Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кенет Копланд е милионер, с пет самолета и с 1,6 млн. последователи, готови да задоволят всеки негов каприз

Срещу даренията той им обещава вечен просперитет

Американският пастор телеевангелист Кенет Копланд съсредоточава цялата си енергия в едно драматично мощно издишване – подобно на духане на коледни свещи срещу снимащата го камера. Няколко негови сподвижници, намиращи се на същата сцена, повтарят многозначителния жест. Копланд фиксира решителен поглед срещу потенциалния си зрител и изрича финалната присъда срещу коронавируса: "COVID-19! Издухвам Божия вятър

върху теб! Ти си унищожен завинаги и никога няма да се завърнеш!". Това е част от видео, продуцирано от църквата му преди няколко месеца в отговор на зараждащата се епидемия в САЩ. То е гледано милиони пъти в социалните мрежи както от вярващи евангелисти, така и от по-скептично настроените зрители, намиращи духането за забавен метод за борба с вируса. Нищо в кадрите обаче не показва, че участниците в сценката се шегуват. Всичко завършва с "Благодарим ти, Господи, нека стане така", и вирусът е обявен за победен. Хиляди американци си отдъхват, че проблемът е решен.

Разбира се, видео, в което

пастор

обявява COVID-19

за "издухан" от света, си навлече сериозни критики като подвеждащо и застрашаващо здравето на по-лековерната част от паството на Кенет Копланд. Поглед върху живота и кариерата на пастора обаче дава да се разбере, че подобни противоречиви прояви изобщо не са нещо необичайно сред американските телеевангелисти. Той е един от пионерите на този клон в християнството и може би най-успешният сред тях. Роден е в Тексас през 1936 г., през 50-те се

опитва да пробие като музикант,

като дори сингълът му влиза в "Билборд топ 20". През 1967 г. обаче е "прероден в Христовата вяра". По думите му, тогава на брега на река Арканзас Бог му казва, че е настъпил моментът "да започне да проповядва Божието слово сред народите". Същата година той основава "Църквата на Кенет Копланд". Първоначално тя се популяризира единствено чрез списание "Гласът на победата на вярващите". Успехът му обаче е бърз и работата на църквата се разраства главоломно. Според информацията на сайта му около 1975 г. Бог казва на пастора да разпространява словото му "чрез всеки възможен глас". Така той първо започва да говори по радиото. Предприемчивият му дух му помага да е винаги на върха на технологичната вълна.

В началото на 80-те записва и продава стотици хиляди видеокасети с проповедите си, а от края на 80-те ежедневно се появява и по телевизията. Днес списанието му има 171 000 абонамента, във "Фейсбук" го следват над 1,4 милиона души, а в "Туитър" – над 260 000. С други думи, Кенет Копланд има доста голямо и вярно паство.

Успехът на религиозната империя на проповедника се отразява много сериозно и на банковата му сметка. Според повечето онлайн източници богатството му се оценява на над 300 милиона долара. В този смисъл днес той е най-богатият телеевангелист в САЩ. Интересен обаче е основният източник на това богатство.

Копланд е проповедник на така нареченото богословие на просперитета. То изисква от вярващите да "посеят" бъдещия си успех. Семето, разбира се, представлява парично дарение за пастора. Според вярването просперитетът зависи от Бог, но за да дари Той вярващите с успех, са необходими техните молитви, позитивни мисли и финансови преводи.

Тази теория е

определяна като ерес от

повечето течения

на християнството, но намира огромна база за развитие в САЩ. Една от причините са бунтовете на американската средна класа срещу идеите на либерализма от 70-те и 80-те. Впоследствие по-нискообразованите хора с по-малки доходи прегръщат думи на проповедници като Копланд като единствен шанс да постигнат успех и богатство. Първоначално даренията идват лично след всяка проповед, но с развитието на технологиите телеевангелистите бързо наваксват с възможните начини на плащане. Движението изживява истински бум през 80-те, когато за пръв път проповедите масово са излъчвани по телевизията. Телефоните на Копланд и другите като него прегряват от граждани, предлагащи парите си в замяна за обещание за бъдещи успехи.

Това е и периодът, в който църквата на Кенет Копланд отбелязва истински бум в развитието си. Успехът за предприемчивия пастор обаче не е краткосрочен и 40 години по-късно той е мултимилионер с начин на живот, на който много рап и футболни звезди биха завидели.

Разбира се, през последните месеци коронавирусът се превърна в доста сериозен проблем за занимаващите се с богословието на просперитета. От една страна, карантината сложи край на големите събирания, в които вярващите слушат проповедта, предизвикваща щедрите им дарения. От друга, финансовата криза създаде проблем с възможностите на паството да дарява. За Копланд обаче това бяха дребни пречки пред дейността. Той побърза да обяви коронавируса за измама, която да изложи на показ неверниците. Така постепено се стигна до видеото, в което той побеждава заразата чрез издухване. Накрая пасторът заявява, че Бог очаква своята лепта дори и от тези, изгубили работата си.

Разбира се, както тексасецът винаги бърза да уточни –

дарението "ще се възвърне стократно"

Критиците, които обявиха поведението му за безотговорно, бяха обвинени за думи, идващи от устата на дявола.

Това не е първият случай, в който Копланд влиза в новините. През 2015 г. той заявява, че има нужда от частен самолет, "тъй като не може да разпространява Божието слово, возейки се в гражданските авиолинии". В проповедта си по темата нарича самолетите "туба, пълна с демони", очевидно визирайки потенциалните си спътници. Благодарение на това паството му прави такива дарения, че

църквата му днес разполага с пет различни самолета,

както и с малко летище. Наскоро членовете на църквата на Копланд трябваше да финансират с няколко милиона подобрения в хангарите и пистите на частния аеродрум.

Оказва се, че скъпите частни самолети са съвсем стандартен артикул за успешната работа на американските телеевангелисти. Из социалните мрежи могат да се намерят няколко видеа, в които пасторите се хвалят с придобитите си с даренията на вярващите различни по размер и цена летателни апарати. Повечето проповедници твърдят, че те не са лукс, а първа необходимост, за да могат лесно да се придвижват из страната и да разпространяват Божието слово.

В това отношение

американското законодателство

е удобно

за пасторите. Според него те не са длъжни да обявяват летателния си план публично и следователно – трудно може да се провери твърдението дали самолетите се ползват само за църковни дела. Самият Копланд неколкократно е бил хващан, че използва дарената му от паството “Чесна”, за да отиде със семейството си на ски в Колорадо или на лов за екзотични животни.

Самолетите далеч не са единственият лукс в ежедневието на американските пастори. Успешните сред тях разполагат с огромни имения, с лимузини и зали, в които да провеждат ежеседмичните си събирания. Целият този лукс е напълно освободен от данъци, тъй като американското законодателство не предвижда религиозните организации да плащат обществени такси. Те от своя страна са

големи

корпорации, които

се разпростират из всички континенти

Копланд твърди на сайта си, че за него работят над 500 човека, а дейността му се простира из САЩ, Канада, Украйна и няколко страни в Азия. Християнските църкви из целия свят обявяват дейността му за ерес и идолопоклонничество, проповядващо алчност, но това изглежда не смущава особено пасторите. В отговор на критиките той заявява, че "никъде в Библията не пише, че е забранено да си богат. Библията е пълна с богати хора."