Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В цеха за производство на детски играчки хигиената е почти като в болница. Затова в Доспат са убедени, че вирусът е дошъл от работещи от Сърница.
В цеха за производство на детски играчки хигиената е почти като в болница. Затова в Доспат са убедени, че вирусът е дошъл от работещи от Сърница.

Местният кризисен щаб затвори градини и площадки, но остави заведенията да работят

Няма риск от пренос на вируса по изработените играчки, трайността му по повърхности е два дни, казва шефката на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева

Три силни клъстерни огнища на коронавирус се очертаха в страната в последните дни - Доспат, Сърница и Сливен.

Заради избухването на болестта в цех за играчки в Доспат, където работят хора от Сърница, пламна спор между местните и здравните власти откъде е тръгнала заразата от COVID-19. Има дори версия, че заразата в Сърница е от възрастна жена, починала преди две седмици в болницата във Велинград от коронавирус. Тя обаче била неподвижна и контактите били ограничени.

54 са положителните проби в цеха за детски играчки в Доспат, в който работят хора от Смолянска, Пазарджишка и Благоевградска област, стана ясно в понеделник. В Доспат спешно бе свикан кризисен щаб, който въведе редица ограничения - задължително носене на маски на открито и закрито, затваряне на всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове, спортни зали, къмпинги.  

НЕБИ БОЗОВ
НЕБИ БОЗОВ

Освен магазини, аптеки и банки обаче отворени остават заведенията с единствено ограничение на маса да не сядат повече от двама. Задължително на закрито се спазва дистанция от 1,5 м.

Забранени

са сватби,

абитуриентски тържества, културни прояви и др.

Ограничава се достъпът до молитвените храмове, а в транспорта може да се сяда шахматно през седалка и да се запълва до 30% от капацитета на рейсовете. Всички пазари в общината са затворени, а селските кметове ще раздават маски на хората, които нямат.

220 работници от цеха на фирма “Наталия ММ” в града са дали проби. В предприятието се шприцоват и рисуват пластмасови играчки за шоколадови яйца. Цехът е доставчик на италианската фирма “Скаме Мастаф”.

“Няма риск от пренос на вирус върху играчките, които се произвеждат в цеха в Доспат - трайността му по повърхности е два дни. А и хигиенните норми в предприятието са много строги. Хората работят с маски и ръкавици. Освен това, докато се опаковат и транспортират играчките, вирусът ще е изчезнал при пристигането му до реалния потребител”, коментира шефката на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева.

“Смятаме, че заразата е тръгнала от Сърница, тъй като първият заразен е оттам и така заразата е пренесена в цеха. При нас информацията дойде на 3 юни, когато колегите в Благоевград съобщиха за болна жена от село Любча, настанена в болницата в Гоце Делчев. Проучвайки нейните контакти, стигнахме до работното място - цеха в Доспат. На следващия ден взехме 50 проби на нейни колеги, които се оказаха положителни. Те са жени от Сърница и Любча. След новите случаи се взеха и на останалите 173-ма души. Предприятието ще спре работа. След отварянето ще има строги противоепидемични мерки”, допълни Кубатева.  

ЕЛИН РАДЕВ
ЕЛИН РАДЕВ

Очаква са да бъдат открити още много заразени при тестване на контактните лица на вече заразени работници.

В Сърница от седмици имало болни, но пътуването им не било ограничено, гневни са в Доспат.

Според кмета Елин Радев

работничките с

температура

пиели аналгин,

преди да влязат

в цеха, за да не бъдат засечени на входа. Мерките в цеха били много строги, тъй като производството е свързано с детайли към детски храни, обясни той.

Собственичката на предприятието Наталия Петрелийска веднъж дори спряла служебния автобус на идващите от Сърница. Някои от жените обаче дошли с коли, за

да не изпуснат

надниците си

“Мерките в предприятието наистина са много строги, не знам как се получи това заразяване”, каза работничка пред “24 часа”.

Лично тя не е виждала и чувала нейни колежки да вземат аналгин или парацетамол, за да мамят термометрите на входа.

“На този етап препоръчваме да се ограничи пътуването на жители на Доспат към други населени места, а самото предприятие ще бъде затворено до окончателно изясняване на епидемиологичната картина”, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов. Във вторник главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и директорите на трите РЗИ трябва да определят общи за трите области противоепидемични мерки.

Засега не се предвижда затваряне на Доспат и Сърница, но временно може да бъде затворена фабриката, коментира Кунчев пред “24 часа”.

“И на двете места тестването продължава, като ще се разшири кръгът на контактните, които ще бъдат изследвани. В Доспат ще наберем поне още 200 проби, ще тестваме и в Сърница”, уточни той.

31 са жителите на Сърница, които са с коронавирус. Те са на възраст от 22 до 57 г. Повечето са жени, които работят в цеха за детски играчки в Доспат, но има и други заразени.

Към момента жителите на Сърница, които са с положителни проби за COVID-19, са поставени под карантина за 28 дни в домовете си. Само една жена е приета в болница, след като състоянието се е влошило в неделя вечерта.

Заради ограничаване на заразата в града са затворени читалището, детската градина, пенсионерските клубове. Сградата на общината обаче отвори врати за граждани в понеделник, след няколко дни щателна дезинфекция.  

Кризисният щаб в Доспат въведе задължително носенето на маски на открито и закрито, затвори детските градини и пазарите.
Кризисният щаб в Доспат въведе задължително носенето на маски на открито и закрито, затвори детските градини и пазарите.

Под постоянно наблюдение в Сърница са поставени хотелите, градът е атрактивна туристическа дестинация, търговските обекти, джамиите.

Имамите бяха

помолени да

ограничат

посещенията

в джамиите,

особено за петъчните молитви, а на туристите беше препоръчано да не посещават района в следващите две седмици.

Въпреки епидемичния взрив в Сърница не са предприети крайни мерки за ограничаване от заразата.

При посещението си в Пазарджик преди дни доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че на администрацията в Сърница са предоставени всички необходими противоепидемични средства - маски, дезинфектанти, предпазни гащеризони. Според д-р Кунчев в този район се наблюдава голямо движение на населението, поради което се тестват хора от трите области, а обединяващото между тях е цехът в Доспат.

48 от работниците в цеха са жени от Сърница, затова от РЗИ-Смолян, твърдят, че заразата в доспатския цех е дошла от Сърница, където имало случаи на заразени с коронавирус, преди да се установи такъв в Доспат.

В Сърница обаче смятат, че техни жители са се заразили на работното си място в Доспат.

“Още миналата седмица предупредихме, че в цеха в Доспат има заразени. Не е правилно да се обвиняваме откъде е тръгнала заразата”, заяви за “24 часа” кметът на Сърница Неби Бозов.

Той призна, че населението на общината е раздвоено за заразата. Има такива, които

смятат, че

епидемията е

измислица,

не приемат

сериозно нещата

и призовават в социалните мрежи да не се приемат на сериозно противоепидемичните мерки.

В другата крайност са хора, които едва ли не смятат заразените за чумави и имат негативно отношение към хората с положителни проби.

Версия: Заразата в сливенската болница "Хаджи Димитър" тръгнала от пациент

18 души от медицинския персонал пипнаха вируса, карат болестта леко

Оставка подава шефката на РЗИ, според доц. Кунчев няма основание, но министерството ще провери работата й

ВАНЬО СТОИЛОВ, ЙОАНА РУСЕВА

Никой не може да каже със сигурност дали пациенти са заразили болните с COVID-19 медици от МБАЛ “Хаджи Димитър” в Сливен, или е обратното. Засега преобладава версията, че заразата е тръгнала от пациент на отделението по гастроентерология.

Че има нещо нередно, стана ясно между 30 май и 5 юни, когато излязоха 10 положителни проби - на 3-ма лекари, 5 медицински сестри и 2 санитарки. Това наложи да бъде изследван целият персонал на болницата, включително и администрацията. От 240 проби положителните са 18. Всички заразени карат леко болестта.  

СТЕФАН РАДЕВ
СТЕФАН РАДЕВ

Заради положителните проби на персонала бе направена цялостна дезинфекция на болницата и в събота и неделя остана да работи само реанимацията. След обработката на сградата отново са взети проби от повърхностите, резултатите от тях се очакват до дни. От това какви ще бъдат те зависи дали частната болница скоро ще заработи.

Издирени и изследвани са и пациентите, преминали в последния месец през болницата, и контактните им лица, но за тях няма отделна статистика, каза пред “24 часа” кметът на Сливен Стефан Радев.

Това означава, че поне официално нулевият пациент, от когото е тръгнал проблемът, ще си остане анонимен.

Има обаче пациенти, приети за друго лечение, при които след съмнения за COVID-19 от “Хаджи Димитър” са били изпратени в инфекциозните отделения на областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински” или на Военната болница в града. Не е ясно обаче дали те са били приети заразени.

В понеделник стана ясно, че шефката на РЗИ в Сливен д-р Петя Балулова подава оставка. Заради усложнената от коронавируса обстановка тя понесе критики. След като стана ясно, че болница “Хаджи Димитър” е огнище на зараза, ръководството отначало отказваше да я затвори изцяло за пълна дезинфекция, настояваше да се извършва на части.

Тогава в социалните мрежи обвиниха д-р Балулова в конфликт на интереси - дъщеря е омъжена за сина на управителя на болницата д-р Пенко Пенков.

По думите на кмета Радев д-р Балулова подава оставка, за да не се хвърля сянка върху това, което инспекцията е направила досега в битката с пандемията. Другото той определи като “личностни нападки”.

Според него причините за бума на коронавирус в Сливен трябва да се търсят в няколко посоки: неспазването на карантината от завръщащи се от чужбина местни хора, пренебрегване на личната хигиена и на мерките за социална дистанция, дори и подценяване на действителната обстановка. Той е категоричен, че затварянето на града, подобно на Банско, няма да реши проблемите.

В момента в областта под домашна карантина са над 750 души. От полицията в Сливен съобщиха, че между 5 до 8 юни са извършени 526 проверки за спазване на карантина в областта. Установени са 5 наррушения - 4 в Сливен и 1 в Твърдица.

“В момента, когато има толкова много работа, не е правилният момент за подаване на оставка. Няма и основание за това. Доволни сме от работата на д-р Балулова”, коментира главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Относно личните нападки, станали причина за взетото от нея решение, той заяви, че има начин как да се устнови наличие на конфликт на интереси. От МЗ щели да направят проверка на дейността, но според доц. Кунчев няма основателни причини за оставка.