Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Печеленето на избори трябва да става с увличането на обществена енергия, но тя не трябва да се мобилизира с компромати. Изборите трябва да се печелят с програми и политики. Българите, с укрепване на демократичните процеси, ще стават все по-чувствителни и все по-взискателни към моралния облик на хората, които ги управляват". Това каза днес президентът Румен Радев пред журналисти край Петрич.

Категоричен е, че властта изкушава и призова да се мисли, когато се гласува. "В политиката трябва да влизат хора с утвърдени преди това ценности", допълни Радев. Отказа да каже дали ще прави свой политически проект, защото "е президент и следва стриктно написаното в конституцията".

Не отговори и дали ще се кандидатира за втори мандат, защото "в момента дневният ред на българското общество е съвсем друг".На 22 юни той ще внесе своето вето на закона за МВР.

На въпрос как ще коментира отказа на главния прокурор Иван Гешев да бъде охраняван от НСО, Радев бе лаконичен: "Трябва да го питате него. Решил е така с неговите структури, които има".

Държавният глава и в петък продължи обиколката си в Югозапада, като се срещна с кметовете на Сандански и Петрич Атанас Стоянов и Димитър Бръчков. Радев разгледа археологическите разкопки на древното селище Хераклея Синтика.

Ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински му разказа историята и това, че само за 2-3 години обектът е посетен от туристи от 65 държави, дори и от Фарьорските острови. Радев се пошегува с новите съвременни методи, с които работят археолозите - чрез снимки от въздуха със самолет и с дрон, и вметна, че той също може да помага с дрона.

Президентът апелира да се изгради социализирана инфраструктура на Хераклея Синтика и да се засили рекламата така, че обектът да бъде показан на света.