Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1,163 млрд. лв. вадят от резерва

Вдигат заплатите на медици и полицаи

15 млн. лв. се насочват за проекти на свободни артисти

Всеки пенсионер в България да получи по 50 лв. към дохода си в следващите три месеца. Това ще е най-скъпата мярка в подкрепа на хората и бизнеса, договорена от управляващите.

Бонусите за три месеца за 2,1 млн. пенсионери

ще струват

318,3 млн. лв.

Както “24 часа” първи писа, тази мярка е била подкрепена от всички управляващи.

При възможности в бюджета бонуси за пенсионерите може да има и в следващите месеци, обясни в понеделник при представяне на мерките премиерът Бойко Борисов.

Общо 1,163 млрд. лв. от фискалния резерв се насочват към социални и икономически мерки, обяви министър-председателят след три дни преговори между управляващите партии ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, синдикатите и работодателите. Новият пакет от антикризисни мерки се добавя към вече одобрените извънредни помощи от 250 лв. за осмокласници, чиито семейства са с доходи под 450 лв. на глава от домакинството, мярката 60/40 и пр.

“Използваме мазнинките от резерва и към този момент

няма да теглим

заеми”,

обясни Борисов.

Още 16 млн. лв. ще бъдат насочени към подкрепа на безработните. Тук мерките са две и са за най-бедните от тях, които нямат достатъчно стаж, за да вземат дълго време обезщетения.

Минималното обезщетение за безработица ще бъде увеличено от 1 октомври от 9 лв. на 12 лв. на ден, обяви още Борисов. Това ще струва допълнителни 12 млн. лв.

Отново от 1 октомври ще се удължи с три месеца срокът, в който получават обезщетение за безработица хората, които имат най-малък стаж, преди да загубят работата си. В момента при стаж до 3 г. обезщетение за безработица се получава само 4 месеца. С промените ще стане 7 месеца. Остава обаче изискването за поне 1 г. непрекъснато осигуряване, за да има право на обезщетение за безработица.

Тази мярка ще влезе в сила от октомври, защото е нужна промяна в Кодекса за социално осигуряване. Вероятно тя ще бъде направена чрез изменения на бюджета на Държавното обществено осигуряване и ще важи само за тази година, обясниха експерти. За да се плаща обезщетението 3 месеца допълнително, ще бъдат предвидени 4 млн. лв.

Увеличение на заплатите на медици, полицаи, служители на НОИ, социалните служби и регионалните здравни инспекции предвиждат голяма част от обявените от управляващите мерки.

92 млн. лв. са предвидени за увеличение с 30% на заплатите на социалните работници, полицаи, служители на РЗИ и пр. още от 1 август.

Отново от 1 август ще бъдат вдигнати заплатите на медиците в училищата и социалните домове за възрастни хора и деца. Това ще стане с отпускането на допълнителни 24,6 млн. лв.

Два механизма на обща стойност 143,6 млн. лв. ще бъдат ползвани за увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и санитари.

Със 17,3 млн.

лв. ще бъдат

вдигнати парите,

които МЗ плаща

на болниците

за дейности извън обхвата на здравното осигуряване. С тези пари трябва да се увеличи капацитетът на здравните заведения за лекуване на болни с COVID-19 и да бъдат увеличени заплатите до нивата на договореното в колективния трудов договор. Това означава най-сетне медсестрите да получат основна заплата от 950 лв., а на лекарите да е поне 1200 лв.

Със 126,3 млн. лв. пък ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, които плаща НЗОК, отново за да се вдигнат заплатите в болниците.

За медиците на първа линия се насочват още 67 млн. лв. от еврофондовете, за да се гарантират допълнителните 1000 лв. възнаграждение до края на годината.

122 млн. лв. пък се отпускат за осигуряването на лични асистенти до края на годината на инвалидите, които имат право на тази помощ.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и по бюджета на Министерството на културата в размер до 15,0 млн. лв. за творчески проекти на творци на свободна практика чрез фонд “Култура”.

Вино и бира в заведение също с 9% ДДС

По 35 евро получават авиокомпаниите на докаран турист, сърби, македонци, молдованци и израелци влизат в България с отрицателен тест за коронавирус

Намаляване на ДДС-то върху виното и бирата, които се консумират в заведения, е една от най-спешните мерки за подпомагане на бизнеса, които са договорени от лидерите на трите управляващи партии Бойко Борисов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Законопроект, според който с намалената ставка от 9% ще се облагат вино и бира, трябваше да бъде внесен в парламента още в понеделник от Симеонов. Като целта е

до петък да

бъде приет на

две четения

от Народното събрание и да влезе в сила, преди да е започнала ваканцията на депутатите от 1 август, обясни премиерът Бойко Борисов при представянето на мерките в сектор “Туризъм”.

При свалянето на ДДС-то за ресторантите през юни тази година алкохолът бе изцяло изключен и остана на 20% ставка. Това обаче предизвика недоволството на собствениците на барове и дискотеки, тъй като те не можеха да се възползват от намалението на данъка.

Към юни от ДДС в бюджета на ресторантите са влезли с 28 млн. лв. повече, сравнено със същия период на миналата година, мотивира свалянето на данъка за слабия алкохол премиерът Борисов. Намаленият данък обаче влезе в сила от 1 юли.

9% ще стане

ДДС и за

туроператорите

и туристическите агенции, обяви още Валери Симеонов.

Туроператорите ще получават и 35 евро субсидия от държавата за всеки турист, дошъл с чартърен полет. Помощта бе нотифицирана от ЕК и ще е за полети от поне 100 места. Според разчетите тази субсидия ще е в размер на 55 млн. лв. и ще обхване над 400 хил. чужди туристи.

Още 38 000 лекари, полицаи и държавни служители, работили на първа линия срещу COVID-19,

ще получат

ваучери

от 210 лв.

за почивка

в България. За целта са предвидени 8 млн. лв.

Туристите от Северна Македония, Сърбия, Молдова, Израел и Кувейт вече няма да подлежат на 14-дневна карантина, обяви още Симеонов. Ще бъде издадена заповед на здравния министър, че те могат да влизат в България с негативен резултат от PCR тест, направен 72 ч преди пристигането им. В момента тези туристи не подлежат на карантина само при транзитно преминаване през България.

Повече пари за пътища като помощ за бизнеса

Увеличение на парите за строителство на пътища е основната икономическа мярка в обявеното от управляващата коалиция ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

355 млн. лв. допълнително ще бъдат дадени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проекти като строителството на магистралите “Хемус” и “Струма” и ремонти по “Тракия”, довършването на южната дъга на софийския околовръстен път и пр., обясни премиерът Бойко Борисов.

Бюджетът на министерството на икономиката за подпомагане на големите инвеститори от клас “А” пък ще бъде удвоен. В момента ведомството разполага с 9 млн. лв. за изграждането на инфраструктура - пътища, канализация и пр., за големи инвестиционни проекти. С допълнителните мерки министерството на икономиката получава още 9,5 млн. лв.

Министерството на икономиката има и 1,8 млрд. лв. по програми за стимулиране на бизнеса, добави премиерът Борисов. Тези пари обаче не са допълнителни. Вместо това новият министър Лъчезар Борисов трябва да се срещне с представители на бизнеса и да измислят заедно начин да се ускори усвояването на тези средства от фирмите.

По предложение на транспортния министър Росен Желязков ще се обсъжда и освобождаване на такситата от такси за тази година. Става въпрос за 5-6 млн. лв., които правителството ще плати на общините, обясни Борисов.

Извънредната обстановка заради коронавируса остава до края на август

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с още един месец до 31 август. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов на пресконференцията за новите социално-икономически мерки.

Такова решение се готвеше още от началото на месеца, след като случаите започнаха да нарастват. Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че ще предложи удължаването ѝ, но не стана ясно докога. Сега се чака заповед от новия здравен министър Костадин Ангелов.

Основната причина за удължаването на обстановката е да могат да работят част от мерките като тази за подпомагане на заетостта по схемата 60/40, обясни премиерът в понеделник.

115 пък бяха новозаразените в понеделник от направени 3502 теста. Починалите са двама, а излекуваните - 52-ма. Най-много заразени има в София и в Пловдив - по 23-ма, в Благоевград - 20, и във Варна - 13. Общият брой на регистрираните заразени от началото на пандемията достигна 10 427, от тях активни са 4732. Починалите станаха общо 340, а излекуваните - 5355.

Карантинираните от началото на пандемията досега са 271 455 лица, от които 11 383 са активни.

Сред новозаразените в Перник са мъж и жена на 82 и 76 г. и още две жени на 29 и на 64 г.

От снощи Белодробната болница в Бургас също отвори врати след дезинфекция. Пробите на персонала за коронавирус пък са отрицателни.

Двама мъже на една и съща възраст - 53 години, са новорегистрираните случаи на коронавирус в Смолянска област. Единият е от село Борино, който е хоспитализиран в УМБАЛ “Каспела” - Пловдив. Другият е от община Смолян и е на домашно лечение. И двамата са със симптоми на респираторно заболяване. Контактните им са проучени.

Борисов: Идват трудни месеци, единственият шанс е с компромиси и единение да минем през тях

“Аз винаги съм казвал, че протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. Хубаво е, когато протестите са адресирани към даден тип вземане на решения. По върховенството на закона има Висш съдебен съвет и ние никога не се изказваме по тема “Съдебна система”. А що се касае до мерките, които сега прилагаме, това е вследствие на разговори с работодатели, синдикати и браншови организации и ние сме длъжни да ги вземем, за да можем да ги изпълняваме още следващите дни, както и да се развиват протестите. Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят.”

Този коментар направи премиерът Бойко Борисов по адрес на продължаващите 18 дни антиправителствени протести, след като представи новите социално-икономически мерки на управляващите. Основните искания на протеста са оставките на министър-председателя и на главния прокурор Иван Гешев.

“Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. И на колегите им казах – само нашата отговорност ни задържа. Само след три месеца никой няма да иска да сяда и да обяснява. Ще свършат тези пари. Браншовете няма да се подобрят. Напротив. Те затова нищо не казват на протестите. Те говорят в имагинерни величини. Искаме това, това, това, но накрая всичко опира до сметката, до парите, до това къде ще отидат. По тези теми те не говорят”, заяви още Борисов.

“Единственият шанс е с компромиси, с единение на нацията да минем през трудните месеци. Най-лесно ще е на този, който е извън правителството през следващите месеци, защото ще може да критикува всичко и всичко ще бъде по-лошо. Няма да има нито едно нещо по-добро. И както животът е показвал, след три месеца започваме да мислим отново по друг начин. Трябва ли да си го причиним? Разбирам да кажат вместо 50 дайте 60 лева. Вземете ги от еди-къде си. Да, затова правим тези разчети”, коментира премиерът.

Премиерът обясни още, че е лошо, че на протестите има бит журналист. Такъв случай обаче не е известен.

“Тази ситуация е толкова вредна за инвеститорите, за климата. Оставям на тези, които го правят, да знаят за какво го правят”, завърши коментара си по адрес на протестиращите Борисов.

В сряда се подготвя опит за национален протест и блокада на инфраструктура.