Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ
Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт

Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното

Не изключвам догодина да има повторни парламентарни избори

В разгара на протестите с депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков разговаря Митьо Маринов:

- Вие сте единственият днешен депутат, който е бил част от Великото народно събрание. Как призивите на президента “да се изхвърли мафията” от изпълнителната власт влияят на парламентарна държава, каквато е България?

- Бяхме изпратени във ВНС, за да утвърдим парламентарна държава, а не република с президентско управление или конституционна монархия. Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе поредното срещу законно избрано българско правителство, което е абсолютно противоконституционен акт. Това го казвам като човек, който е бил 9 г. конституционен съдия от президентската квота. В правото си е президентът да критикува правителството, не му е работа да сваля доверието си от него, защото не го е избрал и трябва да се съобразява по чл. 1 от конституцията - гласа народен и Божи.

Думите на Радев, че правителството е на мутри и мафиоти, са безпрецедентни. Редно е да си мери думите. Всеки друг може да не си мери думата, но

това се слуша

от западните

посланици

Предава се на другите правителства. Големият въпрос е: “Мутренско правителство ли е това, което прие за пръв път в 1300-годишната история на България 34-ма министър-председатели?” Кога държавният глава, щом се счита не за мутра, а за някакъв английски лорд, ще приеме ли 34-ма държавни глави на Европа? Въпросът е реторичен.

И нещо, което е много важно и трябва да се подчертае, в рамките на това НС 2 пъти вотът е в полза на ГЕРБ, тоест в полза на българското правителство и беше препотвърден.

- Имате предвид резултатите от последните местни и европейски избори?

- Да, от тези избори. Не отива на държавен глава в република с парламентарно управление да казва: “Махайте се! Отивайте си!” Особено пък да нарича министрите, министър-председателя, а в това число и представители на съдебната власт “мутри и мафия”. В България има презумпция за невинност и никой досега от тези министри не е осъден.

- Институционалната война между премиера и президента как се отразява на нацията, която е най-важното звено в страната в крайна сметка?

- Войната между институциите не е от днес. Тя беше през целия преход. В последно време обаче е много голяма. Първо има голяма институционална война вътре в третата власт, между председателя на Върховния съд и главния прокурор. Това са 2 много важни знакови личности. Вътре в самия ВСС се разменят публично обиди, изоставяйки принципа, че магистратите говорят с решенията си.

Война на президент с правителство винаги е имало. Още навремето покойният ми приятел д-р Желев, който ме назначи за конституционен съдия, свали доверие от правителството на Филип Димитров, т.нар. Боянски ливади. Спомнете си

как се разведоха

Първанов и

Станишев

Сега обаче се стига до обидни квалификации от страна на президента и призиви за насилствено сваляне на законно избрано българско правителство.

Наистина ли президентът иска пир в разгара на чума? Когато Полша отложи президентски избори, Сърбия, Македония и Хърватия - парламентарни, и Франция - местни, ние сега ще правим сред лято в пика на епидемията някакви избори, защото на президента му хрумнало. В същото време имаме абсолютно стабилно парламентарно мнозинство. В това няма никакво съмнение.

Кого смята президентът, ако Борисов днес подаде оставка, да изпрати следващата седмица в четвъртък и петък на Европейския съвет, когато се решава въпрос за десетилетия напред за икономическото възстановяване на Европа, т.нар. фонд за 750 млрд. евро.

Кой ще е този

български

хубавец,

когото хората в Брюксел ще разпознаят? Може да е някой свил юмрук като президента онзи ден с петолъчка и сърп и чук на ревера.

И третият ми въпрос, какво правим, ако останем без парламент месеци наред? Как се справяме без НС, което да приеме изборни промени, да коригира, ако трябва, бюджета? Това е абсолютно безумие и политически гаф на държавния глава.

- Как виждате ситуацията у нас, могат ли протестите да стигнат до оставки в правителството?

- Протестите са част от демокрацията, стига да са законни. За най-голямо съжаление, за разлика от 90-те години, когато имаше милионни митинги, сега са бледа сянка тези протести. Голяма част от тях са полуспонтанни, навъдиха се платени НПО и т.н., но митингите и протестите са част от демокрацията.

Ето в една Сърбия, само преди 2 седмици Вучич спечели шеметна победа с 62% и се намериха 4-5 хил. души, които да изпочупят парламента. Съществува тенденция в социалистическите и

неолиберални

елити в света

и Европа да не

признават вота

на избирателите Президентът Радев непрекъснато, през цялата си съвместна работа с правителството на Борисов не признава, че ГЕРБ е победител, въпреки убийствената си победа на местните избори. Същото го наблюдаваме в Америка.

От години демократите отказват да признаят победата на Тръмп. Това го наблюдаваме и в други страни като Полша и Унгария. Тоест пълно щастие няма. Та нима всички харесват президента Радев? Срещу него не може да има митинги ли? Разбира се, че може, и сигурно ще има.

- Ако утре има избори кой ще е изборът в тях?

- Обикновено след избори всеки се обявява за победител. Ако погледнем последните местни избори, ГЕРБ ги разсипа, но БСП казва: “Ние нямахме никакви кметове, а сега имаме 4.” Националните избори са направени по партийни листи и при тези партийни листи, смятам, че битката ще бъде както младият политолог Димитър Ганев го беше разделил на групи А и Б.

Аз мисля, че група А ще са БСП и ГЕРБ. Те ще се борят за първото място. Единствени те могат да претендират да вземат 1 млн. гласа. Много трудно постижимо е вече да се събере такава подкрепа. Това показва слабостта на нашите партии.

- Защо стана толкова трудно постижимо да се съберат 1 млн. гласа за политическа сила?

- Спадна интересът към политическия живот в страната. Аз давам обаче предимство на ГЕРБ за тези избори по простата причина, че ГЕРБ ще излезе с лице за направеното. Вярно, че хората свикнаха и с метрото, спортните зали, магистралите и пречиствателните станции, но БСП не може срещу това да извади нищо, освен двете национални катастрофи. Ще се гледа направеното срещу ненаправеното.

По-интересното за мен ще бъде след изборите. Много трудно ще сеформира правителство. Не изключвам още догодина да има повторни парламентарни избори и да се създаде абсолютно патова ситуация в българския парламент.

- Смятате ли, че президентът и премиерът ще завършат мандатите си?

- Да, мисля, че и Радев, и Борисов ще си изкарат мандатите, тъй като сарайският скандал подпали фитила на хората.

- Какво смятате за акцията на Христо Иванов на плажа “Росенец”?

- Толкова ефектна политическа акция отдавна не съм виждал. Затова той заслужава поздравления. От нея се видя, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган се държи като султан, а той не е, защото сме република с парламентарно управление. Какви са тези сараи? Какви са тези охрани? Какви са тези заграждения?

Видя се потвърждение на моята теза за институционалната криза. Национална служба, каквато е НСО, си позволява да се държи по обиден начин с един български гражданин, при това бивш министър. Да не го допусне да ходи по родната си земя, да забие където иска българското знаме, само защото на стотици метри си почива някакъв бей ли е, какъв е. Ние сме България, а не сме Доганистан. Това трябва много ясно да се знае.

С този си политически ход можем да кажем, че

Христо Иванов

ще вкара “Да,

България” със

сигурност в

следващия

парламент

Мисля, че в НС трябва да бъдат изслушани шефът на НСО, министърът на вътрешните работи, шефът на ДАНС и да кажат от какво аджеба толкова е застрашен Ахмед Доган.

И ако е, както се твърди в някои медии, от чужда държава, коя е тя? И ако е Турция, да се каже в прав текст? Такива са твърденията, че Ердоган му е вдигнал мерника. Ако е така, можем да гласуваме парламентарно решение, Бойко взема фолкъна, отива при Ердоган и така, както спря мигрантите, ще го помоли да не закача нашия човек, защот е български гражданин. Смятам, че Ердоган и Борисов са в достатъчно добри отношения.

- Следващата седмица БСП внася поредния вот на недоверие. Докъде ще стигне той?

- Досега вот на недоверие в тези 30 г. не е минал в НС. Няма да мине и сега. БСП го внася, защото предстоят вътрешнопартийни избори и по този начин иска да наберат вътрешнопартийни точки. Вероятно ще е последният вот на недоверие, защото остават още 8 месеца до избори, ако не се отложат изборите заради чумата.

- Смятате, че коронавирусът може да отложи изборите догодина?

- Имам собствено мнение, без да съм медик, считам, че

чума ще има

дотогава,

докогато Доналд

Тръмп е

президент

Което означава между 5 месеца и 5 г. През това време тази чума ще е в Америка и Европа, защото това е вирус, манипулиран вирус. Основното беше да бъде ударен американският президент, антиглобалист номер 1 в света, Доналд Тръмп.

CV

l Роден на 20 март 1950 г. в София

l Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

l Депутат на СДС във Великото и в следващото - 36-ото, народно събрание. Един от 39-имата, които гладуват за новата конституция

l През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

l Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

l В 44-ото народно събрание отново е депутат - от гражданската квота на ГЕРБ