Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 33 г. сцената на Драматичния театър "Никола Вапцаров" в Благоевград остана без един от емблематичните и основни актьори. На 25 май на 58-годишна възраст от естествена смърт почина Лъчезар Кацарски, чийто творчески път от 1987 г. неизменно е свързан само и единствено с театъра в родния му град. Смъртта му бе шок за цялата общественост, защото до последно той бе на сцената и никой не е допускал, че може ей така, за дни, да си отиде от този свят.

Последната му роля е в спектакъла "Вапцаров: песни за човека", посветен на 100-годишнината от създаването на Благоевградския театър. Превъплъщава се в съдията по делото срещу Никола Вапцаров.

Атрактивна личност, силен характер, без когото трупата вече няма да е същата. На сцената обаче остава любимата му жена Албена Чобанова, с която от 23 г. са заедно и в живота, и в работата.

По молба на семейството колеги, приятели и цялата общественост ще се поклонят пред паметта на Лъчезар Кацарски в театъра на 4 юли, когато ще се отбележат 40 дни от смъртта му. Колегите му ще подготвят видеа с

негови запомнящи се роли,

ще бъдат показани и сценичните му костюми. "Няма да бъде траурна церемония, защото Лъчо не обичаше тъжните неща в живота. Ще изпратим духа му от този свят така, както той би искал. Синът му е написал и посветил специална песен за него, която ще изпълни", каза директорът на Драматичния театър "Никола Вапцаров" Маргарита Мачева.

"Лъчо несъмнено бе един от най-любимите и любопитни актьори в нашата трупа. Обичан от публиката, очарователен бунтар, с неизчезваща усмивка и силен дух, който беше компас за всички свои колеги и ще липсва много!", каза за него директорът на театъра Маргарита Мичева. Младата режисьорка, а от 2 години и директор си спомня първата среща с Лъчо Кацарски преди 4 г. "Вече бях ги гледала заедно с жена му Албена Чобанова в "Бягство от Москва". В Благоевград трябваше да поставя "Вампир". Двамата бяха в друго представление и аз говорих с режисьора да ги освободи, за да дойдат при мен.

Това бяха

точните хора

за ролите на Малама и Марко. Лъчо беше страшно изненадан, когато разбра, че излиза от едната постановка, за да почне репетициите на "Вампир", допълва спомените си Мачева.

Актьорите с опит страдат от загубата на верен приятел и колега, а на младите ще им липсва човек, от когото можеше още много да научат. "Всички млади се допитваха до него. Беше много деликатен, посочваше пропуските, но го правеше с обич", допълва впечатленията си 30-годишната режисьорка.

Лъчо Кацарски е от уважавана благоевградска фамилия. Неговия брат д-р Красимир Кацарски повече от 30 г. живее в Стокхолм. Лекарят нефролог е доктор на медицинските науки на Швеция и работи в една от най-реномираните болници там.

Покойният актьор е роден на Благовец - 25 март, през 1962 г. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Николай Люцканов. Веднага след това започва работа в трупата на Драматичен театър "Никола Вапцаров".

За 33 години е изиграл десетки запомнящи се роли:

Мистър Айзъкс в "Портретът на Дориан Грей", Марко във "Вампир", Марко Попович във "В полите на Витоша", Алтум в "Принцеса Турандот", Зилов в "Лов на диви патици", Газ в "Кухненският асансьор", Едуард в "Бягство от Москва", Капитан Леоне във "Волпоне", Харкорт в "Да си вземеш жена от село", Лвов в "Иванов", Той в "Пиеса 27", Професора и комита в "Чернодрински се завръща у дома", Вотрен в "Дядо Горио", Джери в "Двама на люлката" и много други.

Запомнящо се е и участието му в киното - през 1992 г. в ролята на Асен от филма на Иван Андонов "Вампири, таласъми".

Точно на благоевградска сцена Лъчо Кацарски среща любовта на живота си. Година след него в театъра започва работа и Албена Чобанова. Дъщеря е на известния актьор Николай Чобанов и помощник-режисьорката Савка Чобанова. Албена буквално е израснала в театъра и започва да играе като стажант-актриса от съвсем малка, а по-късно става едно от най-любимите лица за публиката. Когато се срещат за първи път на сцената и

пламва

любовта им,

Лъчо вече има две дъщери, а Албена е майка на Савина.

Талантливата и обичана актриса има номинация за "Аскер 2012" в категория "Главна женска роля" за Алис в "Бягство от Москва". През 2017 г. спечели награда ИКАР в категория "Водеща женска роля" за Малама във "Вампир". В постановката се налага да удари звучен шамар на Марко (съпруга й Лъчезар Кацарски), а казва, че всъщност страшно много е искала да го целуне страстно.

От брака им през 1999 г. се ражда Лъчезар Кацарски-младши. Бебето се появява на бял свят в седмия месец и се налага два месеца да е в кувьоз, който бил стар, прегрявал и накрая довел до ослепяване на момченцето. Незрящият Лъчко обаче се оказва, че е

галеник на съдбата, защото има невероятна музикална дарба

Пее прекрасно и свири на пиано, истински омайник за публиката, пред която застава още като невръстно дете.

Вкъщи родителите му слушат блус, рок, поп, джаз и той расте с музиката на "Куин", "Дийп Пърпъл", "Лед Цепелин", Ерик Клептън, Рей Чарлз, Ал Жиро, Фреди Меркюри, Луис Армстронг.

Една 6-7-годишен вече е невероятен интерпретатор на големи поп и джаз произведения. Изпълнява песните на Милена Славова, Георги Минчев, ФСБ. Завършва Националната хуманитарна гимназия в Благоевград с поп и джаз пеене. Свири на пиано, хармоника, пробвал е и цигулка. Сега Лъчезар-младши е студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Има завидна

вокална техника

и прекрасен глас,

казват за него учители и преподаватели. Като дете Лъчко има и няколко роли в театъра редом с известни актьори. В постановката "Змейова сватба", където Асен Блатечки е Змеят, Лъчко е душата на Змея." Излиза на сцената и като Чернодрински като малък в "Чернодрински се завръща у дома" под режисурата на Иван Добчев.

Продължава да излиза на сцената, но вече като музикант и певец. Още като ученик е канен и участва в джаз, рок и поп фестивали. Свири както самостоятелно, така и с Бигбенда на БНР, Бигбенда на Благоевград, редом до Милчо Левиев и др. звезди, които

искрено са се възхищавали

на таланта му

Печели редица награди от конкурси. Една от последните му е от Деветото издание на Международния фестивал за поп и рок музика "София 2019". Завоюва специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев с авторската си песен "Искам да ти кажа". По време на двата месеца изолация заради коронавируса, всяка петъчна вечер Лъчо радваше почитателите си с онлайн концерти. Последният му беше на 15 май, дни преди да почине баща му.

"Надявам се, че сега ще караш един прекрасен кадилак

със скоростите на волана по райските пътища, мой красив тате!" - с тези думи Лъчезар-младши изпрати баща си в последния му път.