Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Освен като тв водеща Светла Петрова е известна и като върл фен на ЦСКА.
Освен като тв водеща Светла Петрова е известна и като върл фен на ЦСКА.

 

"ЗАЩО да не вляза в политиката? Като гледам хора с какъв морал, способности и умствен багаж се пробват там - защо да не опитам и аз?
Поне ще имам възможност да променя нещата!"
Това заяви пред "168 часа" бившата вече водеща на предаването "Сеизмограф" по bTV Светла Петрова. След години в ефира на медията Петрова напусна разочарована и огорчена телевизията. "Не съм предполага, че 21 години след началото на демократичните промени у нас желанието да правиш свободна журналистика може да се превърне в проблем", споделя тя. И допълва: "В молбата си за напускане написах, че усилията ми да запазя "Сеизмограф" като територия на свободното слово и независимата журналистика създават проблеми на телевизията. Партиите на прехода и олигархически кръгове се уплашиха от мен."
Светла Петрова не се плаши от партийците, нито от дебрите на политиката, към които вече не крие, че поглежда.
 

Намира политиката като възможност

грозните неща в ежедневието ни да бъдат променени. И е категорична, че истинската политика се прави на едно място - в Народното събрание!
"Не бих се кандидатирала за общински съветник или за кмет на район Х. Не съм се замисляла и за президентски избори, въпреки че на мен поне няма да ми се наложи да обяснявам коя съм. Но смятам, че истинската политика се прави там, където се коват законите, а именно в парламента", обяснява журналистката.
Според нея евентуалното й влизане в политиката не би било губене на време. Ситуацията в България, колкото и отчайваща да изглежда в момента, можела да се промени.
"Тази държава може да дръпне много бързо, ако в управлението й влязат свестни, способни и коректни хора. Но когато там са тези от Държавна сигурност и олигарсите, нищо не върви добре", обяснява бившата вече водеща на "Сеизмограф". Допълва с усмивка, че към момента не вижда коя партия би изтърпяла бойния й дух и критиките към всичко, което смята за нередно.
 

Официалното становище на bTV

за раздялата със Светла Петрова е, че двете страни не са се разбрали за часа на излъчване на "Сеизмограф". Според телевизията проучвания показали, че в часа, в който досега вървеше предаването, аудиторията вече предпочитала да гледа развлекателна програма и съответно там било ситуирано токшоуто "Море от любов". Петрова се усмихва при тези обяснения. "Хората сами ще преценят да вярват ли на това или не. Но аз питам такива промени правят ли се в средата на сезона? Обикновено досега са правени в началото или края му", обяснява водещата.
Веднага щом като новината за напускането й обиколи агенциите, коментарите по форумите загряха. Част от тях директно обвиняваха управляващите в налагане на цензура и "отстрел" на неудобни журналисти. Някои направиха аналог и между отстраняването от Би Ти Ви преди време на журналиста Иво Инджев - след интервю с президента Георги Първанов, в което Инджев зададе на Първанов неудобен въпрос.
 

"Не чета мненията под статиите.

Ако хората мислят, че случващото се е с политически привкус, те си имат своите причини да смятат така. Признавам си, че казах на ръководството в bTV, че такава промяна в средата на сезона, в година с избори, моментално ще бъде изтълкувана като политическа поръчка. Но те си решават", обобщава Светла Петрова. Все пак допълва: Не можем да отречем, че съществуването на такова неудобно предаване като "Сеизмограф" в ефира на комерсиална телевизия цели 10 години си е постижение. През 9 от тези 10 години, в които съм работила в bTV, не съм усещала натиск или цензура. През последната година обаче на някои хора не им хареса да се говори за олигархията и за подмяната на прехода. Оказах се заплаха за тях."

Биография

Светла Петрова е родена на 20.11.1956 г. Магистър по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Кариерата й започва в БНР, където от 1988 до 1995 г. е водещ на сутрешния блок на "Хоризонт". Напуска през пролетта на 1995 г. - след бунт на журналисти от радиото срещу цензурата и уволнението на част от тях. После се завръща, като през 1997-1998 г. е директор на "Хоризонт". В кариерата си има и позиция като завеждащ отдел "Вътрешна политика" във в. "Демокрация", водеща на преданията "Денят" и "Седмицата", както и на предаването "Екип 4" в Българската национална телевизия (БНТ). През 1999-2001 г. е програмен директор на БНТ. От април 2001-ва е автор и водещ на "Сеизмограф" в bTV.



bTV: Искрено съжаляваме

"ИСКРЕНО съжалявам, че Светла Петрова, която в продължение на 10 години развиваше "Сеизмограф", не прие поканата, защото вярвам, че предаването щеше да постигне успех с новия си час на излъчване. Благодаря й за професионализма и всеотдайността в работата й досега и й пожелавам успех." - Този коментар на генералния директор на "Би Ти Ви медиа груп" Вики Политова получиха медиите като официално съобщение. В него се казваше още: "Програмният директор на телевизията Апостол Пенчев уточнява, че подобни програмни промени са нещо обичайно, а програмирането на Би Ти Ви е подчинено единствено на предпочитанията на публиката."

 


Няма дела с политици

НОВИНАТА за раздялата на Светла Петрова с bTV доведе до предположения, че може би има много дела срещу предаването.
"Няма такова нещо - обясни пред "168 часа" журналистката и допълни: - Само Волен Сидеров се заканваше да ме съди, но не го направи."
На въпроса дали политици са й се обадили, след като се разбрало, че "Сеизмограф" пада от ефир, тя отговори шеговито: "Не, защо да ми се обаждат. Те вече се страхуват, че ако вляза в политиката, ще им изям хляба!"



Само ЦСКА!

Светла Петрова опроверга коментарите, че напуска, за да отиде в конкурентна телевизия.
"Това изобщо не е вярно. Напускам, защото не ми е приятно да разкарват предаването ми натам-насам, а не защото съм приела оферти от други телевизии за повече пари", категорична бе водещата.
Засега тя не се зарича дали не би го направила за в бъдеще. Първите й планове обаче са свързани с две неща: дома и ЦСКА. "Започвам пролетно почистване вкъщи, пожелайте ми успех. Надявам се да мога да почистя и мислите си. И се надявам най-после да се намери удачно решение за ЦСКА!", споделя Петрова, която е сред най-върлите поддръжници на червения клуб.

 

Съпругът е евродепутат

Ако Светла Петрова реши да се впусне в политиката, то тя ще има добър учител. Съпругът й Станимир Илчев е евродепутат в момента, а преди беше народен представител от НДСВ.

Светла Петрова вече не е служител в телевизията на Краси Гергов.
Светла Петрова вече не е служител в телевизията на Краси Гергов.
Съпругът на Петрова - евродепутатът Станимир Илчев, е наясно с политическите игри.
Съпругът на Петрова - евродепутатът Станимир Илчев, е наясно с политическите игри.