Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако напуснат Бъкингам той и Меган ще губят по 4 млн. паунда годишно, но ще запазят наследствените 7 млн.

Mамо, ще бъдем ли някога свободни?"
Съдбоносният въпрос на седемгодишния принц Хари към неговата майка Лейди Даяна е запечатан в документалния филм "Даяна, по нейните думи".
Трудният живот на едно дете
в светлината на прожекторите, търсещо подкрепа и често неразбрано от своите родители, е пресъздаван през годините от много режисьори. Но едва сега светът вижда истинската история на бунтаря Хари, който не спира да се бори за свободата си, разказана от първо лице.
Съобщението, публикувано в Инстаграм, че внукът на Елизабет II и неговата съпруга Меган Маркъл се отказват от задълженията си на висши членове на кралското семейство, взриви Великобритания. Решението им е определяно от медиите на Острова като шокиращо, изненадващо и напълно нелогично.


Дали обаче постъпката им наистина е неочаквана? И дали фаталната американка е в дъното на този ход? Макар разведената холивудска актриса с африканска кръв да изглежда очевидната причина за кризата в Двореца, според редица анализатори и журналисти двигателят е Хари. Съзнателно или не той цял живот е търсил жена като Меган, която му даде кураж да скъса с официалния протокол, а решението е всичко друго, но нe и спонтанно. Напротив, през годините тихо и кротко е отлежавало в главата на херцога на Съсекс. Определят брака му с актрисата от "Костюмари" като бунт, който подсказва, че това е само началото на промените.
"Хари е любимото
лошо момче
на Великобритания - пише журналистът на списание "Таймс" Тим Шипман в Туитър. - Той е много по-популярен от своя брат Уилям, макар и да не е престолонаследник. Изкарван е от таблоидите като жертва на Меган, но те просто не я харесват от първия й ден тук в страната. От мен запомнете едно: Хари не е глупав, той отлично знае какво прави."
В тийнейджърските си години червенокосият принц често попада на първите страници на жълтата преса. Още на 17 г. е уловен да пуши марихуана. По-късно се маскира като нацист за частно парти по случай Хелоуин. През 2012 г. излизат снимки, на които е гол. Играе билярд без дрехи, видимо пиян. Заради постъпката си е задължен от пресслужбата на кралицата да напише публично извинение как съжалява за действията си, с които е злепоставил цялото семейство.
Папараци многократно са го засичали пиян. Той ги ненавижда много преди изобщо да познава съпругата си. Стигал е до бой с тях. Хари директно ги обвинява, че те са единствената причина за смъртта на неговата майка.
“Всеки път, когато видя фотоапарат и при звука на щракването на обектива и светкавицата, се връщам назад. Това е най-лошото напомняне за живота на майка ми, което неизбежно съжителства с най-доброто", откровен е принцът. Затова и
искрената му ненавист към таблоидите
и строгия кралски протокол не може да остане скрита след сватбата с Меган и е една от основните причини за решението му.
Спекулациите за оттеглянето на двойката и версиите каква е истината растат с всеки изминал ден. Те варират от логичните доводи за абсолютно неразбирателство с останалите членове на кралската фамилия до "фантастични" хипотези, че Хари е подготвян за руски цар.
Някои дори видяха дълбока конспирация от страна на кралицата. Все пак съобщението идва в разгара на излизането на Великобритания от ЕС. Заради драмите в Двореца медиите спряха да задават въпроса какво ще се случи след 31 януари. Всички се вълнуват не от Брекзит, а от Мекзит, а темата какви ще са политическите и икономическите последствия за страната категорично е изместена от тази къде точно ще живеят Меган и Хари. Във вестник "Мирър" дори се появи анализ как това изобщо не е абдикиране, а просто прах в очите на народа, защото по същество нищо в живота на семейството няма да се промени. Херцозите на Съсекс ще продължат да използват Фрогмор хаус като официална резиденция, ще подкрепят монархията и ще изпълняват основните си задължения. Това е просто поредният
умен пиар ход на съветниците на Елизабет
Колкото и подобна хипотеза за "инсценировка" да звучи аткрактивно, очевидният разрив в отношенията между синовете на Даяна и принц Чарлз не може да се прикрие. Вестник "Сън" се позовава на източници от двореца, според които Хари е с разбито сърце от взетото решение, но то е единственото възможно.
"Той обича кралицата, обича родината си - твърди източник на медията. - Но е принуден на тази стъпка заради отношението на брат си, което на моменти граничи с тормоз. Хари усеща негативното мнение на Уилям за Меган още от самото им запознанство. Двете семейства очевидно не успяха да намерят път към сближаване. Предполагаемият бъдещ престолонаследник многократно е повишавал тон на своя по-малък брат за това, че не следва правилата. Видно е как херцозите на Съсекс постепенно бяха изолирани от другите кралски членове. Не те се дръпнаха, другите се дръпнаха от тях и при всеки момент им показваха, че са различни."
Най-фантастичната теория за оттеглянето на Хари и Меган е конспирацията
как принцът може да стане руски цар
Още през 2011 г. бившият дипломат Александър Баунов прави официално изказване, в което предлага внукът на английската кралица да заеме свободния в момента царски трон.
"Нека провежда паради, да ходи на визити, да дава вечери и да произнася новогодишни поздравления", заявява Баунов.
Според него принцът може да изпълнява символично ролята на държавен глава, а президентът Путин да се концентрира върху политиката и управлението на страната.

По думите му възстановяването на монархията ще достави огромно удоволствиe, ще се отрази освежително и ще вдигне качеството на висшето общество в Русия. Според дипломата във вените на принц Хари
тече достатъчно руска кръв
пра-пра-прабаба му е херцогиня Олга Константиновна Романова, а крал Джордж Пети е бил братовчед на цар Николай Втори, което означава, че британските принцове са негови далечни племенници.
Новината бе подплатена и от факта, че в Канада Меган и Хари оглеждат имот, притежаван от руски олигарх.
Далеч от увлекателните теории оттеглянето на Хари и Меган и претенциите за финансова независимост представляват истинско земетресение за монархията. Досега нито един член на семейството не е имал привилегията да се откаже от задълженията си. Дворцовите особи имат абсолютна забрана да печелят пари под каквато и да е форма. На семействата се полага процент от субсидията, предвидена за издръжка на кралицата. През 2018-2019 г. тя е в размер на 82 милиона паунда. От тях в банковите сметки на херцозите на Съсекс постъпват около 4 милиона паунда, от които те ще трябва да се откажат с излизането си от двора.
35-годишният принц Хари е наследник на солидно богатство след смъртта на майка си - приблизително 7 милиона паунда, изчисляват от Би Би Си. Точно на толкова е оценено и състоянието на съпругата му, което тя е придобила от хонорари за сериала "Костюмари". Макар сумите да изглеждат космически за обикновените хора, ако нямат други доходи, на Хари, Меган и техният син Арчи те ще им стигнат едва за няколко години.
Ключът към тяхната финасова (не)зависмост е в ръцете на принц Чарлз. Първият по ред претендент за трона печели близо 23 млн. долара годишно от Херцогство Корнуол, разполагащо с активи от над 1,3 млрд. долара. Именно с негови пари бе финансиран и гардеробът на бившата американска актриса, както и този на Кейт Мидълтън. Само за тоалета й за годежа той отпусна 75 хил. долара, а общо за тоалетите й Чарлз й е дал около 2 милиона лири.
Според Би Би Си при сегашния обрат в отношенията принц Чарлз има пълно право да лиши сина си от издръжка. Отпусканите средства не се водят като част от наследството му, а са за покриване на текущи разходи на семейството. Затова, ако Хари и Меган нямат официални задължения, не би следвало
да имат нужда и от подобна субсидия
Дали Чарлз е готов на подобна решителна стъпка, за да даде урок на сина си, едва ли скоро ще се разбере.
Вероятно двойката вече има подобни подозрения, защото предприе няколко стъпки да подсигури финансовото си бъдеще. Маркъл ще озвучава филми на "Дисни", а очакваната й книга за трудностите й като принцеса ще й донесе цяло състояние.
Според Дейвид МакКлър, автор на книга за кралските финанси, въпросът за бюджета на Хари и Меган е основен за бъдещето им.
"Не биха ги оставили без издръжка, защото това означава прекалена свобода в действията им и бъдещи интервюта, които двамата биха дали, а кралицата не одобрява подобни неща", казва той.
Самите Меган и Хари посочиха за пример принцеса Беатрис и принцеса Евгения, дъщерите на брата на Чарлз – принц Андрю. Принцеса Беатрис работи в областта на финансите, а Евгения е директор в художествена галерия. Въпреки това някои от разходите им все още се поемат от данъкоплатците, като охраната на сватбата на принцеса Евгения през 2018 г.
"С две думи те си спестяват всички досадни задължения, но
не стават съвсем обикновени граждани
Доста удобно за тях, но не се знае дали кралицата ще се съгласи на подобно своевоелие", казва още Дейвид МакКлър.
Поддръжниците на Хари пък смело го окуражават да продължава да се бори за своята независимост и да изпълни мечтата на майка си - да живее в САЩ далеч от британската жълта преса.