Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как ще се прецакаме заради бума на заразата

Словения и Естония вече въведоха 14-дневна карантина за българи и по-бързо преминаване на тирове

Гръцкото посолство: Следим обстановката, нямаме решение за бъдещи мерки при увеличен брой заразени в която и да е съседна страна

Увеличаващият се брой новозаразени с коронавирус в България в последните 10 дни може да доведе до неблагоприятни сценарии – и за здравето, и за туризма, и за почивката ни в други европейски страни, и за икономиката.

Първата стъпка предприеха Словения и Естония. Едната от 19 юни, а втората от 22 юни ни извади от списъка с епидемиологично безопасни страни. Заедно с това въведоха изискване българските граждани

да бъдат изолирани за 14 дни,

преди да могат да пътуват в тяхната държава. Де факто по този начин спират изобщо влизането, защото едва ли някой би си позволил да отдели толкова време само за да бъде проверен, че няма COVID-19. За тировете пък важи съкратен срок на преминаване – от 24 часа той е намален на 12.

"Това от своя страна затруднява движението им, ако вече са карали 8 часа и трябва да спрат за 8 часа в Словения. Те си имат

график с часове

на доставка

и ако подобни рестрикции се въведат и от други страни, ще бъде много неприятно", коментираха от бранша.

Мерките на двете европейски страни създават прецедент, който може да доведе до подобни действия и в други държави.

Най-желаната за почивка чужда страна – Гърция,

засега не е предвидила рестрикции за наши сънародници. Напротив – ние сме от най-облагодетелстваните в техните списъци. Отворена е единствено сухопътната граница с България, но не и с Албания и Северна Македония. Но не е ясно как ще процедират, ако ситуацията у нас ескалира. Засега единствено засилиха граничния контрол.

"168 часа" попита гръцкото посолство в София има ли лимит, над който ще затегнат мерките за българи. "Гърция отвори сухоземните си граници за обмяна на туристи първо с България. Гръцкото правителство следи отблизо епидемиологичната обстановка във всички съседни страни и във всички останали държави, с които осъществява транспортни връзки - отговарят от пресцентъра на посолството. - Няма взето решение дали в бъдеще да се предприемат нови регулаторни мерки в случай на увеличение на COVID-19 в която и да е съседна страна."

Обикновено през лятото приблизително

по 50 000 коли влизат от България

в Гърция

всеки уикенд,

тоест поне 100-150 хиляди души. Ако ситуацията ескалира и се въведат задължителни PCR тестове за влизане в южната ни съседка, не е ясно дали лабораториите имат капацитет да поемат толкова изследвания.

В момента те са най-много по 2500 на ден, което прави по около 17 000 на седмица, а желаещите да почиват на Бяло море са десетки пъти повече.

Още по-лош вариант би било, ако не само гърците въведат задължителен PCR тест преди влизане или 14-дневна карантина, а в същото време чужденците продължат да се въздържат от почивка на нашето Черноморие. Тогава ще пострадат не само любителите на гръцкото море, но и българският туризъм.

Владимир Путин вече посъветва сънародниците си

да не излизат в чужбина

това лято. А руснаците представляват голям процент от чуждите туристи у нас – приблизително 500 000 души на сезон. Освен това за тях има 14-дневна карантина, така че това също е проблем.

От друга страна, кметът на Бургас Димитър Николов обяви на 10 юни, че 150 чартърни полета са отменени. Това означава около 30 000 туристи, които няма да дойдат да почиват на Българското Черноморие. Очаква се първите самолети да кацнат на 26 юни, ако няма нова промяна.

Туристическите агенции навсякъде следят обстановката и са в готовност да реагират, ако има ескалация на заразените у нас. Все пак добрата новина е, че тук болните от коронавирус не са толкова, колкото в Испания или Италия, но са се покачили в сравнение с времето на извънредното положение през март и април.

Истината е, че броят на изследваните също рязко се увеличи от около 600 на над 2000 на ден. Обяснението на щаба е, че тогава са работили само две лаборатории – тази на ВМА и Националната референтна лаборатория. Сега са се увеличили на 20. А броят на новорегистрираните е функция на броя на изследваните.

Специалистите не може да не калкулират

какво би се случило при 1000 заразени на ден

например. Те имаха план за връщане на рестрикциите, ако в продължение на 3 дни има над 100 болни от COVID-19, но не дават яснота какви други мерки предвиждат.

В интернет вече започнаха да циркулират конспиративни теории, че бройките на заразените у нас умишлено се увеличават, за да не позволят на българите да ходят на гръцкото море. Но тази теория не издържа, защото подобно действие е нож с две остриета – то води и до отказ на чужденците да дойдат на нашето Черноморие.

Но дори и да пристигнат достатъчно туристи, проблемите ще дойдат през есента. Тогава е възможно

да блокираме във финансов план,

твърдят експертите. Само в Пловдивско има 16 завода, които произвеждат авточасти за германски автомобили. Но тъй като поръчките при оригиналните производители са намалели, те нямат нужда от нови сглобки. Така подизпълнителите остават почти без работа.

Това може да се случи и с други предприятия и фирми. Особено ако пандемията от COVID-19 придобие невиждани размери.