Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Райчев
Андрей Райчев

"Обмислена и наивна игра на политика" - така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР заявеното желание на обвиняемия бизнесмен Васил Божков да прави политически проект.

По думите на Райчев "правосъдната история" около Божков не е уникална, тя се случва вече на няколко обвиняеми бизнесмени. "Това е от късния Цацаров - съвсем ясно обявиха, че тези хора, които са олигарси и се опитват да купуват с пари власт, ще бъдат съдени".

"Божков започна да пренася историята от правосъдна в политическа. Шансовете му са близки да нулата. Българите ненавиждат богатите, защото смятат, че са забогатели нечестно през годините на прехода. ... Ти си богат - следователно си лош", каза Райчев.

Според него, ако Божков подкрепи друга политическа формация, би могъл да получи "рупор" и евентуално депутатско място, ако му трябва да се върне в България, за да не го арестува главният прокурор Гешев на летището.

"Човекът се чувства обиден, но не играе емоционално, дозира ходовете си, има подредба в тези ходове и донякъде постига успех", добави социологът. "Цветан Василев също имаше много какво да каже, но не го дозираше, хвърляше всички карти на масата, разказваше ту една история, ту друга и в резултат не се получи никакъв щурм на крепостта".

За мен няма съмнение, че Бойко Борисов ще излезе "сух" от историята, но за Владислав Горанов не съм сигурен, каза Андрей Райчев.

Той коментира като преувеличено очакването от заявката на Цветан Цветанов за политически проект: "Цветанов дозира критиките си към Борисов и неговите изказвания са в смисъл: "Откакто ме няма - стана лошо и Борисов стана лош".

"Борисов има висок ситуационен рейтинг, който е нов прилив на народно доверие. Положението на БСП не е такова. БСП не можа да се справи със ситуацията с коронавируса и загуби", добави той.

Според него това не означава, че е гарантирана след една година победата на ГЕРБ на парламентарните избори, но дава голяма преднина на партията.