Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

Само за 1% от българите има данни за контакт с болестта, при медицинския персонал са 2,5-3%

В края на април наистина имаше пик на заболяването от коронавирус в страната, това сега е просто вълна. Това заяви в студиото на Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни ипаразитни болести. 

Според него в момента един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1,2, докато преди два месеца коефициентът е бил 0,8. Според него сегашната вълна се дължи изключително на събирането на много хора заедно във връзка с последните мюсюлмански религиозни празници.

„Кривата няма да допуснем да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно – предприятието няма да затвори. В София няма масово разпространение в момента“, каза проф. Кантарджиев.

Мащабното изследване в Пловдив, чиито резултати ще бъдат съобщени днес, показва, че само за около 1% от населението на страната има данни за контакт, 2,5-3% е за медицинския персонал, а тези които доброволно са си направили тестове са около 3%, съобщи Кантарджиев.