Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Съветският съюз е дал три четвърти от военния принос за разгрома на нацизма, заявява президентът на Русия Владимир Путин в статия за американското издание "Нешънъл интерест", поместена днес на руски език на сайта на Кремъл, в московския официоз "Росийская газета" и други руски вестници, предаде БТА. Кремъл активно рекламира въпросната статия в последните 2 седмици.

"Каквото и да се мъчат да докажат сега, основният, решаващият принос бе на Съветския съюз, на Червената армия", се казва в текста.

На 24 юни на Червения площад в Москва и в други руски градове ще се проведе Парадът на победата в чест на 75-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия, който трябваше да се състои на 9 май, но бе отложен заради коронавирусната пандемия, припомня печатът.

Русия винаги ще бъде благодарна за помощта на своите съюзници в снабдяването на Червената армия по време на войната, подчертава Путин. Днес обаче редица партньори на Русия нямат готовност за съвместна работа с цел установяване на истината за Втората световна война, посочва руският лидер в статията, цитирана от РИА Новости, ТАСС и други руски агенции.

Престъпните действия на помагачите на нацистите нямат оправдание, изтъква руският президент и критикува "героизирането им" в някои страни като "предателство спрямо паметта на бащите и дедите ни".

Путин заявява, че няма намерение да поема ролята на съдник и приканва колегите си към спокоен и открит диалог, "самокритичен, непредубеден поглед към общото ни минало". "Този подход ще даде възможност да не повторим тогавашните грешки и да осигурим мирно и благополучно развитие за дълги години напред", пише лидерът на Русия.

В тази връзка Путин отбелязва голямата роля на Съвета за сигурност на ООН и правото на вето, предвидено за всяка от петте страни основателки, като "единствената разумна алтернатива на пряк сблъсък между най-големите страни". Той припомня своята инициатива за среща на върха на държавите от "петорката" - постоянните членки на Съвета, посрещната със съгласие от останалите четири държави. "Благодарим им за това и разчитаме на такава присъствена среща при първа възможност", добавя руският държавен глава.

На тази среща лидерите на петте страни трябва да обсъдят по-специално стъпки, насочени към развитие на колективното начало в световните дела. Необходим е открит разговор по теми, засягащи запазването на мира, укрепването на регионалната и глобалната сигурност, контрола върху стратегическите оръжия, съвместните усилия в борбата с тероризма, екстремизма и други актуални заплахи, заявява Владимир Путин. Той предлага и дискусия по въпроси на глобалната икономика, на първо място с цел преодоляване на последиците от коронавирусната криза, също и разговори за опазването на околната среда и по проблемите с гарантирането на глобална кибернетична сигурност.

Дневният ред, предлаган от Русия, е изключително важен и актуален за "петорката" и за целия свят. Москва има конкретни идеи и инициативи по всички точки от него, добавя в статията си Владимир Путин.