Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вчера по Нетфликс гледах филм за живота на Ганди - човекът, който успя без един изстрел да победи Британската империя, въпреки, че цената на свободата бе разцепването на Индия и Пакистан.

Сега много е актуалто да се говори за нови политически проекти - Цвъ Цвъ се разсъни; безепарите съвсем се събудиха и разбраха, че с месене на питки нещата няма да се оправят; 7/8 чалгарите се усетиха, че там е истинския келепир; дори и приказните герои се включиха. Аз знам от испанците, че със стари к?рви не се прави нов бард@к, но, да се върна към Ганди. Каква ще е ползата за нас, народа, ако за пореден път едни и същи сменят днешните?! 30 години вече се въртим в пустинята и след всяко поредно оправяне, се надяваме отново някой да ни оправи. А, Ганди го прозря още преди 100 години: Не се борете против определени хора/партии, а против Системата! Системата у нас не работи! По-точно, работи, но не в наша полза. С призиви да се надигаме, да ги пометем и прочие дивотии, няма да се получи.

1. Обединение на най-прогресивните, ясни и морални умове на България, доказани експерти. Това може да стане под много форми - като Комитет, Обществено сдружение и пр.

2. Изработване от тях на проект за нова концепция - Конституция, която да гарантира независимостта на България - икономическа, политическа; Демокрацията и върховенството на закона; Гражданските права; Невъзможността повече една партия/лице/върхушка/обръч да завземе цялата власт и да се разпорежда безконтролно с ресурсите на страната; Механизми за контрол и предотвратяване на фалшификации в изборите, против корупцията... списъкът е дълъг, но това са насокити.

3. Широко обсъждане на идеите в средствата за информация, социалните платформи.

4. Намиране на нужното финансиране и оглавяване - и тука е ролята и мястото, където приказните герои (а и хвърчащите такива) могат и е препоръчително да се намесят. Историята им дава шанс да се превърнат от приказни в исторически герои и да изкупят греховете си!

5. Избори за Велико Народно Събрание и промяна.

Ние не си даваме сметка, че нашето уникално географско положение, природни ресурси и капацитет, ни позволяват да сме независими. Да не забравяме, че малка Австро-Унгария държеше за топките цяла Европа. Когато Ганди се е върнал в Индия, неговите 350 милиона съграждани са били управлявани и ограбвани от само 100 хиляди британци (аналогично малкото ДПС - 12% държи всички партии у нас) - там е обратният пример - огромната страна е позволила на лилипута да я прикове с картонен канап. "Страхът - това е оръжието ни", казва Президент Сноу в "Игрите на глада"...

"В началото ще ви игнорират, след това ще ви се подиграват, после ще се опитат да ви сплашат. Ако не успеят, ще се пробват и да ви купят, но, ако продължите, ще победите!" Ганди

*Коментарът е от фейсбук