Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Райков в съда. Снимка: Архив
Румен Райков в съда. Снимка: Архив

Врачанският окръжен съд днес осъди на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието подсъдимия Румен Райков, който е с психични отклонения. Той бе признат за виновен в това, че през януари м. г. е извършил грабеж и пребил 84-годишен съселянин, който по-късно почина вследствие побоя.

Престъплението бе извършено във врачанското село Осен в дома на Георги Велчов, от който Райков задигнал 400 лева, като е употребил за това сила. Нахлулият в дома на пенсионера му нанесъл голям брой силни удари с ръце и крака в областта на главата, причинявайки му тежка телесна повреда, от която е последвала смъртта му в софийска болница.

При постановяването на присъдата съдът взе предвид смекчаващите вината обстоятелства, като доброто процесуално поведение на подсъдимия, признаването на вината за извършеното престъпление, не възпрепятстването на съдебното разследване, чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни и влошеното му здравословно състояние, казаха в мотивите си от съда.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна, а подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.