Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите Маноил Манев, Тома Биков и Красимир Ципов (от ляво на дясно) в централата на ГЕРБ
Депутатите Маноил Манев, Тома Биков и Красимир Ципов (от ляво на дясно) в централата на ГЕРБ

От ГЕРБ загатнаха за среща на соцлидерката с двамата бизнесмени, отказаха подробности

Корнелия Нинова, лидер на БСП, е имала тайна среща с обвиняемия бизнесмен Васил Божков и шефа на “Лукойл” Валентин Златев. Това обвинение отправиха във вторник от ГЕРБ под формата на въпроси към председателката на социалистическата партия.

“Какво си говориха на тайна среща Корнелия Нинова, Васил Божков и Валентин Златев? Какво точно се разбираха?”, попита от името на управляващата партия депутатът Маноил Манев. И настоя: “Г-жа Нинова е длъжна да отговори на обществото.” От ГЕРБ обаче не посочиха кога, къде и по какъв повод може да са се срещали двамата бизнесмени с лидерката на БСП.

ГЕРБ свикаха специален брифинг, за да зададат въпросите си, след като по-рано през деня Нинова обяви, че социалистите ще събират

подписи от

цялата страна за

“народен вот

на недоверие”

БСП ще поиска и създаване на анкетна комисия в парламента, която да провери фактите около публикациите на Васил Божков и да извика за изслушване замесените - от Борисов през министри, чиновници до пиари. ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисията, но тя не трябва да разследва само случая с Божков, а целия преход, всички приватизации и създаването на кредитните милионери през последните 30 г.

“Такава анкетна комисия да изследва кой създаде Валентин Златев, кой създаде Баневи, кой създаде Бобокови, Божков и всички кредитни милионери, подплатени от кадрите на Държавна сигурност”, каза депутатът Красимир Ципов и поиска отговори от БСП защо през 2008 и 2013 г. са били опрощавани загуби на “Лукойл”, което довело до неплащането на данъци за период от 5 г.

През февруари тази тема бе разисквана и от бюджетната комисия на НС. Тогава Румен Гечев от БСП попита финансовия министър Владислав Горанов какви данъци плащат топ 20 на големите данъкоплатци. Гечев, без да посочва имена, заяви, че известна петролна компания не е плащала данък печалба у нас от 15 г. Горанов обяви, че на два пъти през 2008 и 2013 г. НАП е признала отрицателни резултати на тези компании, което им дало законното право за 5-годишни периоди да приспадат тези суми от печалбата си.

Защо Нинова бе уволнена като зам.-министър, попита още Ципов и напомни за аферата “Фронтиер”.

От ГЕРБ заявиха, че нямат притеснение от пореден бъдещ вот на недоверие в парламента.

“Вотовете на недоверие ги минахме миналата година два пъти, директно на местни и на европейски избори”, коментира Тома Биков.

Управляващите заподозряха опити за коалиране на БСП с евентуалната бъдеща партия на Божков и нарекоха левицата “адвокат” на подсъдимия бизнесмен. “БСП и нейният лидер съдействат на стратегията на Васил Божков да превърне разследването срещу себе си и обвиненията от криминални към политически. Първите, които се притекоха на помощ на Божков, са от Изпълнителното бюро на БСП”, каза Биков и добави, че един от най-големите успехи на управляващите е разтурянето на бизнеса на Божков.

Хазната е била

ощетена с много

над 700 млн. лв.,

но това не може да бъде доказано, обясни Биков.

От ГЕРБ се усъмниха, че Божков спонтанно е решил да направи партия с анкетата си във фейсбук от понеделник и намекнаха, че навярно планът му е започнал още преди месеци. “На всички ни става ясно, че този политически проект Божков не си го е измислил на плажа в Дубай. Цялата работа с такива проекти се случва в дълъг перид от време, планирано кой ще ти е отпред, как ще го финансираш, чрез какво, с какво”, каза Маноил Манев.

Валентин Златев не бе открит за коментар. На запитване от “24 часа” от БСП пък заявиха, че Нинова вече е дала пресконференция и няма какво повече да коментира. “Г-жа Нинова преди седмица каза, че не е участвала в такава среща. Нека този, който твърди такова нещо, да каже кога и къде е имало такава среща. Това е спекулация”, коментира по-късно пред БНТ заместникът ѝ в лявата група Георги Свиленски.