Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подозират, че австралийско-ливански бос е платил на българина да убие гръцкия бизнесмен

Наричат Райчев “Немия”, върнал се за нова мокра поръчка в южната ни съседка пет месеца по-късно

Погребали Макрис до починалата му от левкемия сестра

Две години и половина по-късно убийството на гръцкия милионер Янис Макрис продължава да бъде в графата "студени досиета". Въпреки всички доказателства, които сочат, че на 31 октомври 2018 г. българинът от турски произход Серафим Райчев е разстрелял мъжа с 4 куршума, нашенецът упорито продължава да мълчи за поръчителя. Пред съда той твърди, че не е изпълнителят на екзекуцията и няма идея кой може да е платил, за да бъде извършена тя.

Така името на човека, който е пожелал смъртта на Макрис, остава напълно неясно. Серафим е готов да излежи суровата присъда, но не и да проговори.

Властите обаче имат сериозни подозрения за това кой може да е поискал кървавата вендета. Една от основните версии, върху които работят разследващите в южната ни съседка, е, че поръчката е дошла от престъпен бос с австралийско-ливански корени на име Амад Джей Маклоун, с когото бизнесменът имал стари вражди. Мъжът бил сочен за шеф на бандата "Команчеро", която контролирала по-голямата част от нелегалните дейности не само в Австралия, но и в Русия, Испания, Босна и Нова Зеландия.

Ченгетата имали и вътрешна информация, че месеци преди екзекуцията на Макрис двамата провели среща, която не минала много добре. Правели планове да сключат бизнес сделка на гръцкия остров Миконос, но не успели да се разберат. Преди това мъжете няколко пъти се виждали и говорели дори и пред свидетели. Интересен факт е, че Маклоун като по чудо оцелява при бомбен атентат в Атина, случил се малко след разстрела на Янис.

Взривно вещество, поставено под тузарския му мерцедес, избухва точно в момента, в който той се качва в него и натиска бутона, за да запали двигателя. Престъпникът бил закаран в болница с тежки наранявания, а колата му била в ужасяващо състояние. Всички се питали как Маклоун оживява след този взрив. Поръчителят му и до днес остава неразкрит. Властите не успяват да съберат доказателства и че самият той е поискал смъртта на Макрис като отмъщение.

Амад Джей Маклоун не е едиственият заподозрян за екзекуцията на гръцкия бизнесмен. В графата се нареди и друг подземен бос, този път от фамилията Ибрахим. Преди години самият Янис бил обвиняван в опит за убийство на мафиот, който бил собственик на нощен клуб в Сидни. За враждата между двамата се знаело от много дълго време. По данни на полицията през 2009 г. двама братя на име Фади и Майкъл Ибрахим готвели покушение срещу Макрис. Идеята била да му отмъстят за стрелбата срещу единия от тях, случила се същата година. Под куршумения дъжд тогава попаднал Фади. Той бил прострелян няколко пъти, докато седи в ламборгинито си пред дома си в Сидни.

Роднините на мъжа били абсолютно сигурни, че поръчката е дошла от Макрис. Доказателства обаче не били открити и полицията не успяла да го вкара в затвора. Той отричал да има нещо общо с престъплението.

"168 часа" първи ви разказа за миналото на убития от българин грък, което не е било никак чисто. Макрис се оказва особено известен в престъпния свят на Австралия, където го наричали Австралиеца. Според криминалното му досие той е разследван за трафик на наркотици на стойност 13 млн. долара. Предисторията му обаче е дълга. Започнал като дребен уличен дилър, но бързо израснал до водещ наркотрафикант. Службите няколко пъти го разследвали и за пране на пари.

И до днес не може да се каже със сигурност дали братята Ибрахим или Амад Джей Маклоун са отговорни за покушението срещу бизнесмена. Възможно е поръчителите на мъжа отдавна да са напуснали Австралия или изобщо да не са били в страната. Заподозреният като изпълнител също не казва от кой точно е взел пари, за да убие Макрис. Видео обаче категорично закова 31-годишния Серафим, който веднага след разстрела избяга от Гърция. Неочаквано за всички, пет месеца по-късно той реши да се върне в страната, където е издирван под дърво и камък. Този път обаче влиза през границата с фалшиви документи.

Остава там десет дни. Сменя три хотела и наема три различни коли. Според властите не било изключено рискованото му връщане да се е наложило, след като е получил нова поръчка за екзекуция с обещание за много добро заплащане. Серафим нямал дори малка идея, че разследващите били напълно готови за неговото завръщане. Още след преминаване на гръцката граница на 1 април, чрез тайни агенти полицията следяла всяко негово движение.

Накрая бил арестуван пред хотел в атинския квартал "Глифада". Преди да бъде задържан обаче, престъпникът забелязал, че гръцките власти го следят и бъдещите му планове ще бъдат осуетени. Решил да направи опит да избяга още преди да свърши задачите, за които е дошъл. Започнала дива гонка между колата му и патрули. Накрая Серафим се блъснал в друг патрул, след като пътят му бил заграден. Не казал нито дума пред никого. Продължил да мълчи и в ареста. Оттам дошъл и прякорът му "Немия".

Единственият човек, пред когото българинът решава да говори, е адвокатът му Апостолос Литрас. Чрез него в съда Серафим казва, че е невинен и не е извършил престъплението, в което го обвиняват. Мократа поръчка обаче е запечатана на видеозаписи, на които ясно се вижда как той следи бизнесмена. Пред магистратите Литрас изтъква, че полицията държи погрешния човек, тъй като на записите се виждал много по-висок и по-слаб мъж от Райчев.

"Няма следи от местопрестъплението, няма очевидци и няма отпечатъци - обяснява още Литрас. - Клиентът ми е женен, има едно дете, което живее в България, но има и бизнес в Канада. Полицията няма доказателства, просто намеци."

Адвокатът на Серафим отрече и твърдението, че задържаният е пътувал с фалшиви документи. Юристът е сигурен, че имали листове и папки, които доказвали, че Райчев е пристигнал в Гърция заради други бизнес дела, които трябвало да свърши в този период.

Аргумент, който Апостолос не пропуска да изтъкне, е и липсата на оръжието, което не е открито и до днес. При претърсване на хотелската стая в тризвездния хотел, в който Райчев е отсядал преди екзекуцията, са намерени единствено дрехи и кутии с храна. От пистолета обаче нямало никаква следа. Полицаи предполагат, че най-вероятно наемният убиец го е изхвърлил малко след като е изпълнил поръчката.

Кадър от местопрестъплението.
Кадър от местопрестъплението.

Според гръцките власти българинът не е действал сам, а е имал и помагач. Това бил брат му Милен Райчев, който първоначално не беше задържан, тъй като успя да се укрие. Той беше обявен за международно издирване с европейска заповед за арест, но малко по-късно го арестуваха в Хасково. Милен е считан за съучастник по време на изпълнението на кървавата вендета.

Смята се, че двамата със Серафим са пристигнали в Гърция 15 дни преди разстрела на бизнесмена. Толкова време им било нужно, за да разучат навиците на набелязаната жертва. Мъжете следели Макрис дълго време.

Разбрали кои места посещава най-често, в колко се прибира от работа, къде точно паркира колата си, както и кога е сам и без семейството си. Макрис дори улеснил прекалено много наемниците, като се движел необезпокоявано без охрана. Това учудвало не един човек, предвид миналото на бизнесмена, според което се предполагало, че той има немалко врагове.

Гръцките власти са сигурни, че е Райчев разчитал единствено на брат си за безпроблемното извършване на екзекуцията. По това време те били сами в Атина. Не споделил на никой друг за плановете си. Когато се върнал за втори път в Гърция обаче, мъжът вече бил сам.

Ясно е и че датата, на която се е случил разстрелът, е 31 октомври. Двамата решили да причакат жертвата късно вечерта след работа и да бъде застреляна, докато паркира автомобила пред дома си. Денят бил перфектен за наемниците, тъй като Макрис щял да бъде сам. Те знаели, че съпругата му Виктория Карида ще е на модно ревю.

Екзекуцията трябвало да бъде извършена за секунди. Планът бил докато единият от българите стреля по бизнесмена, другият да го чака в колата съвсем наблизо, за да може след това да изчезнат за секунди от местопрестъплението.

Куршуменият дъжд се изсипва върху гърка още преди той да е слязал от колата си. Мъжът дори прави опит да избяга, отваряйки бързо вратата на автомобила, но Серафим заобикаля колата и продължава да стреля, докато не се увери, че е мъртъв. След това се качва бързо при брат си и отпрашват в неизвестна посока. Поръчката била изпълнена успешно и рано сутринта двамата с първия възможен автобус се прибрали в България.

Часове по-късно всички медии в южната ни съседка вече съобщават за убийството на Янис.

Шокът бил голям, тъй като бизнесменът бил известна личност в страната. Заедно със съпругата си често се появявал на родни хайлайф събития. Имал стотици познати, които веднага след като разбрали за случилото се, поискали незабавно убиецът да бъде открит.

Приблизително пет месеца по-късно това се случва наистина. Властите успяват да уличат Райчеви като извършителите на престъплението благодарение на малък детайл, който те пропускат. По време на престоя си в Атина преди убийството те наемали различни автомобили, но за последния, който използвали, регистрирали истинските си имена. Оставили дори телефон за връзка. Така на записите от камерите полицаите видели номера на колата и веднага проверили наемателя й. Бързо стигнали и до хотела, в който българите били отседнали Серафим и Милен обаче успели да излязат бързо от страната преди някой дори да си помисли да ги задържи. До всички разкрития властите там стигнали едва когато българите вече били зад граница.

Дълго време гръцките служби проверяваха всички съобщения и обаждания от телефона на Райчев с идеята така да разберат кой е поръчал Макрис. Трудност пред полицаите се яви това, че той е сменял няколко пъти телефоните преди убийството, а по-голямата част от тях дори е изхвърлил. Кореспонденции обаче е водил винаги от различни телефони и никога от един и същ. Разследващи са сигурни, че нашенецът може би е наясно с това кой е поискал вендетата срещу Макрис, дори поръчката да е стигнало до него чрез посредник. Той обаче отказва да посочи каквито и да било имена.

Противно на очакванията се оказва, че Серафим изобщо не е познато лице в криминалните хроники на България и Гърция. До ареста му за екзекуцията той няма никакви прояви над закона и никога не е попадал зад решетките за провинения. С такова се е разписал само в Канада преди доста време. Там опитал да развие частен бизнес, но през 2016 г. бил депортират заради грабеж и притежание на незаконно оръжие. В затвор обаче така и не е попадал.

Погребението на Янис Макрис беше отбелязано от почти всички австралийски медии. Снимки на присъстващите обаче нямаше. То се проведе в най-тесен семеен кръг, а мъжът беше погребан на гробището "Рокууд", където се намира и гробът на неговата починала от левкемия преди 30 години сестра.