Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учителят по убийствология на американските полицаи

Най-търсеният лектор пред ченгетата в САЩ: Само убиец може да залови друг убиец

Ако не стреляш, ще те застрелят, проповядва той

Веднъж вземеш ли решението да отнемеш човешки живот, вече си от друг вид, вече си хищник. Какво правят хищниците? Убиват.

Само убиец може да залови друг убиец."

Това е реч, която над 10 000 американски полицаи са чули през последната година. Авторът й е бившият американски рейнджър и мотивационен лектор Дейв Гросман. Той е един от водещите щатски тренери в сферата на опазването на реда и закона. Като такъв използва предоставената му платформа, за да проповядва нещо, което за него е задължително за добре работещия полицай – да не се колебае да убива.

Именно такъв е и подтекстът на кулминацията на речите в семинара му: "Подоготвени ли сте емоционално и психически да отнемете човешки живот в защита на невинните? Ако не можете да вземете това решение, трябва да си намерите нова работа!".

В сайта си Гросман твърди, че преподава измислена от него нова дисциплина, която нарича убийствология - науката за акта на убийство, както сексологията е науката за акта на зачатие.

В светлината на протестите срещу смъртта на Джордж Флойд дебатът за качеството на обучението на американската полиция влезе отново под светлината на прожекторите. Медиите започнаха да задават въпроси дали е редно полицаи, отговарящи за опазването на реда,

да слушат речи, които да ги мотивират да убиват

Гросман е роден през 1956 г. във Франкфурт. Служи в няколко подразделения на американската армия през 80-те и 90-те. След края на военната си кариера основава компанията "Група за изследване на убийствологията" (Killology research group). Тя разработва тренировъчна програма, която има за цел да ограничи психическите задръжки на войниците и полицаите срещу убийството на своите врагове. В интервю през 1995 г. казва, че "това, което искаме в нашето западно либерално общество, е да можем да включваме и изключваме насилието у хората като с прекъсвач. Трябва да програмираме условен рефлекс, който казва на полицаите и войниците, че видят ли враг, трябва да го убият". С тези си послания Гросман е доста успешен и популярен лектор в САЩ.

Има няколко издадени книги и е чест гост в съдилищата като вещо лице по дела за тероризъм. Според информация на сайта на компанията му той е зает над 200 дни в годината.

Говори не само пред полицаи и военни,

но и пред обикновени граждани.

Репортер от списанието Mother Jones си плаща таксата от 90 долара, за да присъства на една от тези сбирки. Той разказва как Гросман проповядва употребата на оръжие не просто като крайна мярка и сред цивилните си фенове:

"Няма нужда да търсите терористите и масовите убийци. Те сами ще дойдат при вас", разказва убежденията си Гросман инкогнито пред репортера и десетките добре въоръжени американци, които са се записали за семинара.

"Готови ли сте да убиете някого?

Ако не сте, значи

не трябва да

носите пистолет",

категоричен е лекторът. Не му трябват записки, през цялото време говори като проповедник, който разпространява божието слово сред паството си: "Ние се борим срещу насилието. С какво се борим? С по-голямо насилие! С праведно насилие". След две десетилетия опит в подобни речи мисълта на Гросман тече безупречно. "Целиш се, стреляш, целиш се, стреляш. Не мислиш дали трябва", разказва той в друга реч пред войници от академията Уест Пойнт. Според него войниците или полицаите трябва да приемат отговорността си да отнемат животи.

"Това, разбира се, не е целта, но това е много вероятен краен резултат", казва в интервю за военно списание през 2004 г.

Подобни

крайни позиции бяха силно критикувани

през последните седмици в САЩ. Според много американци под влияние на обучения като това на Гросман американската полиция изглежда повече като паравоенна организация. На този фон се критикува кратката подготовка, която всеки новопостъпил полицай преминава, преди да излезе на улицата да се грижи за реда.

Средният тренировъчен период за ченгетата в САЩ е 672 часа. За сравнение, бръснарите получават право да работят след около 1300 часа обучение. Водопроводчиците пък трябва да ходят в гимназия, свързана със занаята им, като после чиракуват поне пет години, преди да получат тапията си.

На фона на това няколкомесечното обучение на полицията изглежда “меко казано” неадекватно. Още повече че в тези 672 часа са включени доста практически умения за боравене с оръжия и самозащита и

доста по-малко уроци за самоконтрол

Така обучението на Гросман по убийствология изглежда съвсем не на място. Звучи извънредно опасно за обществото да убеждаваш полупрофесионалист с малък стаж в полицейската работа да не се колебае да стреля, за да убие.

След 11 септември 2001 г. Пентагонът предлага на полицейските управления в САЩ изгодни сделки за закупуването на военен клас въоръжение. Така полицаите, отговарящи за реда в паркове и градинки, вече разполагат със същата военна техника, с която се води войната в Ирак. Според "Вашингтън пост" в един от градовете местното управление

закупува автомати и пушки за над 2,5 млн. долара

Изследване от 2017 г. показва, че в регионите, възползвали се от изгодната оферта, има статистически значим ръст на убийствата на цивилни граждани от униформени. Вероятно става дума за желанието на местните блюстители на реда да тестват новите играчки, които са получили.

Екстрата, която Дейв Гросман добавя към тревожните факти, е мисията му да премахне угризението при смъртоносна стрелба от страна на полицаите: "Всеки бозайник има силен защитен механизъм срещу убийството на себеподобните. Аз мога да се погрижа нашите полицаи да забравят този механизъм."

Думите му са излъчени без коментар в кратък документален филм по повод смъртта на Филандо Кастил.

Американецът бе убит в колата си пред очите на жена си

и четиригодишната си дъщеря при рутинна полицейска проверка в Минесота през 2016 г. Убиецът е 28-годишният униформен Херонимо Янез. Видео от инцидента показва как Кастил предупреждава със спокоен тон, че има оръжие у себе си. Полицаят му нарежда да не го вади, след което изпада в паника и изстрелва няколко куршума от упор в тялото на жертвата. В показанията си пред съда униформеният заявява, че се е уплашил за живота си и затова е стрелял - 7 пъти. Темида оправдава убиеца по всички обвинения. Няколко месеца преди фаталния инцидент Херонимо е бил на мотивационно обучение по убийствология при Дейв Гросман.

Именно темата за потенциалната съдебна отговорност за полицаите е широко дискутирана по време на тренингите: "Когато си говоря с ченгета, които са използвали оръжието си за смъртоносна стрелба, знаете ли от какво ми казват, че се притесняват най-много? Всеки път споменават, че се

страхуват от искове, отговорност, адвокати!"

Последните три думи лекторът изрича с ясно доловима ирония и пренебрежение, след което продължава по същество: " Разбирате ли, че могат да ви съдят и за това, че не сте стреляли, а е трябвало! Понякога, ако откажете да използвате оръжието си, можем да наречем това вид асистирано самоубийство. Защото често, ако не стреляте, вие сте следващите жертви! Познавайте закона и се възползвайте от всяка възможност да стреляте. Не се притеснявайте, че ще ви съдят... всички ги съдят. Опасявайте се да ви съдят успешно!". С тези реплики завършва краткият документален филм по повод нелепата смърт на Филандо Кастил.

Този инцидент бе припомнен отново и след смъртта на Джордж Флойд. Редица организации, като например "Общностите обединени срещу полицейската бруталност", критикуваха практиката полицията да минава обученията на Дейв Гросман за стрелба без угризения. Според тяхната брошура "на ченгетата се втълпява, че всяка пътна проверка може да е последна в живота им. Чрез

всяването на страх с подобни твърдения

Гросман и хора като него култивират културата на убийство, чиято жертва са станали стотици американци през последните години".

И наистина в САЩ полицаите са доста по-склонни да стрелят срещу неподчиняващите се граждани, отколкото блюстителите на реда в Европа например. В списъка с полицейски стрелби могат лесно да се намерят случаи на застреляни смъртоносно граждани, които са били въоръжени с отвертка.

Други са гръмнати, докато се опитват

да избягат от униформените

В началото на юни в Атланта бе убит младеж, който краде електрошоковата палка на полицай и се опитва да се измъкне с него. Изстрелът е бил в гърба на жертвата.

В крайна сметка изглежда, че културата, която превръща пазителите във воини, не прави американците по-сигурни. Обратното, те могат да бъдат в сериозна опасност при всяка среща с органите на реда, обучени да стрелят и при дребни поводи. Заслугата за това далеч не може да бъде отдадена единствено на един мотивационен лектор, какъвто е Дейв Гросман. Толерирането на речи по убийствология обаче най-добре илюстрира причината за ширещото се социално недоволство в САЩ срещу силовите методи на властта.

Както навсякъде по света, така и американските полицаи най-често са истински герои, жертващи безопасността си в името на обществото. От друга страна обаче,

в образа на герой трудно може да се впише тежко въоръжен,

слабо обучен войник, на когото му е втълпено да стреля дори и при незначителни поводи.

Събития като убийството на Джордж Флойд и Филандо Кастил и последвалите бунтове показват, че както в много други обществени сфери, така и в опазването на реда и закона разделението и противопоставянето сред американците минали отвъд допустимите граници за нормалното функциониране на обществото.