Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Симеонов
Валери Симеонов

С до десет пъти може да се намали студеният резерв, управляващите до дни ще направят промени

Правят се опити да се заобиколи държавното пристанище във Варна и потокът да отиде на частното на Доган, каза лидерът на НФСБ

“Ние следим апетитите на Ахмед Доган по Черноморието още от далечната 2010 г., когато с хеликоптер облиташе и избираше къде да дебаркира и да си направи база. Първото място, към което се беше насочил, се казва остров “Света Анастасия”. След като там не му се отвори парашутът, поиска да вземе военноморската база в Созопол, която е на провлака до града. И най-накрая успя да закупи девет декара от “Лукойл” през една депесарска фирма “Хермес солар”. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в парламента днес.

“Сега само се говори как Христо Иванов е отишъл на “Росенец”. Поздравявам го, това е смела постъпка. Добре че отиде и всички вие отидохте с него и отразявахте, защото нас никой не ни отразяваше 2014 г, когато подавахме сигнали до РДНСК за тогава незаконното строителство, сега вече почти всичко е законно, подавахме сигнали за допълнителни строежи извън сграда, за промяната на вида на сградата - тя се води база за водни спортове, да ви прилича на такава? Това си е чист хотел. Подавахме сигнали в прокуратурата за незаконното преграждане с бариера на плажа”, продължи Симеонов. И допълни, че в резултат на усилията им през декември 2015 г. бариерата била премахната, а явно после отново поставена, за да се стигне до протестите.

“Студеният резерв трябва да бъде много сериозно ограничен със заповед на министър Петкова, тъй като има много сериозни подозрения и упреци, че се злоупотребява с тези пари. Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните централи нищо не правят и не могат да осигурят допълнителни мощности, какъвто е смисълът на студения резерв”, каза Симеонов. Той обясни, че ограничаването на студения резерв е било тема на разговора на коалиционния съвет вчера и било въпрос на дни той да бъде ограничен. От думите му стана ясно, че ограничението ще е близо 10 пъти.

След отхвърлянето на вота на анедоверие, ще поставя и въпроса и за незаконните строежи на парк Росенец, и за водния канал от Черно море през Варненското и Белославското езеро до пристанището на ТЕЦ”Варна”, тъй като има много сериозни подозрения, че това се прави, за да може пристанището на Доган да игнорира държавното пристанище - да поема по-големия поток, което да обезсмисли пристанище “Варна”, категоричен бе Симеонов.

Когато бях вицепремиер през 2018 г. поставих въпроса колко струва студения резерв. Не можах да получа смислен отговор. Тогава общо около 60 млн. бяха отнети от ТЕЦ Марица Изток две, те се отказаха доброволно от студен резерв и той беше насочен към току що закупеният ТЕЦ Варна от дружеството на съдружника на Ахмед Доган и после закупено от него. Той обясни, че доброволното отказване на държавно предприятие от едни суми, трябва да се разгледа и ако трябва да се даде на прокуратурата. Подчерта, че от 2014 г. води война срещу “узурпирането на черноморския бряг от Ахмед Доган”.