Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искрен Веселинов, Красимир Ципов и Емил Радев (от ляво на дясно)
Искрен Веселинов, Красимир Ципов и Емил Радев (от ляво на дясно)

Управляващите внесоха законопроект, очакват още тази година да няма повече вечни длъжници

10 години давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти със законопроект за личния фалит. След 10 г. кредиторите няма да имат право да събират задължения и така се слага край на т.нар. вечни длъжници.
През последните седмици се обсъжда темата за т.нар. личен фалит. От миналата седмица имаме решени да направим първата стъпка, като внасяме с колегите от „Обединени патриоти“ промени в Закона за задъженията и договорите във връзка с т.нар. фигура на вечния длъжник, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ заедно с колиционните партньори от ВМРО и НФСБ.

Добър ден за бълагрската демокрация. Правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за българите, които десетилетия изплащат задължения, а в края на краищата остават без доходи и влачат задължения до края на живота си, а дори и техните наследници трябва да ги плащат, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Предстоят и още предложения от управляващите, които ще са за цялостна защита на длъжниците, но преди това ще има обществени обсъждания на идеите.

„За съжаление България е единствената държава от ЕС, която няма правна реламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физически лица. Нямаме нито абсолютна давност, нямаме и регламент за несъстоятелност на физически лица“, обясни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Няма да са нужни скъпи адвокати и дела, а само с изтичането на срока от 10 г. физическите лица вече няма да са длъжници. Така ще трябва да се прекратят изпълнителни дела и вскякакво преследване, дори и това на колекторите.

„Даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат. Това не е нормално за дъжава членка в ЕС в XXI век. Когато някой се обади например задължение към мобилен оператор и от задуължение 30-40 лв. е станало 300-400 лв. длъжникът само с едно изявление: „Извинете, изтече вече 10-годишната давност. Нямате вече право да ми искате това задължение“. Така ще може да прекрати това задължение“, обаясни Емил Радев.