Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Икономистът Владимир Каролев СНИМКА: Архив
Икономистът Владимир Каролев СНИМКА: Архив

Премиерът Борисов вчера се оплака, че няма с кого да преговаря от протестиращите по темата за Зелената сделка. Та се чудя, дори и да съберем Борисов да преговаря с Христо Иванов, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Румен Радев и Йоло Денев, това по какъв начин ще убеди Tesla да направят балансираща мрежата Мегапак батерия за $0,5 млрд, как ще убеди Фолксваген да направят завод до Стара загора за $1.5 млрд.

Как ще убеди Майкрософт да направят дейта център за $1 милиард до Гълъбово, как ще убеди двете американски централи да вкарат $3 милиарда за водородни турбини, как ще убеди някоя банка да отпусне $1.5 милиарда на фалиралия държавен ТЕЦ за водородни инсталации, как ще убеди Шел Солар да вкарат $1 милиард за фотоволтаици, от които да се прави електролизата за водорода, как ще убеди Veolia Energy да направи инсталации за улавяне на топлината от дейта центъра и вкарването й в заводите, как ще убеди Oxy да направят инсталация за складиране на въглерод в плевенско или пазарджишко за $1 милиард, как ще убеди ABB да направи цялостната електрическа инфраструктура, и т.н.

Мога да продължа още. Ако премиерът отиде при БСП, при Христо Иванов или Румен Радев по тази тема, те ще му кажат: "да, това е чудесно, ние имаме наши хора за министри и шефове агенции, които ще привлекат тези инвеститори". Тоест, тук няма място за политически преговори и седенки "по принцип", а за персонално кадруване на знаещи и можещи хора, които в рамките на година да убедят частния сектор да реализира истинска Зелена сделка в Маришкия басейн.

Както и Илияна Цанова (зам-шефът на ЕИФ) каза по БНР - идеята на идващите европейски пари е да мобилизират частни инвестиции по зелената сделка и дигитализацията, а не европарите сами по себе си да правят икономика. Другото е да излеем 200-тина милиона евро за преквалификация на миньори в софтуерни инженери, да се разпилеят 2/3 от парите и пред Брюксел отново да сме "лъжеш Петко, лъжеш - лъжа я!".

От фейсбук