Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Вельов
Калин Вельов

Още акценти:

5 дни бях депутат, очаквам в сряда да се закълна отново

Остават ни 6 месеца до следващите избори - нека дадем време на всички партии да се подготвят

Не спирам с музиката. Продължавам да имам участия и концерти

Бих седнал директно да говоря с протестиращите, ако можем да се чуем

- Г-н Вельов, влязохте в парламента на 17 юли на мястото на Владислав Горанов. След оставката му като министър той получи обратно депутатското си място, но малко по-късно подаде оставка и като депутат. В крайна сметка сега депутат ли сте, или не сте?

- Депутат съм. Очаква се ЦИК да се произнесе, като първо освободи Влади Горанов и съответно и мен, и да ме вкара отново на позицията, на която бях, и ще трябва отново да мина клетва. Трябва да се спазват правилата.

- Кога ще се закълнете повторно?

- Най-вероятно в сряда.

- Така за известно време ставате депутатът с най-кратък мандат – 5 дни. Леко комична ситуация се създаде.

- Да, 5 работни дни минаха. Смятам, че трябва да се спазват правилата и ситуацията е различна от обикновеното. Такава е процедурата. Дори да бях останал в парламента само 5 дни, смятам, че бяха безкрайно полезни. Успях да проведа важни разговори, видях как реално може да се върши работа. Тези дни не бих ги заменил за нищо друго. Ако пак се наложи да направя същия ход, ще го направя.

- Вече имате седмица опит като депутат. Как се чувствахте в това ново предизвикателство?

- Като атмосфера сред колегите в НС се чувствам много добре. Говорим постоянно, разпитвам ги за много неща. Научавам все повече. Навлизам в нова материя, а всички колеги ми обръщат много внимание. Доволен съм, че всекидневно разговарям с хора, с които преди е било много по-трудно да се свържа. Това ми дава възможност да придвижвам идеите и целите, които имам в моя сектор.

- Кои колеги от ГЕРБ ви помогнаха най-много с навлизането в НС?

- Всеки, с когото имах възможността да прекарам време, веднага ми даде полезни съвети. Аз съм от тези хора, които смятат, че цял живот трябва да се учат. Така че попивам на максимум.

В залата седим заедно с Тома Биков, Димитър Главчев и Евгени Будинов. С д-р Дариткова също разговарям, когато имам възможност. И други колеги ми помогнаха, но с тази група в залата прекарваме най-много време заедно.

Опитвам се за много кратко време да навляза в материята, за да мога да постигна няколко конкретни мерки за моя сектор. Много е изнервено положението там.

- Да помагате на културния сектор, ли е основната ви мисия в парламента?

- Искам културният сектор да усети положителна промяна много бързо. Знам, че времето е много малко, знам, че ситуацията не е подходяща, защото сега всеки вика на улицата за всичко. От друга страна, смятам, че ситуацията е подходяща за положителна промяна, защото се чува много ясно гласът на хората.

Комуникацията с хората е бил загубена във времето и техният глас не се е чувал. Те са го казвали, но не достатъчно силно и организирано. В момента се чува какво искат, въпреки че продължавам да твърдя, че протестите не са организирани, нямат говорители. Или поне нямат говорители, които да навлязат в реалистични конкретики.

- Смятате, че протестите се нуждаят от някого, който да играе ролята на посредник между хората на площада и управляващите?

- Да, би трябвало дори да имат говорители в подинтересите си. Много е разхвърляно при тях. Едни искат едно, други друго. Виждам там и колеги музиканти. Обединени са само от искането да падне правителството. Намирам обаче това за неразумен ход. Остават ни 6 месеца до следващите избори. Нека дадем време на всички политически партии да се подготвят.

протестите срещу

правителството

ще започнат тези

в подкрепа на ГЕРБ

Тези, които предстои да се регистрират, да го направят. Същевременно хората на протеста да разпознаят платформата и лицата, на които биха дали своя глас, и през март по демократичен начин да се изберат новите управляващи. Да влезем зимата в икономическа криза заради коронавируса, и то без правителство, е абсолютно ненужен ход. По-важно е да бъдат чути хората и да се вземат мерки.

Големият успех на протестиращите ще бъде, ако успеят да накарат правителството да вземе конкретни мерки и същевременно да има време да се подготвят политическите им платформи. Нищо няма да се случи, ако паднат правителство и парламент.

- Най-малкото ще стихнат протестите.

- Не мисля, че ще стихнат. Даже може би ще започнат следващите протести, които ще са в подкрепа на ГЕРБ. Разговарям с колеги и приятели, които са на площада. Пишат ми в социалните мрежи, водим спорове, но истината е, че те са една част от българското общество, не цялото. Те са активни, шумни, енергични, много активни и в социалните мрежи, и на площада, но има една много голяма част от България, която също трябва да бъде чута и да се съобразим и с нейния глас, а тя го изразява на избори. Те не идват на протестите, някои даже нямат фейсбук, но отиват и гласуват. Докато част от тези, които сега участват в протеста, е много вероятно, когато грейне слънце и е хубав неделен ден на изборите, въобще да не стигнат до урните. Ще си кажат: “Майната му, нищо няма да се промени!” А точно тогава става промяната!

- Ако сега пред вас са протестиращите, какво бихте им казали?

- Бих попитал какви са първите 3 неща, които искате да направите, и колко време ще ни трябва. Това ще направя с моя сектор. Вече започнах организацията на срещи с тях. Другата седмица първата е в офиса на Българска музикална асоциация с музиканти от свободния сектор и започваме директно да говорим и да работим по точки, които те искат.

- Кои са най-наболелите проблеми в музикалния сектор?

- В независимия сектор голямото напрежение, което изведе хората на улицата, е, че останахме 5 месеца без работа. Аз съм един от музикантите, които останаха тотално без работа. Социални мерки бяха взети благодарение на Министерството на културата за 1150 души, които са с най-ниския регистриран доход в нашите среди. За тях имаше помощ в размер на 3 минимални работни заплати плюс осигуровките, което даде глътка свеж въздух. За всички останали обаче няма абсолютно никакви социални мерки. Моя задача ще бъде да видя какво може да се направи спешно по този въпрос, защото имаме други 3-4 хил. колеги, които през миналата година са имали доход над 1000 лв. Работата по това отнема време, а напрежението се нагнетява.

За мен обаче е важно не това, което аз смятам за полезно и добро, а да чуя какво те мислят. Искам да призова колегите си да се свързват с мен. Няма съобщение, на което да не съм отговорил, ще направя срещи и ще се опитам да бъда максимално активен с всички в сектор култура. Разбира се, тук имам подкрепата и на Евгени Будинов, а чрез него актьорите си имат своя представител в парламента. Вежди Рашидов е основен представител на творците в парламента и аз много го уважавам!

- А вие сте представител на музикантите в парламента. Можем ли да го кажем?

- Бих искал да кажа, че съм представител на музикантите, но и на сектор култура генерално. Вежди Рашидов е шеф на комисията по култура, Нона Йотова и Евгени Будинов са в нея. Аз съм четвъртият такъв човек. Трябва да спомена, че Тома Биков също го смятам за подкрепящ гилдията, защото онзиден разбрах, че е бил актьор. Може би това отговаря на въпроса защо се надуших първо с него извън общите ми интереси с Димитър Главчев и Валентин Милушев, с които ни събра планината.

Има достатъчно нагласи и въпреки трудния момент времето е подходящо да се вземат спешни мерки в сектор култура. Аз лично влизам с чиста енергия и желание да помогна с каквото мога, дано успея за този период, в който съм в парламента, хората да усетят промяна и да станат по-позитивно мислещи.

- На политиката ѝ се носи славата на мръсна работа. Усещате ли вече негативи и дори омраза към себе си?

- И да, и не. От една страна, усещам негативното в социалните мрежи, където хора, които не ме познават или малко ме познават, бяха крайно негативни към мен с груб, арогантен и пошъл израз. Естествено започнаха и фалшивите новини, хората ги разпространяват. Други им се връзват. Тази част я усещам всекидневно.

Същевременно в парламента не усещам негативна нагласа дори от колегите в опозицията. Смятам, че ще имаме добри работни отношения. Тези, които са ми приятели и ме познават, продължават да ме подкрепят. В този период на крайни настроения вероятно ще загубя някаква част от музикалната си аудитория, но може би ще спечеля друга.

Смятам, че в края на краищата музиката и изкуството накрая винаги побеждават и така и трябва да бъде. Това е моето верую. Че ще си платя цената, ще си платя, но съм подготвен за това.

- Влизането ви в политиката означава ли край с музиката?

- Категорично не спирам с музиката. Продължавам да имам участия и концерти, когато е възможно. С “Тумбаито” имаме творчески планове, с бразилския проект “Амазония” имаме 2 нови подготвени песни. Заети сме със заснемането на видео клипове. С Нина Николина имаме страхотен фолклорен джаз акустичен проект. Творческата част продължава, разбира се, когато не ми пречи на основната дейност в момента.

Парламентът е период за мен и искам много ясно да ме чуят колегите от сектора на културата. Имаме шанс да бъдем сред политиците, сред законодателната власт и да комуникираме добре и с изпълнителната власт. Нека използваме този шанс, а не да го унищожаваме.

Визитка:

Роден в София на 18 юни 1973 г.

Учи в Националното музикално училище “Любомир Пипков”

Завършва висшето си образование в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”

Специализира в Нидерландия в латино отдела на Ротердамската консерватория

Преподавал е ударни инструменти в НМА “Панчо Владигеров”

Свирил е с много български и чуждестранни музиканти, участвал е в турнета и фестивали в Европа, Азия и Африка

Депутат от ГЕРБ в 44-ото НС от 17 до 24 юли 2020 г., трябва да се закълне отново на 29 юли