Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нов филм за лейди Ди връща към 3 дни, в които тя се решава на развод. В главната роля влиза Кристен Стюарт - прелюбодейка, лесбийка и “бездарна” в играта

Русите коси са елегантно фиксирани. Прическата е готова. Трябва да посети австралийска болница. Ще облече костюм с пола на Versace. Остава само да избере обувките, а сред чифтовете, които носи със себе си, се открояват страхотни Chanel. На тях обаче проблясва златното лого на марката и тя извръща поглед. Вече не може да понася да носи нищо, което има двойно “C” - инициалите на бившия й съпруг Чарлз (Charles) и неговата Камила (Camilla). Това е минало.

Тя вече е разведена жена. Вече не е Нейно Кралско Височество, защото пред това един ден да бъде кралица, избира да бъде себе си.

Омъжена или не за престолонаследника на британския трон, Даяна завинаги остава обожавана от хората дори след епичния си развод, финализиран на 28 август 1996 г. За съжаление, тя няма възможност да се отдаде на своята свобода и нов живот заради трагичната си смърт едва година по-късно.

Нейното решение да приключи брака си с Чарлз и да излезе от кралското семейство е в основата на нов филм за лейди Ди, който тематично ще носи моминското й име - “Спенсър”.

Режисьор е чилиеца Пабло Ларейн, който доказа афинитета си към дълбоко портретните ленти с “Джаки”. В продукцията за вдовицата на Джон Кенеди той отведе зрителите навътре у Жаклин и бурите, които бушуват у нея през няколкото дни точно след убийството на 35-ия президент на САЩ. Филмът спечели три номинации за “Оскар”.

Сега по подобен начин във времевите рамки само на един уикенд Ларейн ще покаже интимния свят на Даяна и прелома у нея - как една жена се решава да се откаже от короната, за да избяга от нещастието.

“Обикновено принцът намира принцесата, кани я да стане негова съпруга и в крайна сметка тя става кралица - обяснява режисьорът. - Когато някой избере да не бъде кралица, а да бъде себе си - това е голямо решение. Приказка се обръща с главата надолу.

Даяна е толкова мощна икона, към която милиони хора по света, не само жени, са чувствали съпричастност. По време на филма тя осъзнава, че иска да бъде жената, която е била, преди да срещне Чарлз. Сценарият на Стивън Найт е много енергичен и красив. Улавя именно огромното количество красота в силата на Даяна. Това е романтичната история на жена, преминаваща през трудни времена, която намира светлината и решението.”

Снимките на продукцията ще започнат в началото на 2021 г., като ще върнат стрелката на часовника до 90-те години, около 1992 г., но без повече конкретика. Действието ще се концентрира в три дни - Бъдни вечер, Коледа и Ден на бокса, докато е в имението Сандрингам в Норфолк.

Режисьорът не крие, че очаква лентата да предизвика интерес по цялата планета, защото такова бе и влиянието на Даяна.

И тъй като нейният образ е така иконичен, критиките към продукцията също не закъсняват. Някои от тях са насочени именно към времевата линия.

Според Ричард Кей в “Дейли мейл” през първата половина на брака на Чарлз и Даяна те са прекарвали Коледа в замъка Уиндзор, а са започнали да празнуват в Сандрингам едва в края на 80-те години. А през 1992 г. принцесата споделя празниците с брат си Ърл Спенсър и семейството му в Нортхемптъншир.

Разпадът на брака им с Чарлз започва доста по-рано, но в началото бива отричан. Бившият бодигард на Скотланд Ярд Кен Уорф е убеден, че 1989 г. е годината, в която Даяна смята брака си за приключен.

Няколко месеца по-рано той става свидетел на конфронтация между нея и Камила Паркър Боулз на рождения ден на сестрата на Камила. В онзи момент принцесата осъзнава, че няма бъдеще с Чарлз, но въпреки това продължава да играе главна роля в спектакъла заради синовете си Уилям и Хари.

На 9 декември 1992 г. двамата съпрузи се разделят, обвинявайки се един друг. Те все още са женени, когато Даяна отвръща на въпрос за краха им: “Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено”.

През 1995 г. принцесата не се поколебава да потвърди, че има връзка с инструктора си по езда Джеймс Хюит, по време на интервю за популярната телевизионна програма “Панорама”. Сигурно се е почувствала предизвикана, защото Чарлз вече е обявил своята извънбрачна връзка с Камила година по-рано отново в интервю.

Очевадно нещата излизат извън контрол и се прекрачват всякакви порядки, а стриктната етикеция на двора сякаш няма значение. За да се стигне до същинската раздяла, определена като развода на XX век, самата кралица Елизабет II се намесва. През декември 1995 г. тя изпраща публично писмо до Чарлз и Даяна с настоятелен съвет за ранен развод. С подкрепата на министър-председателя и на висшите съветници това решение е взето след седмици обсъждане. Принцът ни най-малко не се противи и е съгласен с предложението, но Даяна мълчи.

Предстоят коледните и новогодишните празници, като чак през февруари 1996 г. тя също дава своето съгласие.

Загубва титлата Нейно Кралско Височество и вместо това е титулувана само Даяна, принцеса на Уелс.

Много са моментите, които красноречиво може да бъдат използвани, за да илюстрират края на приказката - тогава, когато Даяна е знаела, че няма да има стандартния хепиенд. Чарлз прозира съвсем рано, че няма нищо общо със съпругата си и колкото и да я обичат всички, той не може. Дълбоко в душата си Даяна също знае отрано, че е твърде вероятно да не може да измине целия си жизнен път редом до Негово Кралско Височество.

На първата среща между двамата, състояла се в апартамента на Даяна в Кенсингтънския дворец, тя се обърнала към бившия си мъж с въпроса: “Защо това трябваше да се случи именно с нас?”.

Какъвто и епизод да бъде избран от последните години на емоционална агония, изводът е един и същ: Спенсър избира да тръгне по свой път, не като срамежливото момиче, омъжило се някога за принц, а като силната жена, която се отказва от нещастието с бъдещ крал. Това ще е посланието на филма на Ларейн.

Естествено, най-голямата новина около кинопроекта дойде с оповестяването на избора на актрисата в главната роля. Пред камерата като Принцесата на народа ще се изяви една от най-мразените холивудски звезди - Кристен Стюарт.

Тя нашумя с участието си в тийнейджърската вампирска сага “Здрач”, а през последните години се стара много, за да избяга от тази си слава. Записва знакови участия в редица независими европейски ленти и през 2015 г. дори стана първата актриса от САЩ, спечелила “Сезар” (френския “Оскар”). Статуетката й беше връчена за поддържаща женска роля в “Облаците на Силс Мария” на Оливие Асаяс, където си партнира с Жулиет Бинош.

И все пак днес много киномани я смятат за “бездарна”, а антифен клубът й е доста голям. При новината, че ще играе Даяна, в туитър заваляха възмутени коментари и дори призиви за петиция против тази лудост. Стюарт бе определена като пълна противоположност на лейди Ди.

“Принцесата беше известна със своя чар и харизма, а аз съм виждал камъни с повече индивидуалностот Кристен Стюарт”.

Това гласи един от топкоментарите в мрежата.

В момента актрисата е на 30 години, тоест шест години по-млада от Даяна, когато се развежда през 1996 г. Но по-големият проблем - Кристен е американка.

Въпреки това има и хора, които смятат, че ще бъде интересно да се види как тя ще се справи. Може пък да впечатли приятно.

Всъщност голямата омраза и антипатии към себе си Стюарт си навлече не толкова с играта си пред камерата, определяна и за “плоска”, а с прегрешенията си в личен план.

През 2011 г. според списание Forbes тя е най-добрата инвестиция като актриса - за всеки долар, който й се е плащал за участие в филм, в кината са влизали $55,83. Само че още на следващата година Кристен стъпи накриво и заради това през 2013 г. почти оглави друга класация - закова се на второ място при най-мразените звезди в Холивуд на сп. Star. Причината - изневери на своята тогавашна половинка Робърт Патинсън, изиграл вампира Едуард в “Здрач”, спечелил му много фенки.

Именно това прегрешение на Кристен не може да й бъде простено и до днес - 8 години след като беше спипана да се целува сластно с режисьора Рупърт Сандърс - женен, с две деца.

Папараци уловиха Сандърс и Стюарт да си разменят ласки, докато по същото време текат снимките на “Снежанка и ловецът”, който той режисираше, тя беше в главната роля, а съпругата му играеше нейна майка.

Така Кристен разби сърцето на Патинсън, с когото пък се влюбиха на снимачната площадка на “Здрач” и връзката им още повече напомпа ефекта върху зрителите от романа между техните герои Бела и Едуард.

Дори Тръмп се развълнува от нейното прелюбодеяние и написа в туитър: “Робърт Патинсън не бива повече да се събира с Кристен Стюарт. Тя му изневери като куче и ще го направи пак - само гледайте. Той може да си намери много по-добра”.

Извиненията и съжаленията от страна на актрисата не помогнаха - гаджето я остави, гневът на феновете на сагата и на моралистите се изля върху нея и тя трябваше сама да продължи по трънливия път на славата с вдигната глава, докато я замерят с камъни.

Намери спасение в европейското кино и в обятията на други... жени.

Първо се впусна във връзка с личната си асистентка Алисия Каргайл, после опита от ласките на рок певицата Линдзи Гънулфсен, отдаваше се на романтични разходки из Париж с френската певица Соко - Стефани Соколински, а в момента е влюбена в сценаристката Дилан Мейър. Двете са заедно от края на миналото лято - месец след като Кристен се раздели с модела на Victoria's Secret и бивше гадже на Майли Сайръс - Стела Максуел.

Изглежда сякаш наистина е преоткрила себе си и обича сегашната си половинка, но в същото време нейната собствена майка твърди, че Кристен ни най-малко не е лесбийка.

В крайна сметка тя трябва да бъде съдена по ролите, а не по любовите си, щом става дума за кино. Хейтът настрана, трябва да се потруди много за образа на Даяна.

“Кристен е една от най-големите актриси днес - настоява режисьорът Пабло Ларейн. - Тя може да бъде много неща - да бъде загадъчна и крехка, а в същото време и много силна, от което се нуждаем. Комбинацията от тези елементи ме накара да се замисля за нея. Мисля, че тя ще направи едновременно нещо зашеметяващо и интригуващо, защото притежава изключителна сила като актриса.”

Дано Стюарт да подготвя усилено британския си акцент, защото може да обърне отново играта в своя полза и да се докаже. Но рискът е огромен... Има ли по-висока топка от лейди Ди?!