Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

7 души от трикотажна фабрика в Доспат са обявени за положителни на COVID-19. Позитивните са от "Нитекс- 96". Преди това 97 работници на фабриката за производство на детски играчки "Наталия ММ" и контактни на тях през изминалата седмица бяха обявени за носители на вируса.

Работниците от " Нитекс-96" са на 28 дневна изолация в дома и са във връзка с личните си лекари. Под карантина за 14 дни са колегите им, с които са били в контакт. На фирмата са предписани засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията.

В предприятието работят над 200 души. Те бяха изследвани превантивно по инициатива на ръководството, заради големия брой заразени във фабриката за играчки.

Мъж на 61 г. от гр. Смолян, на лечение в инфекциозното отделение на областната болница, също е позитивен на новия вирус.

Специалисти от РЗИ проучват контактните лица.

Доспатската фабрика с новите заразени се свързва с дъщерята на бившия премиер Иван Костов Мина. При приватизацията й през 1996 г. става собственост на РМД. То придоби 93,06% от завода. Държавата бе собственик на 6,94% от акциите. Шеф на РМД-то и на завода е Сергей Чаушев. Той е съпруг на Людмила Чаушева. Тя се явява съдружничка на експремиерската дъщеря Мина Костова в "М. Л. Текс" ООД със седалище в Доспат. Предметът на дейност на "М. Л. Текс" ООД и на завода "Нитекс" бе един и същ - производство на трикотажни изделия.
Фирмата на Мина и Людмила бе регистрирана по време на управлението на Костов през 1999 в смолянския окръжен съд и бе дистрибутор на изделията на "Нитекс". Заради бизнеса на дъщеря му и интересът към имоти в Доспат на бившия премиер градът бе приеменуван от медиите на Костовград. Години наред цехът в центъра на града, извън трикотажната фабрика, произвеждаше сходни продукти с тези на предприятието, в което през годините достигаше до към 700 души, а продукцията на 90% се изнася в чужбина. Мина Костова имаше и магазин в София.
По-късно дяловете на Костова са изкупени от Чаушев, а тя излиза от бизнеса с пуловери.