Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Кунчев Кадър: БНТ
Доц. Кунчев Кадър: БНТ

Рано е да кажем дали това е оформена втора вълна. За момента можем да кажем, че това е значителна промяна в ситуацията. Случаите на COVID-19 през последните две седмици са доста повече.

Ако това беше изолирано българско явление, можехме да търсим причините и в разхлабването на мерките. Но виждайки какво става около нас, ние сме на пето място на Балканите.

Това коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

Разликата сега е, че се научихме на много неща, че болниците са в готовност да приемат пациенти.

Мисля, че успяхме да постигнем целите си, заяви доц. Кунчев.

За момента няма достатъчно научна информация, че силата на вируса намалява. Нашите надежди бяха COVID-19 сам ще си отиде, виждаме, че това обаче не се случва, каза още специалистът.

Все още възникват отделни огнища, посочи той. Там, където се допуска неспазване на мерките, там се появяват и новите случаи. Ще продължим да имаме и внос на случаите.

Една част от хората, работили в кланица в Германия, са българи, които са се завърнали, други тепърва ще се завръщат, каза доц. Кунчев.

Проблемът не е в границите, проблемът е в поведението, заяви той.

Обществото има една граница на търпимост, която не трябва да се преминава. Ние не затваряхме хората по домовете като в Гърция, не въвеждахме вечерен час като в Сърбия, посочи той.

Продължаваме да имаме семейства, в които един е носител поне два месеца и не заразява никого. Има и случаи като в Перущица, коментира главният здравен инспектор.

Много е сложно хем да опазим възрастните хора, хем да не счупим икономиката. Всички вече искаме да живеем нормално. Около нас е в пъти по-зле, каза още той.

Завършеното епидемиологично проучване в Пловдив показа, че 1% от хората са с антитела. Не можем да разчитаме на колективния имунитет. Статистиката показва, че един човек заразява малко повече от един друг.