Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Борис Велчев
Проф. Борис Велчев

Телефонният сериал в България продължи днес с пореден епизод, в който няма никаква интрига и задкулисен скандал, но поставя в главните роли отново Бойко Борисов и този път председателя на Конституционния съд Борис Велчев.

Бившият главен прокурор звъни на премиера в ролята на професор във Великотърновския университет и моли Борисов да приеме ректора проф. Христо Бонджолов.

По това време университетът се затруднява с обновяването на част от базата си и има нужда от финансиране, след като е изготвил по искане на финансовото министерство оздравителен план.

На следващия ден Бойко Борисов, който вероятно се е видял с ректора, звъни на Велчев и признава, че по-големият проблем на премиера е ректорът на УНСС в София - по това време е проф.Стати Статев. Борисов споделя в телефонния разговор с Велчев съмнението си, че поисканите от това висше училище пари отиват в строящия се хотел на ректора на УНСС в Гърция и затова премиерът е поискал Агенцията за финансов контрол да провери как се изразходват средствата, отпуснати от правителството. През април м.г. ректорът Статев иска от правителството 7,5 млн. лв., за да завърши новия корпус на УНСС, за който има 4,5 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС,, той казва, че иначе университетът ще фалира. 

Борисов споменава още и познати във Велико Търново факти, че проф. Бонджолов е уволнил като преподавател във ВТУ един зам.-министър на правосъдието - членът на ВМРО Проданов, и един от членовете на студентския съвет, също привърженик на ВМРО. Очевидно коалиционните партньори са уведомили премиера за проблем с ректора във Велико Търново и Борисов споменава този казус .

Сайтът "Афера" силно се впечатлява от обръщението на Борисов ”братиньо” към Борис Велчев. "24 часа"  прослуша няколко пъти записа, в него със сигурност се чува не "братиньо", а неясна дума, която завършва на "ло" или "го", по-скоро "прати го".

Не е укоримо, че съдействам за среща на ректора на университета , в който преподавам. Не дебатираме с премиера нито съдебната система, нито работата на Конституционния съд, откровено изненадан е Борис Велчев от пуснатия телефонен разговор. Председателят на КС не може да гарантира, че записът е пълен и няма спомен за точната дата, на който е бил проведен. Вероятно е било преди повече от година.