Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цола Драгойчева и заместникът й Трайчо Костов вероятно са били високопоставени агенти на шефа в царската полиция Никола Гешев.

Двойката е отклонявала огромни средства, пращани от Великобритания и Коминтерна. Това подозрение изрази пред "168 часа" племенникът на поета Никола Вапцаров, който е негов съименник.

"Англичаните са хвърляли по 30 до 50 пратки на месец, всяка с около 2,2 млн. лв., оръжие, радиостанции - разказва Вапцаров. - Получените средства са контролирани от Цола Драгойчева, която е на върха на организацията и е отговаряла за разпределението им, Трайчо Костов й е бил заместник."

"Изчезвали са огромни средства - казва племенникът на поета. - Сигурното е, че тя е била на върха на организацията и е разпределяла средствата, но изобщо не е било ясно какво влиза в касата."

Замитането на следите ставало, защото всеки отряд имал своя отчетност.

"Като получат дадена пратка, те съобщават на Трайчо и Цола колко са им изпратили, но какво е ставало след това с изразходването на парите, е мистерия и до днес", казва Вапцаров.

Цола Драгойчева
Цола Драгойчева

Според него част от парите са били за нелегалните. До един те били платени. Нещо като хора на заплата, които се борят за определени идеи.

"Колко пари са изчезнали благодарение на Цола Драгойчева и Трайчо Костов, може да стане ясно

само когато се отворят архивите на Великобритания

Едва тогава ще стане ясно колко пратки са хвърлили у нас", казва Вапцаров.

Според него всеки всеки месец са доставяни между 30 до 50 пратки в периода от май до ноември 1941 г. Или само от Великобритания може да са дошли около 700 млн. долара.

Трайчо Костов
Трайчо Костов

"Понеже доста пари са се хвърляли, а резултат не е имало, напротив, имало е съмнения за големи злоупотреби, изпращат майор Томпсън - казва Вапцаров. - Той е счетоводител и е трябвало да провери на място какво става с парите и къде изчезват. Както и защо се дават толкова много средства, а ефектът е повече от скромен." По негово мнение Томпсън най-вероятно е предаден от комунистите, които били бесни, че е на път да разкрие далаверите им.

Майор Томпсън
Майор Томпсън

"Гешев със сигурност е подозирал кой прибира парите и умело е използвал тази информация в своя полза. Неслучайно той е пазел Цола Драгойчева - казва Вапцаров. - Тя никъде не се появява, дори косъм не пада от главата й. Абсурдно е да се мисли, че при тази силна агентура полицай като Гешев не е знаел къде се крие тя и какво точно прави. Но така я е държал и я е използвал за своите цели."

На практика през нея топполицаят е

могъл да знае

почти всички явки,

кога се палят огньовете, кога се хвърлят пратките от британските самолети и именно така може да е заловил 2,2-та млн. лв., за които "168 часа" писа. Друг аргумент в подкрепа на тезата, че Драгойчева е работела за Гешев, е фактът, че той я пуска да замине за СССР заедно с руските футболисти от "Динамо".

"Това да се случи без разрешението на Гешев, е абсурд, просто няма как да стане. След това, забележете, Драгойчева се връща и никой не я закача, нещо, за което други биха платили с живота си", обяснява Вапцаров. Според него тя най-вероятно е имала споразумение с царската полиция.

"Действал е Законът за защита на държавата, според който, ако донесеш сведение от значение, присъдата ти се намалява на 15 години - казва Вапцаров. - И всички по този параграф са сключвали договор с полицията. За Цола Драгойчева това е станало при всички случаи. Тя още 1925 г. е издавала явки, квартири, на практика е изпяла всичко, след което царската полиция си я е имала за една опора." Трайчо Костов също е подозиран за тесни връзки с Гешев. Двамата са съученици, а когато комунистът е арестуван и пребит, той по чудодеен начин успява да излезе на свобода.

"Трайчо Костов е бил човекът, който е

отговарял за

връзките с Москва

Георги Димитров директно му е нареждал - казва Вапцаров. - Имаме справки, според които Чърчил е питал Сталин какво става в България. На свой ред Йосиф Висарионович е задавал въпроса на Георги Димитров, след което той е наредил на Трайчо Костов да се направи инвентаризация - колко членове има в партията, колко са нелегалните и т.н."

"Отчитат, че състоянието е трагично - 9 хил. нелегални, като 6 хиляди са били такива и отпреди, а останалите 3 хил. са се включили на по-късен етап. Тоест пари са се давали, но без резултат", казва племенникът на поета.

Никола Вапцаров, племенник на поета: Заради изчезналите пари Цола и Трайчо засекретяват делото на чичо ми

- Г-н Вапцаров, кой е държал засекретено делото на чичо ви?

- Делото на Вапцаров е било държано в тайна. Засекретено е още на 11 септември 1944 г.и е разсекретено чак през октомври 2011 г., когато го получихме с разрешението на министър Цветанов - можете да си представите какви интереси са имали - на втория ден още. Ние разбрахме че е стояло при някакъв особен режим в касата на министъра.

Имената, които са изписани от горе, са на хората които са го държали в тайна - Трайчо Костов, Цола Драгойчева... общо 390 страници, които говорят за всичките участници в антифашистката борба. Самото дело е 10 тома по наша информация. Те са били силно преровени и преглеждани като са извадени по-пикантните сведения. Заради които всъщност е пазено и в тайна.

Още когато отвориш делото веднага се забелязва, че липсват адвокатски защити. Почти всеки от повече от 40 подсъдими е имал поне по един адвокат минимум, а някои са били и с по 4-5 адвокати.

От всички е останала само една. И то на едни помагачи, които не са от първостепенно значение за делото. За сметка на това прокурорското постановление е дадено три пъти - вероятно за пълнеж, за да не се вижда, че са изваждани документи.

- Какво ви изненада най-много?

- Когато се докоснах до тези материали, представата ми за делото и за съпротивата изобщо се промени коренно. Трябва да имате предвид, че не само на нас, а и на други наследници на известни личности от онова време, вероятно заради партийната дисциплина, не ни беше разрешавано да разгласяваме информация свързана с тази част от историята.

На нас например като гръм от ясно небе ни падна информацията, че тази цялата история е станала не просто за пари, а заради много пари. Вижда се и английското влияние, защото в делото става дума за едни пратки с пари и оръжие, които са се получавали и то не от СССР, а от англичаните. Пускани са на различни места в Пирин и Родопите, като отдолу е имало предварително запалени огньове, за да знаят пилотите къде да ги пуснат. Вапцаров и съратниците му са хванати именно с една от тези пратки пари. Те са били във валута, но на черния пазар обменната им стойност се е равнявала на около 2,2 млн. лева тогавашни, които са били горе долу колкото сегашните пари.

Левът е бил скъп по това време - например според справка, с която разполагаме, Гешев е получавал заплата 4000 лева. Министър е получавал 10 000 лева, а един работник, Вапцаров например, е получавал 3000 лева, като главен техник в Бараково и заместник на главния инженер, който е вземал 3700 лв. Средният наем на квартира е бил около 400 лева.

Става въпрос за огромна сума пари и то само от една от пратките, които са получени.

Много интересен е и моментът как става погромът. През ноември 1941 г. хващат Павел Шатев с пратката и той си казва всичко. Всъщност той разказва една невярна версия, която е изгодна за полицията, като твърди, че парите са руски.

Интерпретацията на полицията е, че хората, които са получавали пари от Съветска Русия, по този начин с тях са искали да сменят строя - тоест станало е възможно да ги съдят по Закона за защита на държавата. Вапцаров и останалите са измъчвани толкова много, защото твърдят, че парите са английски, а не от партията или от Русия. Самият Цвятко Радойнов казва, че по негови данни няма загубени пари по партийна линия.

В показанията на Шатев има и някои невероятни моменти. Шатев твърди че е получил куфара с парите и радиостанция от заместника на руския военен аташе. В същото време е известно, че спрямо служителите на съветската легация е използвано така нареченото японско следене с явно притесняване на обектите и те не са могли свободно да ходят насам-натам.

Докато Шатев казва, че ги е получил в Докторската градина където е отишъл с файтон и никой не го е забелязал. Вероятно причината Шатев да даде подобни показания се крие във факта, че въпреки че той е един от организаторите и връзката, впоследствие получава присъда 15 години затвор, докато всички останали са осъдени на смърт. Има хора по веригата, разбира се, с по-малки присъди, но куфарът само е минал през тях. Личи си, че просто са били накиснати. Най-неприятното нещо е, че целта е била да се справят дори не толкова с ръководството на партията, колкото с хората от минноподривната комисия, която е била съставена от хора, които не са били членове на партията. Те са патриоти - англофили, франкофони, звенари... Освен Антон Иванов и Георги Минчев други осъдени от партията на смърт, няма.

- Как е станало предателството на чичо ви?

- Нямахме представа за начина, по който е станало предателството, съвършено друга картина ни се представяше. От материалите по делото разбрахме истината.

От една страна, то става с признанията на Павел Шатев, а от друга, от секретаря на ОК на БРП в Бургас, който е виновен и за разкриването на подводничарите. Последният е основният агент и предател, както става ясно от документите, с които се запознахме. Няколко доноса има от него, като дори казва да махнат полицая, който го следи, за да не му развалят прикритието. Също един от тези, които са дали пълни признания - разбира се, след много бой, е Георги Минчев.

- Сигурно ли е, че парите са били от Великобритания?

- Да. В нашия семеен спомен оръжията на чичо ми, които са много, са били все американско и английско производство, не имало "Шпагин" например. Сериозна помощ от руснаците в този период не е имало - по това време битката за Британия е загубена от Хитлер, САЩ са незасегнати, докато Русия понася цялата тежест с военни действия на своя територия и не е имала възможност да помага.