Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Археолозите продължават работата си, преди на мястото на селището да бъде построена нова сграда.
Археолозите продължават работата си, преди на мястото на селището да бъде построена нова сграда.

Положени са много особено, мястото е било обреден комплекс
- там са копаели ями за жертвоприношения, живите са срещали душите на починалите

4 скелета на около 8000 години откриха археолози в праисторическото селище Слатина, което се намира на територията на едноименния столичен квартал. Телата са били положени в ями в затворен обреден комплекс от неолита.

Уникалните открития показаха във вторник Васил Николов и Десислава Такорова от Националния археологически институт с музей при БАН.

“Слатинското раннонеолитно селище заслужава голямо внимание. Работим по методика, която отговаря и надхвърля съвременните стандарти”, обясни чл.-кор. Васил Николов.

Обредният комплекс бил открит тази година в периферията на неолитното селище. В специално изкопани за целта ями са били извършвани жертвоприношения.

“Това е мястото, където живите се срещат с душите на починалите си предшественици. Затова то е било оградено, за да бъде символично запазено от лоши сили. Те идват тук, извършват жертвоприношения и канят своите предци. Това става в утробата на богинята майка Земя. За първи път попадаме на нещо такова”, каза още ученият.

В светилището археолозите намерили 4 скелета, в средата има череп със 7 прешлена. Всичко това е от началото на шестото хилядолетие пр. н. е. Откритията ще дадат информация за хората, както и за религиозните-митологичните им представи. Според учените за тях

нямало граници

между живота

и смъртта

“Душата се преражда, те си общуват с душите, трябва да правят жертвоприношения, за да “не се окажат вредоносни за живите”, разказаха археолозите.

Това селище, както и всички останали находки в България от 6-о и 5-о хилядолетие, принадлежи на първата европейска цивилизация. Това е времето, в което българските земи са били в центъра на развитието на Европа.

Слатинското

селище е в

началото,

когато първите земеделци и скотовъдци идват от Мала Азия в Европа и тръгват към Средна Европа. Една част остава в Софийското поле, което е разпределител на културни влияния - към Тракия, към Долнодунавския басейн, по Нишава към Средна Европа. Заради това селището е толкова важно и проучванията се следят от специалистите по европейска праистория.

Българските учени

работят с колеги

от Единбургския

университет Заради пандемията обаче тази година ще са сами на терен. Чл.-кор. Васил Николов работи по находките в селището от 1985 г. През последните години разкопките продължават със съдействието на Столичната община.

Върху обекта ще се построи кооперация.

Селището обаче е в режим на опазване със заповед на министъра на културата, което означава, че преди строежа трябва да се извършат необходимите разкопки. В района много се строи, защото след време наблизо ще има метростанция.

Една от находките при разкопките
Една от находките при разкопките
Чл.-кор Васил Николов обяснява какви находки са открити в Слатина. Зад него е гроб на мъж, разположен особено със свити крака.
Чл.-кор Васил Николов обяснява какви находки са открити в Слатина. Зад него е гроб на мъж, разположен особено със свити крака.