Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 19 март милиардерът отговаря онлайн на 19 въпроса, свързани с коронаепидемията. Интервюиращият го пита какви промени трябва да направим в начина, по който работим, за да успеем да спасим икономиката, докато спазваме социална дистанция. Създателят на "Майкрософт" дава отговор, за който надали е очаквал да предизвика такъв отзвук: "Страните по света все още разсъждават как да продължават да работят. В крайна сметка ще трябва да имаме някакъв вид дигитални сертификати, които да показват кой се е възстановил или наскоро е бил тестван, или когато вече имаме ваксина – е бил ваксиниран."

Така от едно

наглед невинно предположение

в интервю започва конспиративната теория, според която Бил Гейтс е в дъното на пандемията с коронавирус, като крайната му цел е да имплантира чипове в телата на хората чрез задължителната ваксинация срещу вируса. Може да звучи абсурдно, но според Би Би Си малко под една четвърт от американците вярват в това. По данни, изнесени от "Ню Йорк Таймс", само до края на април темата е коментирана над 1,2 милиона пъти в социалните мрежи. Едно от популярните видеа, които разясняват принципа на конспирацията в YouTube, е гледано над пет милиона пъти през март и април. В България до днес петицията против задължителното поставяне на все още несъществуващата ваксина срещу коронавируса е подписана от над 10 000 души.

Мотивите на петицията са свързани с нежеланието на хората

да им бъде инжектиран микрочип,

който да позволи на компанията на Бил Гейтс да има контрол над тях.

Според "Бизнес Инсайдър" идеята, че американският магнат стои зад кризата, може да се проследи още преди онлайн интервюто от средата на март. Според анализа им за пръв път това е споменато още през януари от YouTube профил, разпространяващ активно крайнодясна американска теория, според която във Вашингтон се готви мащабен заговор срещу президента Тръмп.

Коронавирусът е описан като

пореден удар срещу американския държавен глава,

а за организатор е сочен известният негов противник Бил Гейтс.

Теорията е подкрепена с извадка от TED лекция на магната през 2015 г., в която той заявява: "Ако се провалим в подготовката си, следващата пандемия може да е много по-страшна от тази с еболата. Можем да се изправим срещу вирус, чиито преносители се чувстват достатъчно добре, за да се качат на самолет или да идат на пазар." Това изречение се оказва достатъчно за някои да направят извода, че Гейтс предварително е знаел, че ще има подобна епидемия с този вирус.

Популярният американски тв водещ Алекс Джоунс също подхваща темата, като я представя на зрителите си като абсолютно сигурен факт. Така отговорът от онлайн интервюто през март плюс пророчеството от 2015 г. е камъчето, което стартирало

информационното свлачище,

превръщащо магната в лесна мишена за любителите на конспирациите. Още повече - неговата фондация е един от основните източници на финансиране на Световната здравна организация. СЗО определено има известна вина за ескалацията на пандемията и това също е използвано като доказателство за вината на Гейтс.

Противоречиви са идеите каква би била крайната цел на създателя на "Майкрософт" от организирането на коронавирусната криза. Едни вярват, че той е част от световен елит, който цели

намаляване

на населението

на земята

до 500 милиона души. Ако е така, то пъкленият план явно не сработва, тъй като коронавирусът, макар и много коварен и опасен, не е толкова смъртоносен, че да предизвика смъртта на над 90% от човечеството.

Затова по-популярна е теорията, че Гейтс е пуснал вируса, за да открие ваксина срещу него, чрез която да имплантира чипове за контрол в телата на хората. Един от сайтовете за конспиративни новини твърди, че "неизбежната кампания за масова ваксинация, с която да се изкорени COVID-19, ще бъде перфектната възможност да се въведе в световен мащаб личен дигитален номер. Тази система ще съдържа богата информация за всеки човек и ще бъде използвана, за да се дава или отказва достъп до права или услуги." Никъде не става ясно дали някой има доказателства, че дори и наистина това да бяха истинските намерения на Гейтс, подобна технология изобщо съществува.

Има и мнения, че ваксината срещу вируса вече е тествана на деца в Африка и Индия и се е оказала силно смъртоносна. Други твърдят, че целта й е да предизвика аборт и стерилитет при определени раси. Разбира се, зад нито едно от тези твърдения не може да се открие каквато и да е потвърждаваща информация. Въпреки това те са споделяни милиони пъти из всички социални мрежи, а Бил Гейтс се е превърнал в международен Торбалан, от когото хората с по-богато въображение да се стряскат.

Подобни теории не са ново явление,

особено във времена на криза, когато психическата уязвимост е факт. Преди ерата на интернет и социалните мрежи са ограничени до собствения си балон от "вярващи". Днес свързаността позволява те много по-лесно да прекосяват социални, географски и национални граници и така сами да подхранват себе си. Неяснота около кризата, необичайността на ситуацията и липсата на опит кара мнозина да търсят начини да запълнят информационния вакуум. Затова е толкова лесно наглед абсурдната теория, че Бил Гейтс иска да ни постави чипове за проследяване, да намери толкова много последователи.