Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев
Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев

Интервю с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев за желанието на младежките структури на управляващите да направят контрапротест пред премиерската вила в "Бояна":

- Г-н Георгиев, как дойде идеята на младежката структура на ГЕРБ да направите контрапротест пред вилата на премиера в Бояна?

- От сутринта започнах да получавам обаждания от наши областни структури с желание на колегите да се включат в такова мероприятие с оглед на наблюдаваните досега прояви на улично правосъдие. Провокира ни това да се правят подобни акции, окупации, да се препятства свободното движение на хора, атаките в предишните няколко дни над офиси на партията. Това повлиява и на младежката организация, все пак ние сме интегрална част от ГЕРБ. Уважаваме организацията си и премиера Борисов и колегите от цялата страна изявиха желание да отидем на място и да го подкрепим, за да не се стига до ескалации по улиците, каквито имаше пред БНТ неотдавна.

- Говорите за случая с обсадата на Корнелия Нинова и Даниела Дариткова ли?

- Да, говоря за случая пред БНТ с д-р Дариткова. Ние като демократични млади хора знаем какво означава да отстояваме интересите си, да живеем в правов ред и за нас това е неприемливо. Изцяло подкрепяме тезата за правосъдието за всеки, но това не означава, че някой може да издевателства и да налага единствено собствената си гледна точка.

Логично, че и колегите от страната видяха в тази ситуация пореден опит за провокация и искаха да изкажат своето отношение.

- Но крайна сметка няма да отидете на контрапротест, след като така пожела премиерът Борисов?

- Не, няма да отидем. След като разговарях  с г-н Борисов за инициативата на младежите от ГЕРБ, той ме помоли да уверя всички, че  не се налага да влизаме в този сценарий и да се поддаваме на провокации. За нас, младежите от ГЕРБ,  всеки протестиращ има своето законно право да изразява мнението си, но заради правата на останалите е длъжен да го прави по мирен и интелигентен начин.

Много възпитани хора са на протестите и аз се надявам, че те самите ще бъдат гарант за това да не се стига до ескалации. Това е вид улично правосъдие.

- Не се ли притеснявате, че ако се направи повторен контрапротест, може да има ескалация на напрежението, както стана във втория ден от протестите с автобусите на ГЕРБ?

- Тогава агресията не дойде от привържениците на ГЕРБ, които бяха дошли да защитят правителството, водената политика и тогавашното много важно за България събитие - влизането в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. Никой от представителите и привържениците на ГЕРБ не е агресирал, никой не е нарушил обществения ред. Не сме предизвиквали никакви конфликти, хора от протеста пред президентството направиха това, вероятно предизвикани от вдигнатия юмрук на президента Радев. Същото щеше да се случи и сега. Никой от нашите младежи не е бил с нагласата да влиза в скандал или да инспирира такъв. Когато младите хора на ГЕРБ виждат толкова много съсредоточена негативна енергия върху организацията, те изпитват нуждата да противостоят, но по никакъв начин в ущърб на цивилизованите методи, по които може да се изрази гражданска позиция.

- Младежите на ДБ излизат със съвсем явни протестни послания - да бъдат разследвани компроматите срещу премиера Борисов от последните месеци. Какво мислите за тези компромати от МГЕРБ?

- Видео материалите не показват нищо друго освен едно взломяване, влизане в празна къща, съвсем очевидно - създаването на постановка, аранжирането ѝ, слагането включително на реквизит, който да бъде заснет и разпространен. Няма как това да бъде способ за отстояване на граждански позиции. Това по същество е престъпление.

- Младежите на ГЕРБ искат ли също разследване на тези компромати?

- Доколкото ми е известно, има вече предприети действия от компетентните органи. Спомняте си, още за аудиозаписите прокуратурата се самозезира. Така че ние като хора, уважаващи институциите в държавата, чакаме резултатите от тях, а не хвърлени, манипулирани и стъкмени доказателства, които някой се опитва да ни натика в очите.

От младежката организация са разтревожени от това, което видяха, защото показа, че можеш по много груб начин да нарушиш сигурността на един от най-важните хора в държавата. Не говорим обаче само за г-н Борисов. Това може да се случи с всеки друг, ако не бъдат предприети адекватни действия, които да не позволяват такова влизане в личното пространство.