Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лавина от коментари съпровождат днешните протести срещу правителството. Аз също се включвах с мои коментарии .Сега като се оглеждам виждам,че обичайните сравнения са с протестите от 2013 година.И никому не идва наум, че най-големите, най-възторжените, най-смислените и успешни протести бяха през 1996-1997 г. Главната фигура тогава беше новоизбраният президент Петър Стоянов, но разликата с днес е очевидна.

Стоянов също беше срещу властта на една партия, която имаше абсолютно мнозинство в Парламента- БСП и направи всичко възможно тя да не състави второ правителство, като им отказа мандат и свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да легитимира отказа. По онова време не само протестиращите, но и всички почтени българи бяха зад него, защото тогава ИМАХМЕ КАУЗА. Петър Стоянов обеща:

нов цивилизационен избор, скъсване с комунистическото минало, членство в НАТО и Европейския съюз и през целия си мандат не се отклони от тези цели.

Спомням си с носталгия за тези дни,тъй като скоро прочетох за тях в новият му сайт в рубриката Истини и Лъжи, която ни навява спомен за онова време.

Днес е различно- протестиращите нямат една кауза, нямат и един лидер и се лутат между президента Радев, Христо Иванов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. По-голямата част от исканията им са съвсем справедливи и основателни-и корупцията, и арогантното поведение на Ахмед Доган и самохвалството на управляващите са факт, но за съжаление им липсва идеализма на 1996-1997 г. – зад днешните протести се прокрадват сенките на обвинени президентски съветници, неистовото желание на Корнелия Нинова да свали Бойко Борисов, миналото на Мая Манолова в „костинбродската афера” и т.н.

И още нещо: На 10 януари 1997 г. Петър Стоянов излезе пред атакуващите Парламента не със стисната в юмрук ръка, а с мегафон и призова за цивилизованост, отказвайки България да бъде въвлечена в гражданска война. И хората му повярваха. На кого ще повярват днес ще видим!

Любомир Гешев

Учредител на СДС Смолян и Организажионен секретар на СДС 1991-92 година под председателството на Филип Димитров.

*Коментарът е от фейсбук