Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три типа хора, които няма да се разболеят от COVID-19

Руски имунолог: Едни имат силен вроден имунитет, втори са преболедували друг коронавирус, трети не са склонни към тромбоза

Доц. Мангъров: И при чумата, и при СПИН е имало здрави. У някои индивиди липсват рецепторите, за които се залавя вирусът ХИВ

Три категории хора са с нулев или близък до нулата риск да се разболеят от коронавирус, дори да бъдат в близък контакт с инфектиран пациент. Това съобщи руският имунолог Николай Крючков в интервю пред в. "Комсомолска правда". Той е генерален директор на изследователска компания, проучваща ваксина за COVID-19.

Първите са тези, които притежават много силен вроден имунитет.

“При сравнително малка вирусна “доза” той сработва

ще на нивото на горните дихателни пътища и не позволява на инфекцията да проникне в организма", заяви специалистът. В този случай човекът няма да се разболее, няма да има никакви симптоми, но няма и да придобие имунитет срещу регистрирания за първи път в китайския град Ухан вирус.

Втората категория "защитени" са тези, които някога са преболедували сезонни коронавируси – обикновените простуди. Те все пак може да се заразят при срещата с COVID-19, но имунната им система е

в добра кондиция поради т.нар. кръстосан имунитет.

В организма им може да се пазят силни антитела или паметливи имунни Т-клетки, останали от предишните срещи със сезонните вируси. Установени са антитела у прекаралите SARS през 2003 г., който се разпространяваше в Азия, съобщи научното списание "Нейчър".

Благодарение на тази особеност човешкият организъм активира ранен специфичен имунен отговор. "Споменът за вируса" е достатъчен, за да мине по-бързо и по-леко.

И последно, нищожен е рискът да се разболеят с инфекцията, която продължава да се разпространява из целия свят, хора, които като цяло имат силен организъм и не са склонни към тромбоза и неадекватни имунни реакции. А дори и да се заразят, при тях болестта протича безсимптомно.

Може да се прокашлят 2-3 дни

и дори да не обърнат внимание. Но инфекцията е налице и след това им остава специфичен имунитет.

Силата на имунната система зависи от генетичните особености на конкретния индивид. Важна е работата на специфичния фермент АПФ2, който се намира във всички тъкани, включително и белите дробове, които поразява COVID-19. Попадайки в клетката, коронавирусът се свързва именно с това вещество. Има теории, според които по-голямата концентрация на АПФ2 води до по-тежко протичане на болестта и обратното – по-ниската е предпоставка за по-незабележимо или безсимптомно.

Засега учените не могат да бъдат категорични, че съществува генотип, който при никакви обстоятелства няма да се зарази с COVID-19.

"Истината е, че винаги има хора, които са неподатливи за определен вирус. Така беше при при еболата, при вариолата, даже при чумата. Цялото село умира, един остава жив. Какви са причините, е трудно да се каже" - коментира доц. Атанас Мангъров пред "168 часа". – Имаше едни изследвания на проститутки за ХИВ.

Те са били в ежедневен контакт с множество клиенти, голяма част от които серопозитивни, но въпреки това жените са останали здрави. Установено е, че има хора, които не притежават онези специфични рецептори, за които се залавя ХИВ в човешкото тяло.

Възможно е подобно да е положението и с коронавируса, но не съм чел подобни проучвания. Още е много рано, за да сме сигурни. Но при всяка епидемия има хора, които носят вода, помагат на заразените и въпреки това остават живи."

Така или иначе, инфекцията продължава да тлее и да се разпространява. Тя не намалява, категорични са вирусолозите. Според доц. Мангъров

към момента в България вероятно 200-300 хиляди души отделят вируса,

тоест са заразни. "Проучванията показват, че той се отделя от четвъртия - петия ден, след като човек се инфектира и мине инкубационния период, до 20 - 30-ия ден след началото на клиничните симптоми. 80 - 90% от тях нямат никакви симптоми или имат такива, с които в друг случай биха ходили спокойно на работа. От тези, които влизат в болница, също има хора, които просто ги е страх, а нямат нужда от болнично лечение", категоричен е доцентът.