Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийското поле е с площ малко над 1 милион декара.
Софийското поле е с площ малко над 1 милион декара.

Две български фирми притежават земеделски земи, които достигат до 500 хиляди декара площ. Ако са на едно място, този парцел би бил приблизително с размерите на половината от Софийското поле, което е малко над 1 млн. дка. Данните за притежателите на земите станаха ясни от писмен отговор на регионалния министър Петя Аврамова на депутатски въпрос за напредъка по изработване на кадастъра.

В отговора не се разкриват имената на самите притежатели на най-големите земеделски терени. Става ясно, че парцелите, които са над 200 хиляди декара, са притежание само на юридически лица. Има обаче две физически лица, които притежават терени с големина между 100 и 200 хиляди декара.

Данните от кадастъра показват още, че 12 юридически лица са собственици на земеделска земя с площ между 50 и 100 хил. декара. Между 30 и 50 хил. декара земя се притежава от 5 физически и 6 юридически лица. Далеч повече на брой са притежателите на земеделски парцели с големина между 10 и 20 хиляди декара - 29 физически и 53 юридически лица, включително еднолични търговци. Към 21 юли 2020 г. кадастърът вече обхваща 106 хиляди квадратни километра, или 96,21% от територията на страната, става ясно още от отговора на министър Аврамова. Набрана е информация за над 17,5 млн. недвижими имота.

Кадастрална карта и кадастрални регистри има за 1028 населени места, включително всички областни градове и 132 общински центъра. Такива са създадени и за неурбанизираните територии на още 3866 землища. В нея влизат и земеделските и горски територии.