Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Махмуд Мажд
Махмуд Мажд

Малко се знае за Махмуд Мажд - само това, че е живял в Сирия в последните години

Властите твърдят, че го заловили още през 2018 г. и не може да е знаел къде е генералът

Потвърдиха смъртната присъда на обвинения в шпионаж в полза на ЦРУ Махмуд Мажд. Предполага се, че той е издал на американците местонахождението на генерал Касем Солеймани. Командващият спецоперациите зад граница на елитните сили "Ал Кудс" бе убит в началото на годината при ракетен удар чрез US дрон по колата му край летището в Багдад.

"Махмуд Мажд, един от шпионите на ЦРУ и на Мосад, бе осъден на смърт, защото получаваше американски долари, за да им издава информация за иранските военни и силите за сигурност", заяви говорителят на Министерството на правосъдието в Техеран Голамхосеин Есмаили. Кога ще бъде извършена тя, не се споменава в официалното му съобщение.

Уточнява се само, че ще бъде “скоро”. Това даде повод на западните медии

да предположат,

че екзекуцията

вече е извършена,

а думите на представителя на властите в Техеран са ново предупреждение към САЩ, че Иран още дълго ще помни убийството на толкова значимия за тях Солеймани.

Билборд с ген. Солеймани
Билборд с ген. Солеймани

Говорителят на иранското правосъдно министерство не разкри подробности как осъденият на смърт предполагаем шпионин се е сдобил със свръхсекретната информация за местонахождението на един от най-високопоставените ирански военни. Публичното съобщение е лаконично, но се предполага, че данните, предоставени от Махмуд, са изиграли ключова роля за ликвидирането на командира на "Ал Кудс" през януари.

Официалните власти в Техеран отричат Мажд да е допринесъл конкретно за смъртта на ген. Солеймани. "Той бе арестуван още през октомври 2018 г. и оттогава не е пускан на свобода", се казва още в съобщението. Предполага се, че шпионинът е един от 17-те американски агенти, които през юли 2019 г. властите обявиха, че са заловили.

Малко се знае за обвинения в шпионаж и осъден на смърт. Единствено се казва, че в последните години е живял в Сирия със семейството си, но не и къде точно. Бил е във връзка с ирански военни съветници и е имал информация от обкръжението на иранския министър на отбраната, от революционните сили "Ал Кудс", както и за движението на висши военни представители, вкл. Касем Солеймани.

Смъртта на генерала предизвика масова скръб в Иран и мащабни траурни церемонии в цялата страна.

Още тогава негови приближени дадоха да се разбере, че ще нанесат ответен удар.

"Още не сме отмъстили на враговете за убийството на Солеймани и неговите сподвижници. Няма да забравим случилото се. Но не само ние ще предприемем мерки. Очакваме подкрепа от “фронта на съпротива”, за да не остане станалато безнаказано”, коментира тогава Али Ширази, който бе сред най-доверените хора на Солеймани.

В последните години от лидер на военно формирование генералът се превърна в лице на иранската политика в Близкия изток. Най-голямото доказателство за неговата роля дойде през 2019 година по време на посещението на сирийския президент Башар Асад в Техеран.

На ключовата среща не бе поканен външният министър

на Иран, но Солеймани присъства на нея. Самият Асад даде ясна заявка, че подобна среща не би могла да се проведе без командващия елитните спецчасти "Ал Кудс".

Той е ръководил много от иранските военни операции за борба с "Ислямска държава", подпомагал е и съюзническите правителства в Ирак и Сирия. Влиянието му в Багдад е било толкова голямо, че когато избухват антиправителствените протести в Багдад, Солеймани е изпратен в съседната страна, за да участва в преговорите за оттегляне на иракския премиер. Той също играл пряка роля в провеждането на политиката на Иран в подкрепа на режима на Асад, заплашван от мюсюлманските бунтовници от сунитската общност.

Въздушен удар, нареден от президента на САЩ Доналд Тръмп, на 3 януари в Багдад сложи край на живота и мощта на Солеймани в района. За иранците той е забележителен командир, всяващ едновременно почит и страх - смел, харизматичен и обичан от военните. Но за САЩ е безмилостен убиец, чиито ръце са изцапани с американска кръв.

През 2013 г. бившият агент на ФБР Джон Магуайър каза пред "Ню Йорк таймс", че командващият спецоперациите зад граница е абсолютно "най-влиятелният човек в Близкия изток".

Именно в момента, в който мощта на генерала се разраства с всеки изминал ден, американският президент разрешава удара срещу него. Това става само дни след като десетки членове на

подкрепяни от

Иран милиции

и техни привърженици щурмуват комплекса на посолството на САЩ в Багдад в знак на протест срещу американските въздушни удари срещу фракцията "Катаиб Хизбула".

През годините Солеймани е митична фигура за американците, а той е обект на засилен интерес на разузнаването. Всъщност най-отличителното му качество, което признават и свои, и чужди, е това на стратег.

Солеймани се присъединява към Корпуса на ислямската революционна гвардия след иранската революция през 1979 г. Роден в бедно семейство, бързо се издига, докато командва различни войски по време на ирано-иракската война в периода 1980-1988 г., която започва с нахлуването на силите на Саддам Хюсеин и завършва с милиони загинали. Иранският върховен лидер аятолах

Али Хаменей го повишава в чин генерал-майор

през 2011 г., след като го назначава да ръководи силите на "Ал Кудс". В хода на кариерата си той развива тесни връзки с кюрдските групировки в Ирак и по-късно подпомага "Хизбула" в Ливан.

"Целият му живот е минал в битки. Войниците му го обичат. Тих, харизматичен мъж, гениален стратег и тактически боец - така го описва американският генерал-лейтенант Марк Хъртлинг пред Си Ен Ен. - Всичко това, изхождайки от гледната точка на врага, ще създаде огромен гняв у поддръжниците му в Близкия изток", добавя генерал Хъртлинг още преди година.

Американските власти смятат, че по време на войната в Ирак именно отрядите на Солеймани предоставят на иракските бунтовници специални бомби, които могат да пробият брони - смъртоносно оръжие срещу американските сили. Това твърдение е отречено от Иран.

Служителите на Министерството на финансите на САЩ твърдят, че Солеймани е участвал в известен заговор на американска земя. Негов отряд през 2011 г. е трябвало да убие посланика на Саудитска Арабия в САЩ Адел ал Джубаир в "Кафе Милано" във Вашингтон, но акцията завършва с провал.

Още през 2007 година САЩ обявиха корпуса "Ал Кудс" за терористична организация, а през април 2019 г. администрацията на Тръмп го определи като

международна терористична организация

Иран не закъсня с отговора, като заяви, че всички американски сили в Близкия изток са терористи.

И така, заклеймяван от едни и боготворен от други, половин година след края на генерал Солеймани по улиците на Багдад все още отекват гневни закани заради убийството му.

Със "Смърт на Америка" и "Отмъщение!" иракските му привърженици се простиха с него през януари. В шествието се включиха премиерът и високопоставени шиитски духовници. След траурното шествие остана въпросът не дали, а какво ще е отмъщението за неговата смърт.

"Кибервойна" бе най-спряганата версия за ответния удар на на Иран в първите дни след смъртта му. Авторитетни медии неведнъж отбелязват, че Вашингтон и Техеран отдавна водят ожесточени хакерски битки, като “победител” все още няма.

Втори възможен сценарий е "информационна война" чрез социалните мрежи. През изминалите години "Фейсбук" и "Туитър" закриха хиляди акаунти от Иран. Веднага след убийството на генерала са били засечени стотици неверни информации.

Най-споделяната фалшива новина

се отнася за атака срещу американска база в Ирак с видео от други атентати.

Според Нейсан Рафати, анализатор от Международната кризисна група, най-вероятно е Иран да разиграе “картата с отмъщението” в региона. Може да се насочи към места, където има съюзници - например Ирак, възможно е също в Йемен, Афганистан, Сирия, Ливан”

Точно година преди убийството на генерала иранските Стражи на ислямската революция обявиха ареста на трима “терористи”, обвинени в опит за атака срещу Касем. Задържаните действали по заповеди от израелски и арабски тайни служби.

Те били изпратени от чужбина, а

за подготовката за атаката срещу Солеймани

били похарчени огромни средства. Според иранците тримата “терористи” трябвало да го атакуват по време на религиозна шиитска церемония в Южен Иран. Изкопавали тунел под светиня в град Керман, която принадлежи на бащата на Солеймани, и заложили 350-500 кг експлозиви. Операцията била планирана от няколко години.

Съобщението тогава се появи дни след като Сюлеймани даде едно от редките си интервюта за иранската държавна телевизия, в което разкри ролята си в Ливан по време на Втората ливанска война между Израел и радикалното движение „Хизбула”.

И до днес се смята, че именно това интервю “ядосва” САЩ и Тръмп.