Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов

Трима седмокласници са с 6,00 по Математика и БЕЛ

Днес просветното министерство обявява резултатите от матурите след 7-и клас.

С червените стълбове на диаграмата са показани резултатите на седмокласниците от 2020 г., а в синьо - резултатите от 2019 г. 

Само 8 са учениците с максимален брой точки по БЕЛ, за разлика от 349 ученици със 100 точки по Математика. Има 20 ученици, които са с 0 точки и по двата предмета. Трима ученици са със 100 точки и по двата предмета на изпитите след 7-и клас по БЕЛ и математика. Те са от училища от Бургас, Варна и Плевен. 

Като цяло резултатите са съизмерими с миналогодишните – по математика са по-високи с близо 3 точки, а по БЕЛ са по-ниски с 2 точки, като постепенно се върви към затваряне на ножицата между резултатите по двата предмета. Това обявиха от МОН при представянето на анализа от изпита след 7-и клас, проведени след края на дистанционното обучение.

Между 3 пъти е нараснал броят на седмокласниците с максимален брой точки по математика. Въпреки това остава висок процентът „на ниски резултати по математика, Голям процент от учениците натрупват трудности, затова увеличихме часовете по математика“. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев, който благодари на квесторите и оценителите

При матурата по БЕЛ учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст. Част от седмокласниците показват и недобри резултати при овладяване на книжовно-езиковите норми.