Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на образованието Красимир Вълчев, заместничката му Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представят резултатите от изпитите след 7-и клас.
Министърът на образованието Красимир Вълчев, заместничката му Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представят резултатите от изпитите след 7-и клас.

- 36,33 от 100 точки е средната оценка по математика, 51,06 по български

- Само трима са с пълно отличие по 2-та предмета през 2019 г. бе един

Тревожна неграмотност показват резултатите от националното външно оценяване след 7-и клас, става ясно от анализ на образователното министерство. 51,06 от 100 възможни точки е средният резултат от изпита по български език и литература, 36,33 точки е по математика. Спрямо 2019 г. резултатът по математика е по-висок с близо 3 точки, а по български език - по-нисък с 2. Изпитите бяха проведени в средата на юни след онлайн обучение във втория срок.

56 822-ма ученици са се явили на изпита по български, а 56 767 - на този по математика.

“Тревожно ниските резултати по математика остават. Голям процент ученици трупат трудности, затова увеличаваме часовете по математика, ще се изграждат модерни STEM центрове”, коментира министър Красимир Вълчев.

Оказало се, че седмокласниците не могат дори да преобразуват дроби, което се учи в 5-и клас. Проблеми имали и с координатните системи.

Учениците изграждат текст, но невинаги фактологически вярно и подробно, бил изводът пък от преразказа по български език върху “Задача с много неизвестни” на Братя Мормареви. Все още имало ученици, които не са овладели основни книжовноезикови норми.

При другите задачи учениците показали, че по-уверено извличат информация от текст. Много обаче се затрудняват при разпознаване на частите на речта и изречението.

Само трима от завършилите 7-и клас са успели да изкарат по 100 т. и по български, и по математика. Миналата година пълният отличник е бил един.

Отличниците са от Бургас (ОУ “Коджакафалията”), Варна (ОУ “Захари Стоянов”) и Плевен (СУ “Иван Вазов”).

С най-високи оценки и по двата изпита е варненската математическа гимназия.

Като цяло математическите гимназии са с най-добри резултати, но защото при тях учениците са подбрани още след 5-и клас, коментира класирането на училищата образователният министър Красимир Вълчев.