Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пандемията няма да забави доставката на първите 8 F-16.
Пандемията няма да забави доставката на първите 8 F-16.

Изпращат днес за САЩ първите 4-има пилоти за новите изтребители

Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана.

“Нужна е някаква реализация на част от МиГ-29 овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т.н.”, каза министърът пред депутатите.

“Нека не прозвучи нахално, но не е ли време да помислим за втората част от проекта - за следващите 8, да започнем да го готвим”, добави Каракачанов при изслушването си от ресорната комисия.

Пандемията няма да забави доставките на първите 8 F-16, които трябва да бъдат у нас до 2024 г., успокои той. България плати за тях 2,2 млрд. лева.

Символично изпращане за първите ни четирима пилоти на F-16 са организирали днес президентът и военният министър. Летците ще се срещнат в 10 часа с Каракачанов, а след това с президента Румен Радев. Очаква се да заминат до дни за САЩ, където в продължение на 2 г. ще бъдат обучавани. Първите пилоти трябваше да заминат още в края на април, но пътуването им се отложи заради коронавируса.

Няма да се намалят средствата за отбрана и такива обсъждания в правителството не са водени. Единствено някои строително-ремонтни дейности може да се отложат заради пандемията, обясни още Каракачанов. “Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 г. недоимък в Министерството на отбраната тези пари ще намерят място в други сфери като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника”, посочи той.