Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

КОЙТО не умре от меч, ще умре по друга причина. Причините са много - смъртта е една."
Годината е 1996-а. Думите са на човека, който само след няколко години ще придобие огромно значение в християнския свят. Ще се превърне в символ на злото, а името му ще предизвиква асоциации за кълба от черен дим и огън, за болка, страдание, омраза и гняв.
Днес този човек - Осама бин Ладен, е мъртъв. Мозъкът на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк бе убит от американски командоси в Пакистан. След десетилетие на криеница терорист №1 в света бе погребан в морето, а снимките на трупа му триумфално обикалят медиите. Причините за това са наистина много...
Когато през 2003 г. американците заловиха друг отдавна издирван терорист - Саддам Хюсеин, Държавният департамент тържествено обяви: Ladies and gentlemen, we've got him! ("Дами и господа, спипахме го!") Днес президентът на САЩ Барак Обама не стигна до такива фрази. Нямаше нужда. Вместо него това направиха обикновените американци. От коментарите по форумите и сайтовете става ясно едно: Осама бин Ладен не е просто най-популярният терорист, той е най-мразеният терорист!
За тези, които го мразят. За другите, посветили живота си на това да му вярват и служат, Бин Ладен е пророк и освободител. Часове след смъртта му в световната мрежа се появиха и малко стряскащи цифри: когато се съберат датата от атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк (11.09.2001) и тази от катастрофалните земетресения в Япония (09.03.2011) се получава датата 20.12.2012. Точно тя, според календара на древните маи, вещае края на света... Така според някои смъртта на Осама не била краят, а само началото на нещо зловещо, което терористът искал да ръководи  

от "там", където човекът не може да го достигне.

За хората на науката това навярно звучи смешно и забавно. Други може би наистина ще се замислят пророчески ли е планирал Осама бин Ладен датата на самолетните атентати от 2001 г. За трети ще остане задачата да разберат и осмислят защо Осама се оказа "по-особен терорист". Защо дори след смъртта му се пускат такива легенди, целящи очевидно да държат спомена за него жив. Как успя в продължение на десетилетия да "диша във врата" на ЦРУ и световните служби, да прави видео­послания със заплахи, но да остане неуловим.
Кой всъщност е Осама бин Ладен?
На практика фантом.
Това, което се знае за него, винаги се коментира с уговорката, че не е достатъчно сигурно. Информацията за терорист №1 е доста канализирана, сякаш е написана биографично лично от него самия. Ако за останалите терористи се намираха недоволни съпруги, роднини, свидетели, които да разкажат и нещо "встрани" от официалната информация и да допълнят образа, при Бин Ладен такова нещо няма. За последен път е забелязан от очевидци през ноември 2001 г. в южната афганистанска провинция Кандахар. Оттам насетне никой останал жив не го е виждал.

От официалната информация за Осама

се знае, че е роден през 1957 г. в Рияд. В интервю от 1998 г. съобщава, че е роден на 10 март, но официално потвърдена дата няма. Произхожда от богато саудитско семейство. Баща му Мохамед е имигрант от Йемен, изключително богат строителен магнат. Осама е 12-ото дете на семейството. Следва строителство и търговия в университета "Крал Абдул Азиз" в Джеда. Спазва стриктно ислямските канони. Твърди се, че на 16 години за пръв път започва да контактува с ислямистки групи, но все още наблягал над учението и се гласял за семейния бизнес.
Докато три години по-късно не САЩ - превърнали се впоследствие в основна негова мишена, а СССР променят кротката му до момента природа. На практика съветското военно командване е това, което превръща студента по търговия Осама в кръвожадния терорист Бин Ладен.
Повратният момент в живота му е нахлуването на СССР в Афганистан през 1979 г. Призивите за джихад придобиват огромна сила в Саудитска Арабия. И 19-годишният  

тогава Осама ги превръща в смисъл на живота си.

Получавайки пълна подкрепа от саудитските власти, Бин Ладен започва да организира подкрепата за афганистанските муджахидини. Обикаля Арабския полуостров надлъж и нашир, събира пари, осигурява оръжие. По това време антисъветската съпротива е базирана в Пешавар, Пакистан. Младият Бин Ладен се установява там. Среща преподавателя си от университета - палестинеца Абдула Азам. Азам е един от мозъците на съпротивителното движение срещу съветските войски и се превръща в личен наставник на Осама. Отдавна е забелязал дарбата на Бин Ладен да привлича последователи и да ги убеждава. Абдула Азам доразвива тези умения на довереника си. Поверява на Осама една важна дейност в базата - първия контакт с новодошлите.
Бин Ладен се справя перфектно. Не само като добър оратор и психолог, но и като организатор. Посреща доброволците, разпределя ги по групи. Прави изключително подредена класификация с данни. Лагерът се разраства и придобива популярност под името "Ал Кайда", което в превод ще рече "базата". По това време ЦРУ подпомага пакистанските тайни служби в борбата им срещу СССР.
Американците финансират човека, който впоследствие

ще забие най-болезнено нож в сърцето на САЩ.

През 1989 г., след 10 години на окупация и сражения, съветските войски се изтеглят от Афганистан и се съсредоточават към събитията на Стария континент. Източна Европа е разтресена от революции. Пада Берлинската стена. Социализмът се сгромолясва, а социалистическите страни късат връзката със съветския режим. САЩ веднага се обявяват в подкрепа на младите демокрации. Част от съветските републики също обявяват независимост. Москва и Вашингтон са крайно заети да следят събитията и да се опитват да налагат интересите си. Някак си встрани остава фактът, че Осама бин Ладен се завръща като герой в родината си. И дава първите сериозни заявки, че ще се превърне в лидер. В опасен за християнския свят лидер. Започва да изнася лекции в джамии, да говори за успехите на джихада. Популярността му нараства.
През 1990 г. Саддам Хюсеин напада Кувейт. САЩ пускат в действие операцията "Пустинна буря", подпомагайки богатото емирство. Бин Ладен също решава да даде рамо на Кувейт. Предлага на крал Фахд да се включи в сраженията с легиона си от ветерани, с които е воювал в Афганистан. Саудитският монарх отказва и предпочита намесата на Вашингтон. Това е вторият повратен момент в живота на Бин Ладен. Оттук се заражда омразата му към САЩ.

Осама се чувства обиден и предаден от отказа на кувейтския крал.

Бъдещият терорист номер 1 не може да си обясни защо "неверниците" американци са предпочетени пред него и хората му. Дали става въпрос за искрено възмущение на вярващ човек или за обикновено комплексарско его на самовлюбен тип, решил, че може на чужд гръб да придобие световна популярност? Отговорът Бин Ладен занесе в гроба...
Така или иначе, след отказа на кувейтците той започва да внушава, че свещената ислямска земя е "омърсена" от американските войници. Всяка ислямска страна, която поддържа отношения със САЩ, се превръща за него във враг. Насочва критиките си и към доскорошните си поддръжници в Саудитска Арабия. Застава срещу официалните власти и открито подкрепя радикалната опозиция.
През 1992 г. властите му отнемат паспорта. Бин Ладен се установява в Судан. Публикува критики срещу САЩ и саудитското кралско семейство. През 1994 г. властите в Рияд му отнемат и саудитското гражданство. Осама тотално се озлобява.

По това време светва и първата червена лампичка за Вашингтон.

Американското разузнаване получава сигнали, че Бин Ладен финансира тренировъчни лагери за подготовка на терористи. Срещу него се заформя международна коалиция. През 1996 г., подложени на силен международен натиск, властите в Судан гонят Бин Ладен от страната. През 1998 г. ЦРУ го обявява за един от 10-те най-опасни и издирвани терористи.
Заедно с легиона си през 1996 г. Осама се връща там, откъдето започва и трансформацията му в терорист - Афганистан. Отношението му към САЩ напълно се е радикализирало. Малко след пристигането му талибаните вземат властта в Кабул. Осама се заема с организирането на лагери за подготовка на терористи. Умението му да говори и убеждава е в голям плюс. Събира мюсюлмани от цял свят. Превръща се във враг номер 1 в САЩ. Трупа терористична биография. През периода 1991 - 1996 година "Ал Кайда" организирала няколко терористични атентата. Взривени са два хотела в Йемен, като цел на атентатите са американските части. Движението на Осама подпомага и сомалийски отряди за борбата им срещу американски сили. Бин Ладен е в основата на опит за покушение срещу египетския президент Хосни Мубарак в Етиопия през 1995 година. През август 1998 г. взривява коли-бомби пред американските посолства в Танзания и Кения, в резултат на което загиват 224 души.
 

През цялото това време Осама е съветван

от някогашния си университетски преподавател Абдула Азам. Според американски източници именно Азам е човекът, дал идеята за атентатите от 11 септември 2011 г. Твърди се, че Азам е убедил Бин Ладен да използва парите си за обучение на бойци в името на свещената война (джихад) срещу неверниците и е начертал пъкления план с отвличането на самолетите.
Така ли е наистина? Изключително важен преди десет години въпрос, но и този отговор Осама бин Ладен отнесе в гроба. За света той си остава главният мозък на зловещите атентати. Най-страшният и омразен терорист. Който някак си съвсем символично си намери майстора в лицето на човек, който олицетворява Америка, без дори да е роден там. Обама - човекът, олицетворяващ американската мечта и с когото имат само една различна буква в името, победи Осама.

52 милиона долара за главата му 

СЛЕД 2001 г. залавянето на Осама бин Ладен става главна цел за САЩ. За неговото залавяне или за ценна информация Държавният департамент обявява награда от 25 млн. долара, която е удвоена на 50 милиона през 2007 година. Асоциацията на пилотите на авиокомпаниите и от Асоциацията за въздушен транспорт обявяват допълнителна премия от още 2 млн. долара.
 

Ватикана: Ще отговаря пред Бог!

ЛИДЕРЪТ на "Ал Кайда" Осама бин Ладен ще трябва да отговаря пред Бог за това, че е убил много хора и е използвал религията, за да пръска омраза, обяви Ватикана. Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди посочи, че християните не ликуват заради смъртта на Бин Ладен, но тя трябва да им напомни за "отговорността на всеки човек пред Бога и хората". Ватикана се надява, че смъртта на Бин Ладен няма да бъде повод за повече омраза, а за мир.

Използвал жените като жив щит 

ГОЛЕМИЯТ терорист Осама бин Ладен очевидно не е бил голям смелчага.
При убийството му бе установено, че заедно с него е имало и жени, които той ползвал като жив щит срещу куршумите!
Осама се жени за пръв път на 17-годишна възраст. Според официалната информация има четири жени и между 12 и 25 деца. От публикациите става ясно, че последните три брака на Ладен са с жени, които били университетски лектори - високообразовани и от изтъкнати фамилии. Осама бин Ладен обяснявал, че сватбите били в името на Бога.
 

Светът ликува

Русия приветства унищожаването на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен и поздрави САЩ за успехите в борбата с международния тероризъм. "Русия бе една от първите, сблъскала се с опасностите, които носи глобалният тероризъм, и за съжаление не от втора ръка знае какво представлява "Ал Кайда", се казва в съобщение на Кремъл.
"Смъртта на лидера на "Ал Кайда" е голямо облекчение за народите по света", коментира британският премиер Дейвид Камерън. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече случилото се "победа на правосъдието, свободата и общите ценности на демократичните страни". "Необходимо е талибаните да научат урок от това", призова пред Ройтерс президентът на Афганистан Хамид Карзай. "Това е добра новина за всички миролюбиви и свободомислещи хора по света. Най-накрая бе сложен край на кървавата игра на този терорист", коментира външният министър на Германия Гидо Вестервеле. Според президента на Франция Никола Саркози смъртта на Бин Ладен е "основно събитие от световната борба срещу тероризма".

Си Ен Ен показа убежището му

Русия приветства унищожаването на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен и поздрави САЩ за успехите в борбата с международния тероризъм. "Русия бе една от първите, сблъскала се с опасностите, които носи глобалният тероризъм, и за съжаление не от втора ръка знае какво представлява "Ал Кайда", се казва в съобщение на Кремъл.
"Смъртта на лидера на "Ал Кайда" е голямо облекчение за народите по света", коментира британският премиер Дейвид Камерън. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече случилото се "победа на правосъдието, свободата и общите ценности на демократичните страни". "Необходимо е талибаните да научат урок от това", призова пред Ройтерс президентът на Афганистан Хамид Карзай. "Това е добра новина за всички миролюбиви и свободомислещи хора по света. Най-накрая бе сложен край на кървавата игра на този терорист", коментира външният министър на Германия Гидо Вестервеле. Според президента на Франция Никола Саркози смъртта на Бин Ладен е "основно събитие от световната борба срещу тероризма".

Свързвал САЩ със семейни трагедии

БАЩАТА на Осама - Мохамед бин Ладен, загива през 1967 г. в самолетна катастрофа в Саудитска Арабия. Инцидентът е по вина на американския пилот при приземяване. Полубратът му Салем бин Ладен загива през 1988 г., след като управляван от него самолет се удря в електропроводи край Сан Антонио, САЩ.
 

Интерпол нащрек

От Интерпол приветстваха успеха на американската операция, при която бе убит Осама бин Ладен, но призоваха за изключителна бдителност.
Организацията предупреди страните членки за повишен риск от терористични нападения от страна на "Ал Кайда" или свързани с нея терористични групи, като резултат от смъртта на Осама бин Ладен.

Наследникът

РОДЕНИЯТ в Египет дипломиран хирург Айман ал Зауахири е най-вероятният нов шеф на "Ал Кайда", смятат в САЩ.
Зауахири бе най-близък съветник на Бин Ладен. Двамата се запознават още в Пешавар, където подпомагат съпротивата на муджахидините срещу съветските войски в Афганистан. През януари 2006 г. Айман ал Зауахири нарече "касапин" президента на САЩ Джордж Буш.


Лобното място на Осама бин Ладен.
Лобното място на Осама бин Ладен.
Обама унищожи Осама
Обама унищожи Осама