Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Ако мога да си взема отпуска, с голямо удоволствие ще я прекарам на Южното Черноморие", заяви в Бургас проф. Тодор Кантарджиев след среща с кмета на Бургас Димитър Николов и шефа на РЗИ д-р Георги Паздеров. И похвали властите в Бургас за бързата им реакция при установяване на случаите с COVID 19 и противоепидемичните мерки.

"В рамките на часове е поставена лабораторна диагноза, направено е изследване, колегите по най-бързия начин са се ориентирали", каза проф. Кантарджиев по повод случая със софийския заразен къмпингар.

В момента в Бургас върви първият етап от масово тестване на населението, което обхваща всички черноморски общини и трябва да покаже, че Южното Черноморие е безопасна зона.

"Всички пишат в рекламните си брошури, че са чисти тяхното море и плажове, но е хубаво това да е подплатено от проучване. Подбират се хора в четири възрастови групи, половината от изследваните са заети в сферата на туризма – работят в ресторанти, хотели, малки магазинчета, собственици са на къщи за гости и др. Правейки това проучване, имаме за цел да сме честни към туристите – да сме го проверили. Да докажем какво е състоянието на имунитета на нашата популация в регион Бургас, колко процента са се срещали с вируса, колко имат имунитет, има ли болни. Към този момент сме до половината от това, което си начертахме да свършим. Трима или четирима са се срещали с вируса, имат имунитет, няма болни. Това е от хиляда души от първия сред“, заяви директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Първият етап от тестването ще приключи в средата на идната седмица.

Първите наблюдения на проф. Кантарджиев за ситуацията в Бургас били, че  данните са сравними с държави, които имат малко болни от коронавирус.

"Общината и РЗИ работим с години. Миналата и по-миналата година, когато имахме много случаи на внос на морбили по време на сезонна те брилянтно се справиха и не допуснаха разпространение. А един болен от морбили може да зарази 17 неваксинирани, а един от коронавируса - трима", добави проф. Кантарджиев.

По повод повишения брой заболели у нас, той каза, обикновено нещата се сравняват като тенденция най-малко за седмица. „Мога да кажа, че нищо, което сме казали, не е станало по различен начин. Предупредихме да не се събират хора на закрито, да нямат тесен контакт и да чакаме топлото време, слънцето и вятърът да помогнат да нямаме разпространение“, каза той.