Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРИЕЛА НОРДЕЛ
МАРИЕЛА НОРДЕЛ

Според мен съществените грешки на социализма в България бяха няколко и ако не бяха натискали хората в ъгъла, режимът можеше да просъществува и до днес под някаква форма като в Китай например. Просто трябваше:

- Да разрешат свободното пътуване зад граница - като при югославяните.

- Не биваше да се въвежда "жителството"!

- Пазарът на имоти трябваще да е свободен, а не през "Държавна комисия".

- Да допуснат стопанската инициатива в определени отрасли - главно в леката промишленост и предоставящата стоки и услуги на населението. Примерно - само еднолични търговци и до 10-20 работни места. Освен това да се позволи забогатяване до определено ниво, а след това данъците да растат геометрично - като в Швеция. Да се позволи в определени отрасли и до определено ниво частниците да извършват външнотърговска дейност, а не да се минава за всичко през гигантите "Техноимпекс" "Експорт" и подобни.

- Да направят лева свободно конвертируем - както беше форинтът в Унгария.

- Да не се преследва като углавно престъпление изявите против режима. Можеше много фино и хитро да ги ограничат до нивото "кучетата си лаят, керванът....".

- Да не се забива страната в тежката промишленост - Кремиковци, Радомир, Пловдив, Девня, а да се фокусираме на Ай Ти технологии - Правец, Стара Загора - компютри, програмиране. До 90-те България беше в челните позиции в света по кадри в тези области. Да се доразвие фармацефтиката, военната промишленост, енергетиката, добива и преработката на редки и ценни метали и биотехнологиите.

Да се наложим в селското стопанство като лидери със запазени марки, региони и уникални продукти. Българските учени, постиженията в науката, спорта и изкуството да се използват като търговски продукт, носещ доходи, а не само престиж на държавата. Да се приоритира инфраструктурата! Туризмът и услугите изцяло да се дадат на подизпълнители и концесионери, но българи, и да се раздроби на малки поделения - видяхме как работеха и свършиха динозаври като Балкантурист, Орбита... В същото време хижите се справяха блестящо, защото се стопанисваха от семейства и всяка си беше независим обект.

- След Априлския пленум 1956 да се премахнат привилегиите на активните борци и децата им. Да се стимулира конкурентността между работещите.

- Да се създават смесени предприятия със западни партньори в стратегически области - леки автомобили, технологични линии, създаване и експлоатиране на брандове.

- До 1989 г. левът е обезпечен със злато - създаване на силна банкова система, която да привлича капитали и извън България - както Кипър до 2010!

- В никакъв случай не трябваше да се пипат: Армията, Образованието, Културата, Здравеопазването, Социалните придобивки! Средната и едрата собстеност трябваше да си останат държавни - приватизация само на дребната такава. Услугите и обслужването на средната, и едра собственост не само да не подлежат на раздържавяване, но и на концесионерство! Можеше да се ползват чужди фирми като консултанти за оптимизация на управлението, но контролът трябва да е 100% в български и държавни ръце. Съдебната власт също се справяше добре. По Законодателната - може би трябваше да се разреши на местните парламенти - общинските съвети да имат по-голяма автономия при вземане решения и боравене със средства. Да се въведат локалните референдуми за решения, касаещи местното население. Да се запази изцяло външната агентура, като се разграничи от доносничеството! Да се свие вътрешната агентура до стриктно касаещи националната сигурност въпроси и да се премахне кварталното доносничество и "характеристиките".

- След разпадането на СИВ и Варшавският пакт по никакъв начин да не влизаме в НАТО или Европейския съюз, а като Швейцария - да спазваме неутралитет и да имаме специални търговски договорености. До 1989 сме първи на Балканите по бр на танкове! Имахме и ракети, армия, авиация.... напълно достатъчно да гарантираме мира и територията си без Русия или Нато!

- Възродителен процес не трябваше да има! Това беше колосална грешка!!! Просто всеки роден след 1956 да има българско име, но не и насила да се сменят имената на хората. В районите с турскоговорящо население допълнителното изучаване в училище на турски език да е задължително, както за турци, така и за българи. Да има вестници и програми на турски език! Както беше с руския.

- Въпреки главната политическа линия, да се обяви, че в България населението е свободно да изповядва православната вяра.

Мисля, че, ако това беше въведено след 56-та, сега щяхме да живеем в много по-добра България. Или пък, ако толкова милеем за евроатлантически ценности, доброволно да се изселим, както и без друго сега го правим!

От фейсбук