Владо Николов вече е договорил условията си с "Пиаченца".

 

С наближаване финала на шампионата в Италия все по-активна става работата на тимовете по новите селекции.
Ако се вярва на неофициалната информация, то от следващия сезон в елитната италианска лига може да заиграят поне още двама български волейболисти.
И за двамата това ще бъде не само дебют на Апенините, но и първото им излизане в отбор от чужбина. Към тях може да се прибавят и още двама-трима наши национали, някои от които вече са се пробвали в италианския шампионат.
Голямата новина, която "168 часа" научи, е, че капитанът на националния ни отбор Владимир Николов е
договорил преминаването си
в "Пиаченца". През последните два сезона Николов бе състезател на настоящия финалист "Кунео", но наскоро окончателно потвърди, че няма да остане в тима. Капитанът не крие, че многото мачове на "Кунео" през сезона от вътрешното първенство и в евротурнирите му идват в повече, а той иска да съхрани силите си за Олимпиадата в Лондон догодина. Затова предпочитал тим, който няма да има ангажименти в европейските клубни турнири.
Още преди месец оферти към Владо са били отправили 4-5 отбора от италианската Серия А1, както и такива от Полша и Гърция, споделиха запознати. Капитанът на националите ни избрал офертата на "Пиаченца", допълниха те.
"Новината ще бъде оповестена официално буквално до дни.

Чака се само да мине финалът

в тазгодишиня шампионат между "Тренто" и "Кунео" на 15 май", разкриха пред "168 часа" източници от италианските волейболни среди.
По думите им Николов е договорил много добри финансови параметри. Запознати разказаха още, че в следвашия сезон "Пиаченца" ще играе със съвсем нов състав. Това звучи напълно логично, предвид кошмарното представяне на отбора тази година и реалната заплаха дори да изпадне в долна дивизия. От досегашния състав в тима остават американският централен блокировач Максуел Холт и българинът с италиански паспорт Христо Златанов. Преди два месеца се заговори, че Златанов напуска и на негово място ще дойде бразилската звезда Жиба. После се разбра, че Жиба остава да играе в родината си,
 

в новия супертимна Рио де Жанейро.

Вместо Жиба много е възможно в "Пиаченца" да заиграят други българи, разкриха италиански журналисти. Все по-упорито се говори, че интерес от италианския тим имало към младия посрещач на "Пирин Балканстрой" Николай Пенчев.
"168 часа" потърси коментар от "Пирин Балканстрой". Отговорът оттам беше, че все още официална оферта към младия Пенчев няма. От ръководството на тима не изключиха вероятността към състезателя им да има интерес от италиански клубове и добавиха, че дали това ще се превърне във факт, зависи до голяма степен от
представянето
на Николай в Световната лига през лятото. Преди време се заговори, че в "Пирин" нямали намерение да продават Пенчев, но това със сигурност няма да е вярно при наличието на добра оферта.
Като евентуално ново попълнение на "Пиаченца" се спряга и националният разпределител Андрей Жеков. Жеков вече постигна принципна договорка с турския "Галатасарай" за следващия сезон. "Андрей е от хората, които държат на думата си. Едва ли би се отметнал - дори и ако италианците му предлагат повече пари. Жеков остана много доволен от месеците, които изкара в Турция през миналия сезон и затова реши да продължи договора си с "Галатасарай", споделиха близки до състезателя.

Реални шансове

да заиграе в италианската Серия А1 има и централният блокировач на ЦСКА Теодор Тодоров. Той влезе в полезрението на италианските мениджъри още през пролетта на 2010 г. По това време Тодоров работеше с мениджъра Иван Ботев, който доведе на крак в София представители на "Тревизо", за да наблюдават играта на Теодор на живо. До оферта не се стигна - не на последно място и заради "изтичане на информация", както обясниха впоследствие пред "168 часа" от италианския тим. По този повод от ЦСКА в момента категорично отказват да коментират какви оферти има към централния им блокировач. Миналото лято, по време на Световната лига, се понесе слух, че бившият вече мениджър на националния тим Евгени Генчев е "натискал" Теодор да подпише договор с мениджъра Лука Нови. Нови представляваше италианския клуб "Модена", чийто треньор по това време беше бившият треньор на националите Силвано Пранди. Заговори се дори, че именно отказът на Тодоров да сключи договор с Лука Нови е пратил младия център на резервната скамейка по време на лигата.

В момента в ЦСКА все още няма 100% яснота

около целите на отбора за следващия сезон. През последните дни се появи информация, че е осигурен нов спонсор и отборът отново ще се бори за участие в Шампионската лига и ще стяга подобаваща селекция. Ако е вярно, има вероятност от армейския клуб да не пуснат Тодоров да играе в чужбина, ако не одобрят офертата. От ЦСКА дадоха да се разбере, че в никакъв случай няма да се разделят с централния си блокировач "за без пари" и за отбор от "средна ръка".
"168 часа" научи, че наскоро Теодор Тодоров е подписал договора с италианския мениджър Еудженио Голини, с когото
работят и други български национали, а отскоро и досегашната звезда на ЦСКА от Кения - Филип Майо. Според информация от италиански журналисти в момента интерес от страна на гранда "Тревизо" към Теодор Тодоров няма, но Голини го е предложил на три отбора, единият от които бил "Рома". В римския тим през последните два сезона - първо в А2, а след това и в А1, се състезава Виктор Йосифов. Централният блокировач на "Черно море БАСК" остави отлични впечатления у специалистите на Апенините. Последната мълва е, че интерес към него вече проявява и европейският и световен клубен шампион "Тренто", ръководен от националния селекционер Радостин Стойчев. Ако се стигне до такъв трансфер, то именно на мястото на Вики в "Рома" можело да заиграе Тодоров, споделят италиански журналисти. Към момента като конкуренция на Йосифов за място в "Тренто" се спряга сръбският център Джурич (22 г., 210 см),

който миналия сезон игра в "Олимпиакос".

"В "Тренто" играят много българи - Матей Казийски, Цветан Соколов, Валентин Братоев и се справят чудесно. Защо да няма още", коментира президентът на "Тренто" Диего Мосна.
От клуба уточниха, че в момента официална оферта към Виктор Йосифов все пак не е отправяна.
За интерес на "Тренто" към Йосифов се говореше още миналата година, но тогава нямаше вариант това да се случи заради изискването за брой чужденци на полето. Сега е възможно, тъй като кубинският посрещач на тима Османи Хуанторена би трябвало да вземе италиански паспорт до началото на следващия сезон, а и бразилският разпределител Рафаел се връща
 

да играе в родината си

Засега не е ясно бъдещето и на другите двама българи в Италия - Методи Ананиев и Николай Николов, които се състезаваха в "Тонно Калипо" от Вибо Валентия. Според калабрийската преса съдбата им ще се реши до края на месец май. Все още не се знае и дали отборът ще има нов селекционер, или ще запази Ди Пинто.
Междувременно стана ясно, че бившият волейболист на "Лукойл Нефтохимик" Николай Николов ще претърпи операция на крака, която ще го извади от състава на националния отбор не само за Световната лига, но и за Европейското първенство. На практика волейболистът е извън игра от края на март, когато "Тонно Калипо" не успя да влезе в плейофите в италианското първенство. Николов не игра в последния двубой. След операцията, която ще бъде извършена в парижка клиника, центърът ще се възстановява около пет месеца. През 2008 и 2009 г. той също пропусна
Световната лига заради контузии, като и в двата случая обвиняваше ръководството на клуба си "Лукойл", твърдейки, че са го карали да играе с контузиите. Поне до момента не е известно и Николов да е обвинил и шефовете на "Тонно Калипо", че са го карали да играе контузен.

Рокади в Серия А1 

С КАРДИНАЛНО нов облик се очертават през следващия сезон повечето от грандовете в италианския елит.
Последната новина по тази линия е от "Мачерата". Тимът отпадна в полуфиналната серия от "Кунео", но определено се представи добре през изминаващия сезон. Тази година наставник на "Мачерата" бе Мауро Беруто, но той бе избран за национален селекционер на Италия и няма да води клубен отбор. Като нов треньор на "Мачерата" се очертава друг доказан специалист - Алберто Джулиани. Като нови попълнения в "Мачерата" вече се спрягат и две от звездите на "Монца" - националният разпределител на Италия Драган Травица и френското национално либеро Жан-Франсоа Ексига. Пред "168 часа" преди време Травица сподели, че се чувства чудесно в "Монца" и засега официална оферта към него няма от нито един клуб, включително и от досегашния му. От пресофиса на "Монца" отказаха коментар с думите: "Все още нямаме треньор, не може да се говори за селекция". Въпреки това се носи слух, че за мястото на Травица шефовете на отбора оглеждат разпределителя на "Сан Джустино" Патрик Стюарт. Говори се, че и ако Драган приеме оферта от "Мачерата", то причината най-вероятно ще е във факта, че тимът ще играе в Шампионската лига, докато "Монца" ще се състезава във втория по сила турнир - този за Купата на Европейската конфедерация.
Ако се вярва на информацията от италианските спортни сайтове, то в "Мачерата" през следващия сезон ще заиграе и аржентинецът Факундо Конте. Пак според медиите на Апенините, в тима остават и капитанът на националния отбор на Италия Кристиян Савани, хърватинът Игор Омръчен и един от двамата сръбски централни блокировачи: Марко Подрасчанин и Драган Станкович. В началото на годината бе оповестено, че клубът е предложил 3-годишен контракт на звездата на "Кунео" Симоне Пароди. Малко след това Пароди се контузи тежко и все още се възстановява, така че развитие по този въпрос тепърва се очаква.

Ди Джорджи поема "Монца"

БИВШИЯТ треньор на "Любе Банка Мачерата" Фернандо ди Джорджи е спряган за нов наставник на "Аква Парадизо Монца Брианца".
Това споделиха пред "168 часа" източници от елитния италиански тим, който завърши на четвърто място в редовния сезон и през следващия ще играе в турнира за Купата на европейската конфедерация. Постижението е историческо за отбора, но буквално часове след като тимът отпадна на четвъртфинала от "Модена", бе съобщено, че ръководството освобождава досегашния наставник Лука Монти. Преди това Монти ръководеше отбор от Серия А2 и работата с "Монца" бе дебютът му в италианския елит. Според президентката на отбора Джулиана Габана "Монца" ще се нуждае от треньор с повече международен опит догодина. В момента се правят планове и за селекцията. Засега единственият, който със сигурност остава, е американският национал Шон Рууни, на когото бе предложен нов договор още преди изтичането на сезона.

Война за Хубавия Мат Андерсън

МЛАДИЯТ американски посрещач Мат Андерсън е сред волейболистите с най-успешен дебют в Серия А1 през този сезон.
Андерсън се състезаваше в "Тонно Калипо" от Вибо Валентия, като се превърна в основен реализатор на тима - заедно с българина с италиански паспорт Венци Симеонов. В момента оферти към Мат са отправили почти всички грандове от Италия, Русия и Полша. Сред тях са "Монца", "Мачерата", "Модена", "Кунео", руските "Зенит" и "Локомотив Белгород", както и полският шампион СКРА (Белхатов). Според приятели на волейболиста той нямало да отиде в "Монца", защото безспорен титуляр на поста там е съотборникът му в националния тим на САЩ Шон Рууни. Ръководството на "Тонно Калипо" също вече е отправило нова оферта към американеца, който минава за един от най-красивите спортисти, но шансът той да преподпише с тима от Вибо е нулев. През изминаващия сезон Мат бе заобиколен от солидно българско присъствие: Венци Симеонов и съпругата му Гергана, Методи Ананиев и годеницата му Деси Горанова, Николай Николов. Пред приятели американецът споделил, че се чувствал чудесно в южния град, но много иска да играе в тим, който ще се състезава в Шампионската лига. Така засега изборът му накланял към "Кунео" и "Мачерата".

Скримов и Дани Михайлов отличници във Франция

НАЦИОНАЛЪТ Тодор Скримов и бившият капитан на представителния ни тим Дани Михайлов попаднаха сред най-добрите волейболисти на сезона във Франция.
Скримов, който се състезава в неколкократния шампион на Франция "Пари Волей", бе поставен на второ място при посрещачите. Пред него е единствено Еарвин Нгапет от Тур.
Дани Михайлов и АСЮЛ Лион пък обраха шест от десетте отличия в Лига Б. Отборът спечели титлата и от следващия сезон ще се състезава във френския елит. Изпреварилият в класацията Скримов Нгапет може да заиграе от новия сезон на Апенините, и то в шампиона на Италия за 2010 г. "Кунео". Очаква се в "Кунео" Нгапет да замени контузения Симоне Пароди.

Николов срещу Казийски за златото в Италия

Капитанът на националния ни отбор Владо Николов и звездата на тима Матей Казийски отново се изправят един срещу друг в борба за златни отличия.
"Тренто" на Матей и "Кунео" на Владо са финалистите в тазгодишното издание на италианската Серия А1. Мачът ще бъде повторение на миналогодишния финал, когато "Кунео" спечели с 3:1 гейма. Сега от "Тренто", където се състезават и националите Цветан Соколов и Валентин Братоев, а треньор е националният селекционер Радостин Стойчев, са нахъсани за реванш. Финалът е на 15 май в Рим и ще бъде предаван по Rai Sport 2 и Eurosport 2. "Много искаме да спечелим, защото загубихме последните два финала", призна Радо Стойчев след победата.

Калинка е талисман на Европейското за жени

Шарена калинка ще бъде талисман на Европейското първенство за жени през 2011 година. Шампионатът ще се проведе в Италия и Сърбия, а логото му е волейболна топка с целувки. Талисманчето-калинка не е нашарено своеволно, а цветовете по него представляват тези на флаговете на двете държави-домакини. Засега хвъркатото няма име, като феновете са приканени да дават предложения.
Българският национален отбор е в Група D на първенството - заедно със съставите на Холандия, Испания и Русия. Мачовете стартират в италианския град Бусто Арсицио на 23 септември.

Виктор Йосифов може да стане съотборник на Казийски, Соколов и Братоев.
Виктор Йосифов може да стане съотборник на Казийски, Соколов и Братоев.
И Теодор Тодоров вече е клиент на Голини, спрягат го за ново попълнение на "Рома".
И Теодор Тодоров вече е клиент на Голини, спрягат го за ново попълнение на "Рома".
Николай Николов няма да мине без операция, гори и за Европейското.
Николай Николов няма да мине без операция, гори и за Европейското.
Ники Пенчев вече гледа към Италия.
Ники Пенчев вече гледа към Италия.
Андрей Жеков
Андрей Жеков
Тандемът Шон Рууни (вляво) - Драган Травица (номер 13) е под въпрос за Монца през новия сезон.
Тандемът Шон Рууни (вляво) - Драган Травица (номер 13) е под въпрос за Монца през новия сезон.
Мат Андерсън постоянно е ухажван от фенки и мениджъри.
Мат Андерсън постоянно е ухажван от фенки и мениджъри.
Тодор Скримов
Тодор Скримов
Фернандо Ди Пинто може да смени Лука Монти на кормилато на "Монца".
Фернандо Ди Пинто може да смени Лука Монти на кормилато на "Монца".
Матей Казийски отново е на финал в Италия.
Матей Казийски отново е на финал в Италия.
Радостин Стойчев и Матей Казийски
Радостин Стойчев и Матей Казийски
Симоне Пароди
Симоне Пароди
Талисманът на Европейското първенство за жени.
Талисманът на Европейското първенство за жени.