Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин на днешния Парад на победата в Москва СНИМКИ: Ройтерс
Путин на днешния Парад на победата в Москва СНИМКИ: Ройтерс

На Парада на победата в Москва на 24 юни присъстваха президентите на Белорусия, Узбекистан, Босна и Херцеговина, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Сърбия, Южна Осетия и Абхазия.

От поканените на Парада на победата не пристигнаха Никол Пашинян-премиер на Армения, Илхам Алиев-президент на Азербайджан, Гурбангула Бердимухамедов-президент на Туркменистан, Милош Земан- президент на Чехия, Румен Радев- президент на България, Зоран Миланович- президент на Хърватия, Еманюел Макрон- президент на Франция, Бенямин Нетаняху- премиер на Израел.

В Русия продължава спорът дали страната трябва да следва стратегията „Москва Трети Рим“ или да тръгне по пътя на „Златната орда“ на Чингиз Хан. Дали да последва Александър Невски и Иван Грозни или Петър Първи и Романови. Руснаците все още не са се определили окончателно дали Русия е част от Европа или е самостоятелна цивилизация. Завещанието на Петър Първи към неговите наследници да се женят за германки се спазва стриктно след неговата смърт, но от това очевидно няма полза. Снощи в предаването на Владимир Соловьов по „Планета РТР“ май вече се получи някакъв консенсус между експертите, че Русия е по-скоро Азия, а не Европа. И че е отделна цивилизация. Имат право. На парада на Победата повечето от присъстващите чужденци бяха представители на народите от „Златната орда“, а не на „Трети Рим“ /Сърбия и Молдова/.

От фейсбук