Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може би още не е късно да се научим да търсим добрия пример и да го тикаме напред

 За д-р Стамов чухте ли? Е, няма проблем, че не сте. Нали не гледате телевизия от 25 години, не четете вестници от век и половина и си взимате необходимото от социалните мрежи. А новината за д-р Стамов мина някак набързо и плахо през интернет пространството ви. Сякаш сама разбираше, че няма място във фейсбука ви.

В нея няма нищо инфлуенсърско. Не става да я разкажеш, за да е смешно. Не става и за рубриката: “Лекарят, който отказа да помогне на мен или на детето ми!” Ни да се подиграваш, ни да се гневиш. Абе, толкова е трудна за преглъщане, че чак не знаеш какво емотиконче да боднеш отдолу – нито е за палче на одобрение, нито е за усмихнато жълто човече, гушкащо сърчице...

Д-р Стамов просто трябва да бъде забравен възможно най-бързо, защото иначе ще се отворят стари рани, които гноят от години и тровят общественото ни съзнание. Той не може да бъде пример, не бива да бъде ползван за символ. Нека си остане в графата: Просто имаше лош късмет човекът. Да, така уравнението ще излезе. Когато има лекарска грешка, то тя се носи на ръце като рокзвезда на препълнения ст. “Уембли”.

Медиите гърмят, социалните мрежи прегряват – отново лекарска небрежност, отново ни убиват некадърници в бели престилки, болничната мафия взе поредната жертва.

Няма начин да не сте чували за фатална лекарска грешка.

Това е най-повтаряната история на масата след темата за това кой колко ракия може да изпие за 4 часа и с две шопски салати. А, да не забравим, че и учителите ни са корумпирани и некадърни – някакъв вид дърти орки, които само мътят съзнанието на дечицата ни генийчета.

Обаче да сте чували за лекар герой? Или пък за учител съвременен будител? Ако не сте, сигурно вярвате, че е така, защото просто такива примери не съществуват.

Когато екипът от специалисти спаси скъпия татко, мама или детенце - обществото вдига рамене и отсича: Това му е работата, какво да го хвалим?

На учителите и лекарите това им е работата – да спасяват и просвещават и във всяка една минута да са в услуга на обществото.

Същото това общество, което не само не ги цени, но ги и презира напълно безплатно. И ненаситно търси доказателства, за да подхранва своята ненавист. А примери колкото щеш.

Корумпирани лекари има, лоши учители също. И когато те винаги се бутат на първа линия, хилядите техни колеги влизат под общия знаменател.

Трябваше да дойде ужасяващата пандемия от новия коронавирус, да се срине добре познатият ни свят, за да се сетим, че у нас работят перфектни доктори, които не просто лекуват, те спасяват живота на пациентите си.

И д-р Юлиян Стамов се беше впуснал натам – към напълно непознатия за него пациент, който имаше нужда да бъде спасен. Лекарят от Бърза помощ отиде на адреса без маска и другите необходими средства. Но не отказа да помогне. Зарази се с COVID-19 и умря. Сега вместо да бъде превърнат в герой, около който да се гради една по-здрава вяра в българските медици, се стигна до поредица от скандали защо е бил без маска, защо му е била отказана линейка на самия него...

Със сигурност някой не си е свършил работата, със сигурност пак има грешка и дано тя бъде установена. Но дано също така тя да не бъде челната новина във вашия фейсбук. По-скоро потърсете информация за д-р Стамов и я препратете.

Разкажете на вашите приятели как един доктор загива в разцвета на силите си, защото не се е поколебал да изпълни служебния си дълг.

Превърнете го в герой в очите на вашите деца. Може би още не е късно да се научим да търсим добрия пример и да го тикаме напред.